Dow Jones futures kommer att öppna på söndag kväll, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures.

X

Börsrallyt visade styrka och motståndskraft förra veckan. De stora indexen steg kraftigt på onsdagen i en uppåtgående reaktion på Fed-chefen Jerome Powells tal, och S&P 500 återtog sitt 200-dagars glidande medelvärde. På fredagen testade och höll S&P 500 denna nyckelnivå för andra sessionen i rad, trots en varm jobbrapport.

Investerare kan öka exponeringen stegvis, men 200-dagarslinjen är fortfarande aktuell. Bli inte för aggressiv förrän det sker en avgörande rensning av denna långsiktiga nivå.

Dow Jones-jätten Boeing (BA), litiumjätten SQM (SQM), Dexcom (DXCM), Cheniere Energy (LNG) och Invesco Solar ETF (TAN) är alla nära köppunkter. Boeing, Dexcom, SQM-aktien och TAN ETF – som inkluderar First Solar (FSLR), Enphase Energy (ENPH) och många andra toppnamn – är möjliga att agera nu. LNG-aktien har en ny platt bas.

Chipjättarna Taiwan Semiconductor (TSM) och Nvidia (NVDA) har stigit kraftigt under de senaste veckorna och närmat sig sina 200-dagars glidande medelvärden. Taiwan Semi- och Nvidia-aktier tillbaka över 200-dagarslinjerna skulle inte erbjuda köpmöjligheter, men skulle vara ett positivt tecken för techs och det övergripande marknadsrallyt. Chips deltar nästan alltid i de senaste marknadsuppgångarna, med tanke på deras marknadsstyrka och deras nyckelroll i så många branscher.

Enphase- och DXCM-aktier är på Finanstidning Leaderboard. BA-aktien är på SwingTrader. ENPH-aktien är på Finanstidning 50. TAN ETF var fredagens Finanstidning Stock Of The Day.

Vinstsäsongen är äntligen på väg att avta, samtidigt som den ekonomiska kalendern är mindre intensiv under den kommande veckan. Men på söndag träffas OPEC+, där oljekartellen och viktiga allierade beslutar om råvaruproduktionskvoter för att inleda det nya året.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures öppnar kl. 18.00 ET på söndag, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq 100 futures.

Kom ihåg att åtgärder under natten i Dow-futures och på andra ställen inte nödvändigtvis leder till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Rally på aktiemarknaden

Börsrallyt hade en stark vecka. Indexens uppgångar var måttliga till solida men fann stöd och bröt över viktigt motstånd.

Dow Jones Industrial Average steg med 0,2 % under förra veckans börshandel. S&P 500-indexet klättrade med 1,1 procent. Nasdaqs kompositindex steg med 2,1 procent. Det småkapitaliserade Russell 2000-indexet 1,3 %.

Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk 18 baspunkter till 3,51 %, den lägsta nivån sedan slutet av september. Den 10-åriga räntan studsade på fredagen i samband med den starka jobbrapporten men stängde slutligen något lägre den dagen.

Terminerna för amerikansk råolja steg med 4,9 % till 79,98 dollar per fat förra veckan, men föll tillbaka under 80 dollar på fredagen. Naturgasen störtdök med mer än 14 procent.

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna är iShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) ökade med 2 %.

VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) steg med 1,1 % förra veckan, men föll tillbaka under sin 200-dagarslinje i fredags. TSM-aktien och Nvidia är båda viktiga komponenter. Taiwan Semi steg med 0,1 % under veckan. Nvidia-aktien steg med 3,7 procent.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) steg med 4,4 % förra veckan till den bästa nivån på nästan sex månader. Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) ökade med 1 %. U.S. Global Jets ETF (JETS) stigit upp. 0.7%. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) ökade med 0,9 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) föll med 1,7 % och Financial Select SPDR ETF (XLF) föll med 1,7 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) ökade med 1,9 % och närmade sig en rekordhög nivå. DXCM-aktien är en XLV-komponent.

Som en återspegling av mer spekulativa story stocks, ARK Innovation ETF (ARKK) återhämtade sig med 6 % förra veckan och ARK Genomics ETF (ARKG) 4%.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Aktier nära köppunkter

Boeing-aktien steg med 2,5 % till 182,87 för veckan. Boeing steg med 4 % i fredags, på grund av en Wall Street Journal rapporterar att United Airlines (UAL) är nära att köpa ”dussintals” 787 Dreamliner-plan. BA-aktien är strax utanför 5 % chase-zonen för en 173,95 cup-base köppunkt, men investerare kan behandla rensning av de senaste nivåerna som en alternativ ingång.

SQM-aktien 7,8 % till 99,85 förra veckan, återhämtade sig från nära sin 200-dagarslinje och återtog sin 50-dagarslinje. Medan litiumjätten har en officiell 112,45 cup-with-handle köppunkt, kan en tidig inträde runt nuvarande nivåer vara säkrare.

