Dow Jones futures steg blygsamt på söndagskvällen, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures.

X

Förra veckan var vild, med de stora indexen som bröt ner till bottennivåer för att sedan återhämta sig kraftfullt på torsdagen trots en het inflationsrapport. Aktierna återupptog försäljningen på fredagen när statsobligationsräntorna drev uppåt.

Även om ett försök till marknadsrally fortfarande pågår, befinner sig de stora indexen alla i stora nedåtgående trender. Aktier som blinkar med köpsignaler eller som ställer upp spricker plötsligt. Investerare bör förbli försiktiga tills marknaden visar verkliga tecken på styrka.

Tesla (TSLA) och Netflix (NFLX) kommer att presentera sina resultat under den kommande veckan. TSLA-aktien har sjunkit till 52 veckors lägsta nivå. NFLX-aktien har satt sig i en bottenbas, men möter ett betydande motstånd över huvudet.

Samtidigt har Shockwave Medical (SWAV), Wolfspeed (WOLF), Aehr Test Systems (AEHR), Albemarle (ALB) och Digi International (DGII) är tillväxtaktier som håller sig hyfsat bra, men som ännu inte är på plats på den nuvarande svaga marknaden. Samtliga har lidit skada de senaste dagarna, bland annat i fredags. De kan bryta avgörande lägre om marknaden visar ytterligare svaghet. Men om marknaden stärks kan dessa vara anmärkningsvärda vinnare.

Xi tonar ner tillväxten, försvarar ”noll-kovid

Kinas president Xi Jinping tonade på söndagen ner den snabba tillväxten och betonade självförsörjningen i en trög ekonomi och hårda amerikanska restriktioner för export av chipteknik till Kina. Xi talade vid det styrande kommunistpartiets femårsmöte, där han är inställd på att bryta traditionen och få en tredje femårsperiod. Han fortsatte också att försvara Kinas ”noll-kovid”-politik, som fortsätter att införa låsningar och stränga restriktioner för människor och företag. Xi sade att Peking ”aldrig kommer att lova att avstå” från att använda våld för att återförena Taiwan med fastlandet.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures steg 0,6 % jämfört med fair value. S&P 500 futures avancerade 0,5 % och Nasdaq 100 futures klättrade 0,4 %.

Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk med 1 baspunkt till 4 %.

Terminerna för råolja steg något. De amerikanska naturgaspriserna sjönk med mer än 2 %.

Kom ihåg att nattens agerande i Dow-futures och på andra håll inte nödvändigtvis översätts till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med IBD:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på IBD Live.

Aktiemarknaden förra veckan

Aktiemarknaden sålde till nya bottennivåer på björnmarknaden, återhämtade sig och började sedan sjunka igen i en volatil veckohandel.

Dow Jones Industrial Average steg med 1,2 % under förra veckans börshandel. S&P 500-indexet sjönk med 1,5 %. Nasdaqs kompositindex föll med 3,1 %. Russell 2000-indexet med litet kapital föll med 1 %.

Den tioåriga statsobligationsräntan steg med 13 baspunkter till 4,01 %, vilket förlängde den veckovisa vinstsviten till 11 veckor. Den tioåriga statsobligationsräntan nådde en 14-årshögsta på 4,06 % i torsdags. Den tvååriga statsobligationsräntan, som är närmare knuten till Feds politik och vart räntorna kan vara på väg, steg kraftigt till 4,5 %.

Amerikanska råoljeterminer föll med 6,8 % till 86,40 dollar per fat förra veckan. Naturgaspriserna föll med 3,8 %.

Bland de bästa ETF:erna kan Innovator IBD 50 ETF (FFTY) föll med 3,6 % förra veckan, medan Innovator IBD Breakout Opportunities ETF (BOUT) steg med 1,3 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) föll med 5,7 % medan VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) sjönk med 8,2 %, båda till nya tvåårslägsta nivåer.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) sjönk med 3,1 % förra veckan. Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) sjönk med 1,5 %. U.S. Global Jets ETF (JETS) steg 5,75 %. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) förlorade 4,2 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) sjönk med 1,9 % och Financial Select SPDR ETF (XLF) ökade med 0,4 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) ökade med nästan 1 %.

