Dow Jones futures öppnar på söndag kväll, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures. Investerarna kommer att se fram emot en enorm vecka av resultat, ledd av Tesla (TSLA), Microsoft (MSFT) och Boeing (BA).

X

Börsrallyt gick tillbaka i mitten av veckan och de stora indexen föll under viktiga glidande medelvärden. Men de studsade tillbaka på fredagen, särskilt Nasdaq och teknikaktier. Nasdaq, som var eftersläntraren 2022, har lett de stora indexen 2023 i takt med att de tekniska tillväxtnamnen återigen kommer i ropet.

Den senaste tidens neddragning erbjöd en chans för många aktier att ta en paus och smida handtag eller andra nya köpmöjligheter.

Investerare bör vara mycket uppmärksamma, men vara försiktiga med nya positioner. Marknadsrallyt ligger runt kritiska nivåer. Vinstsäsongen kan rubba indexen och specifika sektorer samt enskilda aktier.

Hundratals företag kommer att rapportera den kommande veckan. Här är 10 vinstrapporter att hålla ett vakande öga på: Tesla, Microsoft, Boeing, ServiceNow (NOW), Chevron (CVX), Visa (V) och Mastercard (MA), samt chip-gearjätten ASML (ASML), Lam Research (LRCX) och KLA Corp. (KLAC).

Dessa rapporter kommer att ge en inblick i deras respektive branscher och kan ha stor inverkan på den totala marknaden. Tesla-aktien och Microsoft har fortfarande en hel del reparationsarbete att göra, medan Boeing är förlängd. NOW-aktien kan vara nära ett aggressivt tidigt inträde. CVX-aktien, Visa och Mastercard är alla nära köppunkter. Det gör även LRCX och KLA, medan ASML är något utom räckhåll.

KLAC-aktien ligger på Finanstidning Big Cap 20. Microsoft-aktien och ASML finns på Finanstidning Long-Term Leaders.

Microsoft-, Boeing-, Chevron- och Visa-aktier är alla Dow Jones-komponenter.

Videon som är inbäddad i denna artikel går igenom en viktig marknadsvecka och analyserar Etsy (ETSY), LRCX och ServiceNow.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures öppnar kl. 18.00 ET på söndag, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq 100 futures.

Kom ihåg att åtgärder under natten i Dow-futures och på andra ställen inte nödvändigtvis leder till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Rally på aktiemarknaden

Börsrallyt drabbades av en nedåtgående vändning i onsdags och föll ytterligare på torsdagen, men slutade relativt bra.

Dow Jones Industrial Average föll med 2,7 % under förra veckans börshandel. S&P 500-indexet sjönk med 0,7 procent. Nasdaqs kompositindex steg med 0,55 procent. Russell 2000-indexet med litet kapital sjönk med 1,1 %.

Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk med 3 baspunkter till 3,48 procent på fredagen. Räntan nådde 3,37 % under veckan, vilket var den lägsta nivån på fyra månader.

Terminskontraktet för råolja med utgångspunkt i februari steg med 1,8 % till 81,31 dollar per fat förra veckan. Marskontraktet, det nya nära-månadskontraktet för råolja, slutade på 81,64 dollar.

ETF:er

Bland tillväxt-ETF:erna är Innovator Finanstidning 50 ETF (FFTY) föll med 1 % förra veckan. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) steg med 1,45 %, med MSFT-aktier och ServiceNow som viktiga innehav. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) ökade med 0,7 %. ASML-aktien är ett stort innehav, tillsammans med LRCX, KLAC och TER.

Som en återspegling av mer spekulativa story stocks har ARK Innovation ETF (ARKK) steg med 1,4 % förra veckan och ARK Genomics ETF (ARKG) förlorade 1 %. TSLA-aktien är fortfarande ett viktigt innehav i Ark Invests ETF:er. Cathie Woods Ark har faktiskt laddat om sina innehav av Tesla-aktier under de senaste månaderna.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) sjönk med 0,5 % efter två stora veckovinster. Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) föll med nästan 3 %. U.S. Global Jets ETF (JETS) steg bara 0,35 %, men den stiger kraftigt 2023. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) föll med 2,4 %.

Energy Select SPDR ETF (XLE) klättrade med 0,7 %, vilket var den sjätte veckovisa uppgången i rad. Chevron-aktien är en viktig komponent. Financial Select SPDR ETF (XLF) sjönk med 2,1 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) sjönk med 1,1 %, den sjätte nedgången på sju veckor.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Viktiga resultat

Teslas resultat väntas på onsdag kväll. Investerare förväntar sig att vinsten ska öka med 34 % och intäkterna med 39 %. Det skulle vara det första kvartalet på flera år som intäktstillväxten skulle vara större än vinsten, ett tidigt tecken på marginalpress.