DXCM-aktien återhämtade sig från sin 21-dagarslinje förra veckan och bröt nedåtgående trenden i en kort konsolidering för att erbjuda en tidig ingång. Aktierna stängde upp 5,5 % till 118,11, fortfarande relativt nära sin 21-dagarslinje, med sin 10-veckorslinje som tävlar för att komma ikapp. Dexcom-aktien har nu en platt bas på ett veckokort med en köppunkt på 123,46, enligt MarketSmiths analys. Denna platta bas kan ses som ett handtag till en djup kopp som går tillbaka till början av april.

LNG-aktien steg med nästan 1 % till 174,72 och hittade stöd vid sin 50-dagarslinje. Aktierna har stigit i tre raka veckor, men på anemisk volym, vilket inte är bra. På ett veckokort har Cheniere Energy nu en platt bas med en köppunkt på 182,45, precis bredvid en misslyckad cup-with-handle-bas. LNG-aktien skulle kunna ha en tidig ingång över torsdagens högsta nivå på 178,12, vilket motsvarar några viktiga senaste handelsnivåer.

Invesco Solar ETF ligger inom räckhåll för en 83,20 cup-with-handle köppunkt och klättrar 1,5 % till 83,76 för veckan. FSLR-aktien och Enphase är de tydliga ledarna, men hela gruppen återhämtar sig återigen. TAN är lite mindre volatilt än enskilda solcellsaktier men kan fortfarande göra stora rörelser.

Analys av marknadsrallyt

Börsrallyt hade en imponerande vecka, även om eftersläntraren Nasdaq var det enda stora indexet med en stark uppgång.

På onsdagen upprepade Fed-chefen Powell i stort sett förväntningarna om långsammare räntehöjningar men inget snabbt slut på åtstramningen. Men de stora indexen hoppade den dagen, och S&P 500 återtog sin 200-dagarslinje för första gången sedan början av april.

En skadlig marknadssäljning skulle inte ha varit chockerande på fredagen med tanke på den heta jobbrapporten och onsdagens stora rörelse. Men indexen stängde snävt blandat. S&P 500 skar ner förlusterna och höll stöd vid sin 200-dagarslinje. Russell 2000, som också rörde sig tillbaka över sin 200-dagarslinje i onsdags, återhämtade sig snabbt från ett 200-dagars test i fredags och stängde högre.

Nasdaq återhämtade sig från runt sitt 50-dagars glidande medelvärde i mitten av veckan för att nå tvåmånadershögsta. Dow Jones, som har lett marknadsrallyt, steg något, precis vid sjumånadershögsta.

Ändå har S&P 500-indexet ännu inte på ett avgörande sätt klarat av sin 200-dagarslinje och befinner sig precis på en trendlinje med sjunkande toppar.

I slutet av mars verkade S&P 500-indexet vara definitivt över sin 200-dagarslinje. Men Nasdaq stötte på motstånd vid sin 200-dagarslinje, föll tillbaka och drog med sig de andra indexen nedåt.

I dag har Nasdaq en bit kvar innan det når sitt 200-dagars genomsnitt, men det kommer också att fungera som ett stort test. Det är ännu en anledning till varför investerare kommer att vilja se Taiwan Semiconductor- och NVDA-aktier rensa sina 200-dagarslinjer, även om TSM-aktien är NYSE-noterad.

Ändå, även om vissa chipnamn har lett och andra ställer upp, leder inte halvledare och teknik överlag det nuvarande marknadsrallyt.

Industri-, infrastruktur-, solcells-, finans- och medicinkoncerner hör till dem som klarar sig bra.

Tidsplanera marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Vad ska man göra nu?

Börsrallyt fortsätter att agera väl och har gått framåt efter en stor vecka med Fed-relaterade nyheter.

Men uppåttrenden är inte i klartext, med S&P 500 fortfarande mycket i spel.

Investerare kan gradvis lägga till exponering här, även om det fortfarande är en solid strategi att stå fast vid nuvarande innehav. Om det här marknadsrallyt slutar med att ha riktiga ben har du gott om tid att investera fullt ut.

I båda fallen bör du vara redo att skala ut om förhållandena vänder. Att ta delvinster relativt snabbt är fortfarande mycket vettigt.

När du söker efter möjliga köp, fortsätt att leta efter tidiga poster. Med enskilda aktier, sektorer och den totala marknaden fortfarande benägna att svänga kraftigt har köp på för stor styrka ofta inneburit köp nära en kortsiktig topp.

Fortsätt att arbeta med dina bevakningslistor. Titta bortom traditionella tekniska tillväxtnamn, som fortfarande är eftersatta överlag.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig uppdaterad om marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Varför detta Finanstidning-verktyg förenklar sökandet efter toppaktier

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-gigant är det bättre köpet?