Med tanke på mer spekulativa aktier, ARK Innovation ETF (ARKK) rasade med 9,4 % förra veckan och står på gränsen till att bryta under sin bottennotering från mars 2020. ARK Genomics ETF (ARKG) sjönk med 7,1 %, men ligger fortfarande över sina lägsta nivåer från juni. TSLA-aktien är det främsta innehavet i Ark Invests ETF:er.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Aktier att titta på

SWAV-aktien försökte studsa tillbaka under större delen av förra veckan, men steg i liten volym. På fredagen backade aktien hårt från 50-dagarslinjen och stängde ned med 7,6 %. Shockwave-aktien ligger fortfarande över septemberbotten och håller sig i en konsolidering med en 315-köppunkt. En avgörande rörelse över 50-dagarslinjen skulle kunna utlösa en tidig köppunkt från en nedåtgående trendlinje. Även om SWAV-aktien har varit volatil, håller sig den relativa styrkelinjen precis vid topparna.

WOLF-aktien stötte också på motstånd vid 50-dagarslinjen i fredags och störtade till nära torsdagens lägsta nivå, vilket var långt under tidigare handel från de senaste två månaderna. Den EV-fokuserade chiptillverkaren närmar sig en 200-dagarslinje, med ett avgörande brott möjligt. Om Wolfspeed hittar stöd och återhämtar sig kan den snart ha en ny bas.

AEHR-aktien tumlade tillbaka under sin 50-dagarslinje på fredagen och avslutade en tuff vecka. Den EV-fokuserade chip-geartillverkaren rusade uppåt under föregående vecka i samband med en fantastisk vinst, vilket erbjöd en tidig ingång i en konsolidering. Den officiella köppunkten är 19,53. Att rensa den högsta nivån från den 10 oktober på 17,61 skulle kunna erbjuda en aggressiv start.

ALB-aktien föll med nästan 13 % under veckan, på grund av en svag marknad och analytikerförväntningar om att litiumpriserna, som befinner sig på rekordhöga nivåer, kommer att sjunka avsevärt. För en vecka sedan stod Albemarle-aktien på gränsen till köpsignaler. Nu måste ALB-aktien hålla sin 200-dagarslinje.

DGII-aktien steg till en rekordhög nivå den 6 oktober, men har sålt sedan dess. På torsdagen störtade nätverksaktien långt under sin 50-dagarslinje, men återhämtade sig för att stänga nästan plant. Men när aktierna återigen rasade på fredagen föll Digi International tillbaka mot torsdagens förluster. DGII-aktien behöver tid för att skapa en ny bas, men den starka tillväxten och RS-linjen gör den värd att bevaka.

Hur den här teknikledaren ställde in en försäljningsturné under sex kvartal

Netflix abonnentskifte

Netflix resultat kommer att presenteras på tisdag kväll, men analytiker och investerare kommer att fokusera på abonnenterna. De kommer särskilt att vara intresserade av Netflix abonnentutsikter. Förra veckan meddelade Netflix att dess annonsstödsnivå kommer att lanseras den 3 november, till ett pris av 6,99 dollar i månaden.

Netflix-aktien har skapat en bottenbas efter att ha kraschat från mitten av november till mitten av maj. Aktierna handlas runt 50-dagarslinjen, men fortfarande under en snabbt fallande 200-dagarslinje. Köppunkten är 252,09. Det är bara något över toppen av NFLX-aktiens vinstgap nedåt den 20 april, vilket signalerar en hel del overheadmotstånd där.

Tesla Earnings

Teslas resultat kommer att presenteras på onsdag kväll. Analytiker förväntar sig en ökning av vinsten per aktie med 53 % och en ökning av intäkterna med 62 % till 22,28 miljarder dollar. Men investerare kommer sannolikt att vara intresserade av framtida tillväxtutsikter. Leveranserna under Q3 nådde rekordhöga 343 800, men det var långt under förväntningarna på cirka 360 000 och cirka 22 000 fordon under vad Tesla producerade under kvartalet.

