Dow Jones futures sjönk något under natten, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures. Försöket till rally på aktiemarknaden fortsatte på tisdagen, när statskassoräntorna och dollarn backade, på grund av förhoppningar om att Federal Reserve skulle kunna bromsa räntehöjningarna. TWTR-aktien sköt i höjden när Teslas vd Elon Musk gick med på att gå vidare med det 44 miljarder dollar stora Twitter (TWTR) övertagande.

De stora indexen rör sig uppåt, men har ännu inte tagit tillbaka viktiga nivåer eller bekräftat det nya rallyförsöket.

Megakaparna Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Googles moderbolag Alphabet (GOOGL) och Amazon.com (AMZN) gjorde alla kraftiga uppgångar. Men endast Microsoft-aktien stängde över sitt 21-dagars glidande medelvärde.

Ändå erbjuder ledande aktier skäl till att gå på tå på marknaden, eller åtminstone förbereda sig.

Arista Networks (ANET), Enphase Energy (ENPH), Paylocity (PCTY), On Semiconductor (ON) och Devon Energy (DVN) befinner sig alla på eller närmar sig tidiga köppunkter. Om marknadsrallyt fortsätter att ta fart bör dessa aktier vara aktionsbara. Alla har relativa styrkelinjer på eller nära toppar.

Paylocity-aktien är på IBD Leaderboard och var tisdagens IBD Stock Of The Day. Microsoft- och Google-aktier finns med på IBD:s lista över långsiktiga ledare. Enphase-, On Semiconductor- och DVN-aktier finns med på IBD 50-listan. ENPH-aktien, Onsemi och Arista Networks är med på listan. IBD Big Cap 20.

Videon inbäddad i den här artikeln betonade tisdagens marknadsåtgärder och analyserade PCTY aktie, På Semiconductor och Neurocrine Biosciences (NBIX).

Elon Musk säger att han kommer att gå vidare med Twitter-avtalet

Musk gick med på att genomföra Twitter-affären på 44 miljarder dollar, 54,20 dollar per aktie. Musks och Twitters advokater skulle träffas vid ett brådskande möte i Delaware Court of Chancery på tisdagskvällen för att diskutera hur man ska se till att affären kan slutföras.

Musk-Twitter-sagan är inte helt över. Twitter har inte accepterat Musks senaste villkor, som inte ger några verkliga garantier över att hans uttalade avsikt att gå vidare med villkoret. Ändå kan Musk officiellt äga den sociala mediesajten om några dagar.

Rättegången mellan Musk och Twitter skulle ha inletts den 17 oktober, och Tesla-chefen ansågs med stor sannolikhet förlora.

Twitter-aktien, som var stoppad under en stor del av sessionen, sköt i höjden med 22 % till 52 när Musk blinkade. Även om TWTR-aktien hade handlats långt under övertagandekursen på 54,20 dollar hade den överträffat Facebooks moderbolag Meta Platforms (META) och Snap (SNAP) under de senaste månaderna.

Tesla (TSLA) steg med 2,9 % till 249,44 och backade därmed från intradagens högsta nivå på 256,89 efter de senaste nyheterna från Musk-Twitter. Investerare kan undra om Musk kommer att sälja TSLA-aktier för att betala för Twitter-affären, även om han redan har sålt aktier med Twitter-affären som skäl. På längre sikt kan investerare i Tesla-aktier frukta att Musks uppmärksamhet kommer att delas ytterligare från fordonsjätten när han lägger till Twitter till sin portfölj av företag. Ändå kan TSLA-investerare vara glada över att få Musk-Twitter-uppköpssagan i det förflutna.

Twitter-aktien steg något i den aktiva efterhandeln. TSLA-aktien lutade nedåt.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures sjönk 0,3 % jämfört med fair value. S&P 500 futures sjönk 0,3 %. Nasdaq 100 futures sjönk 0,3 %.

Kom ihåg att åtgärder under natten i Dow-futures och på andra ställen inte nödvändigtvis översätts till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Rally på aktiemarknaden

Börsrallyt följde upp måndagens uppgång med kraftiga uppgångar på tisdagen, även om de stora indexen backade från intradagens toppnivåer.

Australiens centralbank höjde räntan för sjätte månaden i rad, men oväntat bara med 25 räntepunkter. Detta följde på att Bank of England återupptog obligationsköpen förra veckan då den nya brittiska regeringens budget fick pundet och Storbritanniens skuldsättning att röra på sig.

Rallyförsöket tog fart vid 10-tiden ET efter att JOLTS-rapporten visade att antalet lediga jobb sjönk kraftigt i augusti, långt under förväntningarna. Fed-chefen Jerome Powell har särskilt nämnt att antalet lediga jobb är för högt. Även om öppningarna och antalet arbetstagare som slutar fortfarande är höga är trenden Fed-vänlig. På fredag kommer arbetsmarknadsdepartementet att publicera september månads jobbrapport.

Dow Jones Industrial Average steg med 2,8 procent under tisdagens börshandel. S&P 500-indexet steg med 3,1 %. Nasdaqs kompositindex steg med 3,3 procent. Russell 2000-indexet för småbolag steg med nästan 4 %.

Apple-aktien steg med 2,6 %, medan Microsoft steg med 3,4 %. Båda är medlemmar i Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq. Google-aktien klättrade med 3 % och Amazon steg med 4,5 %. Alla lade till solida vinster i måndags, men behöver en hel del reparationsarbete.