Fokus kommer sannolikt att ligga på utsikterna, särskilt i kölvattnet av stora prissänkningar världen över som ska börja 2023. Kommer Tesla att hålla fast vid sitt mål om 50 % leveranstillväxt? Kommer Elon Musk att ge fler detaljer om Cybertruck, och kommer han att bekräfta en rapporterad omarbetning av Model 3? Hur är det med en ny EV-fabrik? Tesla-aktien steg med 9 % förra veckan till 133,42, över 21-dagars glidande medelvärde efter att ha sjunkit till 101,81 intradag den 6 januari. Men den ligger fortfarande under sin 50-dagarslinje och framför allt sin 200-dagarslinje.

Microsofts resultat är beräknat på tisdag kväll. Analytiker förväntar sig att Microsofts resultat kommer att sjunka något, med en liten intäktsökning. Microsofts resultat kommer att vara avgörande för mjukvarutillverkarna, PC-sektorn och rivaler inom molntjänster som Amazon.com (AMZN). I förra veckan meddelade Dow Jones tekniktitan att den skulle skära ned 10 000 jobb, eller 4,5 % av personalen. MSFT-aktien steg 0,4 % förra veckan och nådde motstånd vid 50-dagarslinjen. Microsoft har utan tvekan en bottenbas under 200-dagarslinjen. Men ett utbrott skulle innebära att man måste klara 200-dagarslinjen och en lång nedåtgående trendlinje.

Boeings resultat är på onsdagsmorgon, och en liten vinst väntas efter en rad förluster. Investerare satsar på en återhämtning av vinst och kassaflöde under de kommande åren. Boeing-aktien föll med 3,4 procent till 206,76 den senaste veckan. Efter en enorm rörelse behöver BA-aktien ställa upp igen.

ServiceNows resultat är planerat till onsdag kväll. Analytiker förväntar sig en ökning av vinst per aktie med 38 %, vilket är det andra raka kvartalet med accelererande tillväxt. Cheferna har varit optimistiska när det gäller IT-utgifterna för 2023. Rapporten kommer att vara avgörande för högt värderade företagsmjukvarunamn. NOW-aktien steg med 6,5 % till 441,83 efter att ha stigit med 13 % under föregående vecka. Aktierna passerade 200-dagarslinjen i fredags, vilket innebar att de nådde ett fyramånadershögsta och rensade en lång nedåtgående trend. Det erbjöd en mycket tidig start, men de kommande vinsterna gör det mycket riskabelt.

Chevrons resultat kommer att offentliggöras på fredagsmorgon. Analytiker förväntar sig ännu ett kvartal med en boomande vinsttillväxt jämfört med året innan, men en nedgång från Q2-Q3. CVX-aktien steg med 1,8 % till 180,81 förra veckan och tog tillbaka sin 50-dagarslinje. Chevron befinner sig i en platt bas, men en rörelse över onsdagens högsta nivå på 182,38 skulle erbjuda en tidig start. Chevrons resultat kommer att vara viktigt för olje- och gassektorn, särskilt för oljemajoriteter som Exxon Mobil (XOM).

Mastercards resultat väntas tidigt på torsdagen och Visas resultat efter stängning. Mastercards vinst per aktie ses öka med nästan 10 % och Visas med 11 %. Kreditkortsjättarnas resultat och kommentarer kommer att vara viktiga för andra betalningsföretag och för insikter om konsumenternas konsumtionstrender. Både Visa- och Mastercard-aktien arbetar på handtag i långa konsolideringar och handlar kring viktiga motståndsnivåer som går tillbaka till början av 2022.

ASML:s resultat väntas tidigt på onsdagen, med Lam Research och Teradyne efter stängning. KLA rapporterar sent på torsdagen. ASML:s vinst väntas sjunka med 11 %, men Lam Researchs vinst bör stiga med 15 % och KLA:s med 27 %. Guidance kommer att vara nyckeln i vad som sannolikt kommer att bli ett utmanande 2023. Tillsammans med dessa resultatrapporter, tillsammans med chiptillverkare som Intel (INTC), kommer att ge en inblick i halvledarområdet och slutmarknaderna.

ASML-aktien är förlängd från 200-dagarslinjen. LRCX-aktien handlas strax över 50-dagars- och 200-dagarslinjen i en bottenbas. KLAC-aktien har ett litet handtag på ett veckokort för en konsolidering som sträcker sig ett år tillbaka.

Marknadsrallyanalys

Börsrallyt var på väg att få en tillbakagång, och det fick det. De stora indexen backade kraftigt nedåt på onsdagen och fortsatte att falla på torsdagen. Men de stängde av torsdagens bottennivåer och återhämtade sig kraftigt på fredagen.