Kinas backlogs har minskat betydligt för de inte så färska Model 3 och Y, samtidigt som konkurrensen hårdnar dramatiskt. Med en produktion i Shanghai som kommer att öka betydligt, kommer Tesla att kunna exportera huvuddelen av denna ökning under fjärde kvartalet och därefter? Eller kommer EV-jätten att börja sänka priserna, efter att ha höjt dem kraftigt under de senaste två åren?

Under tiden kommer investerare att vilja få nya ledtrådar om Cybertruck och eventuella andra framtida produkter. Elon Musk twittrade nyligen att Tesla Semi-produktionen har börjat, men i vilken mängd? Det finns fortfarande många frågor om Semi-priser, kostnader och viktiga specifikationer.

Tesla-aktien föll betydligt för fjärde veckan i rad och underskrider slutligen sin lägsta nivå i maj till de sämsta nivåerna på 16 månader. Det är visserligen ingen bra tid för de flesta tillväxtaktier, särskilt inte för EV-tillverkare. TSLA-aktien, som är ned över 50 % från toppen i november 2021, behöver en hel del reparationsarbete.

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-gigant är det bättre köpet?

Analys av aktiemarknaden

Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq nådde alla bottennivåer förra veckan. På torsdagen återhämtade de sig kraftfullt från branta intradagsförluster efter en het inflationsrapport. Men på fredagen gav de stora indexen tillbaka en stor del eller hela den föregående dagens vinst, även om de låg kvar över torsdagens bottennivåer.

Dow Jones, som återtog sitt 21-dagars glidande medelvärde på torsdagen, föll tillbaka på fredagen. S&P 500 och Russell 2000 stötte på motstånd vid denna kortsiktiga nivå, som också sammanfaller med toppen av en nedåtgående trendlinje. Nasdaq närmade sig aldrig sitt 21-dagars medelvärde och snubblade vid 10-dagarslinjen.

Under veckan steg Dow Jones, medan S&P 500 och Nasdaq backade.

Ett försök till marknadsrally pågår fortfarande, men har ännu inte gjort något som tyder på att en verklig botten har fastställts.

Det är svårt att se att ett uthålligt marknadsrally får fäste medan statsskuldsräntorna stiger och Federal Reserve stramar åt aggressivt. Den tioåriga avkastningen ligger på 13-årshögsta, över 4 %. Prognoserna för Fed:s räntehöjningar steg ytterligare den senaste veckan i samband med de heta inflationsuppgifterna.

Den gångna veckan innehöll positiva marknadsreaktioner på brittiska regeringsåtgärder samt den tidiga starten på vinstsäsongen. Men under de kommande veckorna kommer en flodvåg av vinster som kan rubba marknaden samt enskilda aktier och sektorer.

Det finns ett antal medicinska aktier och energiaktier som håller sig väl, bland annat Eli Lilly (LLY), Humana (HUM), Vertex Pharmaceuticals (VRTX), Cardinal Health (CAH), Exxon Mobil (XOM) och Devon Energy (DVN).

De flesta tillväxtaktier är kraftigt skadade, inklusive Tesla. Även namn som Shockwave och DGII-aktier är utsatta för kraftiga utförsäljningar just när de håller på att sätta sig.

Tidsplanera marknaden med IBD:s ETF-marknadsstrategi

Vad ska man göra nu?

Investerare måste ha tålamod och förbereda sig för morgondagen. Även om stora återhämtningar som i torsdags är spännande och ger möjlighet till en marknadsbotten behövs det mycket mer bevis för att det är så.

Även om marknadsrallyt tar fart och iscensätter en uppföljningsdag är det inte en signal om att man ska satsa alla sina marker. En FTD kan misslyckas snabbt, eller så kan uppgången helt enkelt vara ett annat kortsiktigt handelsbart rally inom björnmarknaden.

Investerare bör fokusera på att förbereda sig för nästa uppgångstrend. Att leta efter aktier som håller sig i baser över sin 50-dagarslinje är bra. Men spåra även relativt starka aktier med skadade diagram.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig i synk med marknadsriktningen och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Feds kapplöpning för att ta ner S&P 500 och bryta sönder världen

Fånga nästa stora vinnande aktie med MarketSmith

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

IBD Digital: IBD:s Premium Stock Lists, Tools And Analysis Today