Dow Jones futures steg blygsamt på fredagsmorgonen, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures, men begränsar vinsterna, medan statsobligationsräntorna faller. Nike (NKE) och Micron Technology (MU) är i fokus med Fed:s favoritinflationsmätare i fokus.

X

Aktiemarknaden sålde hårt på torsdagen, vilket raderade onsdagens vinster. S&P 500 nådde nya bottennivåer på björnmarknaden. Nasdaqs kompositindex har inte riktigt underskridit sina lägsta nivåer i juni, men Nasdaq 100 med stort kapital gjorde det, under ledning av Apple-aktien och Tesla (TSLA).

Statsobligationsräntorna återhämtade sig något på torsdagen, samtidigt som antalet arbetslösa sjönk till den lägsta nivån på fem månader, något som Federal Reserve inte vill se. Apple (AAPL) och CarMax (KMX) ledde till breda förluster på torsdagen. Efter att ha minskat sina förluster i onsdags på grund av en rapport om minskad iPhone-produktion på grund av svag efterfrågan, sålde Apple-aktien hårt på torsdagen, delvis på grund av en nedgradering av en analytiker, och iPhone-chiptillverkare kämpade också.

CarMax (KMX) missade kraftigt sina resultat på torsdagsmorgonen och varnade för ”utmaningar med överkomliga priser”. Av i stort sett liknande skäl sänkte Moody’s sina utsikter för den globala fordonsindustrin till negativa från stabila till negativa. KMX-aktien kraschade och sänkte andra bilhandlare. Men General Motors (GM), Ford Motor (F), Stellantis (STLA) och Tesla-aktien sålde också.

Tesla har många nyheter på gång. Tesla kommer att hålla sin årliga AI-dag på fredag kväll. Under helgen kommer Tesla troligen att släppa leveranssiffror för Q3. Men investerare i TSLA-aktier kommer inte att ha en chans att reagera på dessa händelser förrän på måndag morgon.

Tesla förnekade på torsdagskvällen en rapport i lokal media om att elbilsjätten skulle sänka priserna på Model 3 och Y avsevärt i Kina. Det har funnits växande spekulationer om att Tesla skulle sänka vissa priser i Kina i början av oktober.

Viktiga resultat

Nikes resultat och försäljning överträffade knappt konsensus för det första kvartalet. Men bruttomarginalerna sjönk betydligt jämfört med året innan, främst på grund av avveckling av överskottslager i Nordamerika. Lagret i Nordamerika ökade med 65 % jämfört med året innan. Dow Jones sportklädesjätte sade att den kommer att vidta ”beslutsamma åtgärder” för att göra sig av med eftertraktade varor.

NKE-aktien sålde mer än 10 % i förhandeln. Nike-aktien sjönk med 3,2 % på torsdagen till 95,52 och nådde en ny tvåårslägsta intradag.

Microns resultat överträffade något, medan intäkterna inte räckte till. Minneschipjätten guidade betydligt lägre för det innevarande första kvartalet för räkenskapsåret. Man planerar också att skära ned på utgifterna för utrustning för waferfabriker med upp till 50 procent under innevarande räkenskapsår jämfört med räkenskapsåret 2022.

MU-aktien steg med 1 % tidigt på fredagen. Micron-aktien föll 1,9 % till 50,01 under torsdagen, efter att ha nått en 23-månaders låg nivå förra veckan.

Microns nedskärning av kapitalutgifterna är inga goda nyheter för minnesexponerade jättar inom chiputrustning som Applied Materials (AMAT), KLA Corp. (KLAC) och Lam Research (LRCX). Alla tre aktierna sjönk något tidigt på fredagen.

I andra nyheter kan nämnas att IBM (IBM), sänkte sin kvartalsutdelning med 78 procent till 37 cent per aktie. IBM-aktien steg något under natten.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures avancerade 0,2 % jämfört med fair value. NKE-aktien och IBM är Dow Jones-komponenter. S&P 500 futures klättrade 0,3 % och Nasdaq 100 futures steg 0,2 %. Terminerna ligger långt från sina högsta nivåer på morgonen.

Den tioåriga räntan sjönk 5 baspunkter till 3,7 %, vilket vände upp från blygsamma uppgångar på torsdagskvällen.

Kinas tillverkningsundersökningar för september var blandade. Det officiella PMI för tillverkningsindustrin steg till 50,1 från 49,4 i augusti och överträffade därmed knappt 50-nivån för break-even och slog prognosen på 49,8. Men den privata Caixin-fabriksmätningen sjönk 1,4 punkter till 48,1.

Kinas centralbank låter städerna sänka golvet för bolåneräntorna om dessa områden har sett en nedgång i bostadspriserna på senare tid.

Klockan 8:30 ET kommer handelsdepartementet att publicera sin rapport om augusti månads personliga inkomster och konsumtionsutgifter. Investerarna kommer att fokusera på PCE-prisindexet, Feds favoritinflationsmätare. Det totala PCE-indexet bör visa en något svalare ökning med 6,1 % jämfört med året innan. Men kärn-PCE-inflationen förväntas öka till 4,8 % från 4,6 %.

Kom ihåg att nattens agerande i Dow-futures och på andra håll inte nödvändigtvis översätts till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med IBD:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på IBD Live.

Aktiemarknaden torsdag

Aktiemarknaden föll kraftigt vid öppningen och förblev djupt röd hela dagen och stängde endast blygsamt över sessionens lägsta nivåer.

Dow Jones Industrial Average gav upp 1,5 procent under torsdagens börshandel. S&P 500-indexet sjönk med 2,1 %. Nasdaqs kompositindex sjönk med 2,8 %. Russell 2000-indexet för småbolag med litet kapital sjönk med 2,2 %.