Nasdaq fick en veckovinst och återtog beslutsamt 50-dagars glidande medelvärde på fredagen. Fredagens handling var ännu en efterföljande uppföljningsdag för Nasdaq.

S&P 500 återtog sin 50-dagarslinje och smög sig tillbaka över sin 200-dagarslinje. Russell 2000 hittade stöd vid 200-dagarslinjen och kan snart försöka testa sina toppar från slutet av 2022.

Dow Jones var veckans största förlorare och rasade under sin 50-dagarslinje och avslutade veckan långt under denna nivå.

Utanför Dow ser den senaste tidens pullback normal och hälsosam ut än så länge.

Pausen ger ledande aktier en chans att smida handtag medan få bryter ner. Om något kan en något längre pullback vara användbar i detta avseende.

Men de stora indexen har ett antal viktiga motståndsnivåer. S&P 500 måste på ett avgörande sätt återta 200-dagarslinjen, med den senaste veckans toppar och decembertoppen som viktiga milstolpar.

Vinstsäsongen kan bli katalysatorn för stora marknadsvinster eller -förluster – eller både och.

Den kommande veckan kommer också den första mätningen av fjärde kvartalets BNP att ske, tillsammans med december månads PCE-inflationsmätning. Dessa kommer att bana väg för Federal Reserves policymöte den 1 februari.

Tesla Vs. BYD: EV-giganterna slåss om kronan, men vem är det bästa köpet?

Teknikens återhämtning fortsätter

Börsrallyt tycks efter en lång paus vända sig mot tekniska tillväxtspel. Nasdaq Composite nådde ett bottennoteringstal för en björnmarknad så sent som den 28 december. Men år 2023 har Nasdaq stigit med 6,4 procent. SMH chip ETF har stigit med 12 %, IGV software ETF 5,5 % och den spekulativa ARKK 16,8 %.

Vad är det som driver den tekniska tillväxtrevyn?

Statskassans avkastning sjunker, vilket är positivt för högt värderade tillväxtaktier. Samtidigt finns det förhoppningar om en ekonomisk mjuklandning, när Kina och Europa förbättras och när Feds räntehöjningar verkar vara nära en topp. Detta ökar chanserna att en stor del av de dåliga nyheterna är inprisade för tillväxtaktier.

Russell 2000, ett annat riskfyllt spel, är nästan jämnt med Nasdaq, med en uppgång på 6,1 % år 2023.

S&P 500 har stigit med 2,5 % i början av det nya året. Dow Jones har stigit med 0,7 %, och endast positivt tack vare fredagens rejäla uppgång.

Det finns inte många tekniska tillväxtnamn i position ännu. LRCX-aktien är en av de framväxande storföretagschipsledarna som ställer upp. Programvara är sällsynt, även om NOW-aktien håller på att göra sig gällande. E-handeln tar fart, med MercadoLibre (MELI) och Etsy (ETSY) som inrättas. Kinesiska e-handels- och internetföretag går också bra.

De stora resultatrapporterna under de kommande två veckorna är teknikintensiva, så investerarna kommer att se om tillväxtåterhämtningen har ben att stå på.

Samtidigt kämpade många finansbolag förra veckan, medan försvarsföretag och defensivt inriktade livsmedels- och konsumentvaruaktier snubblar.

Men metall- och gruvaktier ser starka ut. Flygbolagen har flugit, medan investerare även flyttar in på hotell. Detaljhandeln är en blandad kompott. Det gäller även medicinska produkter: Biotechs ser intressanta ut men sjukförsäkringsbolagen är svaga.

Tidsplanera marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Vad ska man göra nu?

Marknadsrallyt visade viss motståndskraft i slutet av förra veckan, liksom många kvalitetsaktier. Det är fortfarande möjligt att den nuvarande neddragningen kommer att återupptas och utlösa mer bestående skador. Vinstsäsongen kan utlösa enorma rörelser i specifika aktier, men även deras rivaler, leverantörer och kunder.

Så även om marknaden, särskilt Nasdaq, kanske signalerar ”risk on” bör investerare vara försiktiga med att öka exponeringen. Ett möjligt alternativ är via marknads- eller sektor-ETF:er, för att undvika risk för enskilda aktier. Om du lägger till exponering bör du vara beredd att snabbt kliva ur. Om du inte är redo och villig att snabbt ta dig ur, måste du vara mer försiktig när du går in i positioner.

Men de kommande veckorna kan erbjuda många köpmöjligheter. Så gör dina bevakningslistor redo och håll dig engagerad.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig uppdaterad om marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Varför detta Finanstidning-verktyg förenklar sökandet efter toppaktier

Fånga nästa stora vinnande aktie med MarketSmith

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

5 aktier nära köppunkter med stor tillväxtpotential