Det amerikanska råoljepriset steg med 3,5 % till 86,52 dollar per fat. OPEC+ möts på onsdag och det finns rapporter om att kartellen kan komma att minska produktionen med 1-2 miljoner fat per dag.

Bensinterminerna steg med 6,8 %, vilket signalerar en ytterligare ökning vid pumpen. Naturgasterminerna steg med 5,7 %.

Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk 3 baspunkter till 3,62 %, efter att ha rasat 15 baspunkter på måndagen. För andra dagen i rad hittade den 10-åriga räntan stöd vid sin stigande 21-dagarslinje.

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna finns Innovator IBD 50 ETF (FFTY) ökade med 3,4 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) ökade med 3,8 %, med MSFT-aktien som ett viktigt IGV-innehav. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) ökade med 4,3 %.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) steg med 3,8 %. U.S. Global Jets ETF (JETS) steg med 7,1 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) ökade med 4,3 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) ökade med 2,3 %.

Som en återspegling av mer spekulativa story stocks, ARK Innovation ETF (ARKK) och ARK Genomics ETF (ARKG) steg båda med 7,6 %. Tesla-aktien är ett viktigt innehav i Ark Invests ETF:er.

Aktier nära köppunkter

ANET-aktien steg med 4,3 % till 120,81 och återtog sin 200-dagars- och 50-dagarslinje, även om volymen var liten. En avgörande rörelse över 50-dagarslinjen skulle sannolikt bryta en kort nedåtgående trend. Arista-aktien arbetar på en 132,97 köppunkt från en konsolidering inom en mycket längre bas.

ENPH-aktien steg 0,6 % till 288,55, men föll tillbaka från 297,67 intradag. Vid sina toppar återtog Enphase-aktien sina 50-dagars- och 21-dagarslinjer och bröt en kort nedåtgående trend.

PCTY-aktien steg med 3,55 % till 252,33 och återhämtade sig från sin 50-dagarslinje i stark volym. Paylocity-aktien befinner sig precis vid en trendlinjeingång, med en rörelse över den höga nivån från den 28 september på 253,26 som en möjlig specifik utlösande punkt. Programvarutillverkaren för mänskliga resurser befinner sig i en konsolidering med en köppunkt på 276,98, enligt MarketSmiths analys.

ON-aktien steg med 6,4 % till 68,92 och återtog därmed sin 50-dagarslinje, även om handeln var blygsamt under genomsnittet. Lite mer styrka skulle kunna se Onsemi rensa en trendlinje inom en ny konsolidering intill en tidigare, djupare bas.

DVN-aktien ökade med 5,7 % till 69,07 och återhämtade sig från sin 50-dagarslinje när den arbetar på en cup-with-handle-bas och en köppunkt på 75,37. Devon-aktien kommer upp till en trendlinje inom handtaget.

Analys av marknadsrallyt

Börsens rallyförsök fortsatte att öka, med en andra stark ökning för de stora genomsnittsindexen. Dow Jones, S&P 500 och Nasdaqs kompositindex kom över sitt 10-dagars glidande medelvärde och rörde sig nära sina 21-dagarslinjer. Russell 2000 med litet kapital, som fortsätter att leda, återtog dock 21-dagarslinjen.

Alla index har fortfarande en bit kvar till sina fallande 50-dagars och 200-dagars glidande medelvärden, med topparna i mitten av augusti ännu ett viktigt motståndsområde.

Megacaps som Apple-aktien gör sin del denna vecka, men har en lång väg att gå.

Ledande aktier överträffar dock de stora indexen, med flera aktier som bryter ut, blinkar tidiga poster eller går in i position för möjliga poster.

Aktiemarknaden var utan tvekan på väg att återhämta sig. Nedgången i statspappersräntorna och dollarn har helt klart bidragit till att driva veckans uppgång i aktier. Men om räntorna och dollarn återupptar sina uppåtgående trender kan marknadsrallyt snabbt spåra ur.

Medan aktierna stiger på förhoppningar om att Fed kommer att sänka takten på räntehöjningarna fortsätter marknaderna att prisa in en fjärde höjning med 75 baspunkter i november och en halv procentenhet i december.

Tisdagen var dag två av ett börsrally för Dow, S&P 500 och Nasdaq. En uppföljningsdag kan komma senare i veckan för att bekräfta den nya uppåtgående trenden.

Vissa skulle kunna hävda att Russell 2000 och S&P MidCap 400 iscensatte ”follow-through-dagar” på tisdagen. Det är ett positivt tecken, men kommer inte att utlösa en förändring av marknadsriktningen. Varför? Det finns en låg framgångsfrekvens för FTD:er som inte inkluderar Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq.

Ett bekräftat marknadsrally kan bara markera början på ett handelsbart, björnmarknadsrally jämfört med en långsiktig uppåtgående trend. 50-dagars- och 200-dagarslinjerna skulle vara viktiga nivåer att bevaka efter en FTD.

Vad ska man göra nu?

Försöket till rally på aktiemarknaden tar fart och ett antal ledare ger köpsignaler. Investerare kan ta vissa pilotpositioner i vissa aktier eller ETF:er för den breda marknaden. Men den som hoppar in tidigt måste vara beredd att hoppa ut lika snabbt om marknadsåterhämtningen sviktar.

Det är fortfarande inget fel med att vara nästan eller helt kontant.

Men det är definitivt en tid att arbeta med dina bevakningslistor och vara uppmärksam på marknaden. Leta efter kvalitetsaktier som är handlingskraftiga eller nästan handlingskraftiga.