Apple-aktien föll med 4,9 % till 142,48 och nådde därmed de sämsta nivåerna sedan början av juli, även om den fortfarande ligger en bit från juni månads bottennotering. Bank of America nedgraderade Apple-aktien till neutral med en kursmålsättning på 160.

CarMax vinst sjönk 54% jämfört med året innan, långt under konsensus. Priserna på begagnade bilar har börjat pressas och bilhandlaren hänvisade till problem med överkomligheten. KMX-aktien sjönk med nästan 25 %. Carvana (CNVA) sjönk med 20 %.

CarMax miss och Moody’s nedgradering av industrin slog mot biltillverkarna. GM-aktien sjönk med 5,65 %, Ford med 5,8 % och Chryslers moderbolag Stellantis med 4,8 %. Tesla-aktien föll med 6,8 % och rasade från nära 50-dagars- och 200-dagarslinjerna, men höll sig precis över kortsiktiga bottennivåer.

Den 10-åriga statsobligationsräntan steg 4 baspunkter till 3,75 %, efter att ha nått 3,81 % intradag. Det följer på onsdagens nedgång med 26 baspunkter. Trots detta är benchmark Treasury yield fortfarande på väg mot en nionde raka veckovinst.

Det amerikanska råoljepriset sjönk med 1,1 procent till 81,23 dollar per fat.

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna finns Innovator IBD 50 ETF (FFTY) sjönk med 1,2 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) minskade med 1,7 %. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) förlorade 3,15 %. MU-aktien är ett anmärkningsvärt SMH-innehav, tillsammans med AMAT, LRCX och KLAC.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) sjönk med 1,8 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) och Financial Select SPDR ETF (XLF) sjönk med 1,3 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) sjönk med 0,8 %.

Med tanke på mer spekulativa story stocks, ARK Innovation ETF (ARKK) föll med 5,5 % och ARK Genomics ETF (ARKG) 4 %, efter kraftiga uppgångar i onsdags. Tesla-aktien är ett viktigt innehav i Ark Invests ETF:er.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Analys av aktiemarknaden

Så mycket för onsdagens börsuppgång. Det tog bara några minuter på torsdagen för de stora indexen att utplåna hela dagens uppgång.

S&P 500-indexet underskred tisdagens nivåer och markerade en ny bottennivå på björnmarknaden. Nasdaq 100-indexet underskred precis sina lägsta nivåer från juni, med Apple och Tesla bland de stora förlorarna.

Nasdaqs kompositindex har ännu inte underskridit sina lägsta nivåer från juni, men dök under den lägsta nivån från den 23 september.

S&P 500 och Nasdaqs rallydagsräkningar är tillbaka till noll. Dow Jones bröt inte riktigt under tisdagens intradagslägsta på björnmarknaden, så torsdagen var tekniskt sett dag två i dess rallyförsök.

Statskassans avkastning steg på torsdagen, men tog tillbaka endast en bråkdel av onsdagens förluster. Den amerikanska dollarn tappade mark för andra sessionen i rad. Ändå har den tioåriga statsobligationsräntan och dollarn stigit kraftigt under de senaste veckorna.

Apple, CarMax och Nike har väckt ny oro för konsumenternas utgifter. Apple-aktien och namnen på iPhone-chip, tillsammans med GM, Tesla och bilsektorn, utgör en ganska stor del av marknaden. Nike är ensamt en blue-chip-komponent på 150 miljarder dollar.

En Meta Platforms (META) anställningsstopp och troliga nedskärningar, tillsammans med Microns svaga utsikter, bidrog till de mer allmänna problemen för företagen.

Men man behöver inte leta efter orsaker till varför aktierna sålde på torsdagen. Det är en björnmarknad. Federal Reserve höjer räntorna aggressivt, trots att den amerikanska ekonomin riskerar att hamna i en tydlig recession.

Onsdagens studs var efterlängtad, men signalerade inte heller att den allvarliga nedåtgående trenden var över.

CBOE Volatility Index, eller VIX, steg på torsdagen. Men det var en insidesdag för marknadens skrämselmätare efter onsdagens nedåtgående vändning. Det tyder på att de stora indexen kan behöva bryta avgörande under sina lägsta nivåer i juni innan björnmarknaden bottnar.

Tidsplanera marknaden med IBD:s ETF-marknadsstrategi

Vad man ska göra nu

Investerare behöver tålamod. Vid någon tidpunkt kommer björnmarknaden att upphöra och en ny hållbar uppgång kommer att utvecklas. Men hoppa inte på den första uppgången. Följedagar är ett bra sätt att snabbt komma in i ett nytt marknadsrally, men med åtminstone en viss indikation på att det kan ha uthållighet.

Om du köpte aktier i onsdagens uppgång måste du vara beredd att snabbt ta dig tillbaka. Några få som Vertex Pharmaceuticals (VRTX) och DoubleVerify (DV) klarade sig bra på torsdagen. Men många spännande namn på onsdagen raderade ut dessa vinster.

För tillfället bör du fokusera på att uppdatera dina bevakningslistor. Leta efter aktier med stark relativ styrka. Om de håller viktiga glidande medelvärden är det bra, men just nu är många relativa ”vinnare”, som World Wrestling Entertainment (WWE), ligger under sina 50-dagars- och 200-dagarslinjer.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig i synk med marknadsriktningen och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Varför detta IBD-verktyg förenklar sökandet efter toppaktier

Fånga nästa stora vinnande aktie med MarketSmith

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-gigant är det bästa köpet?