Dow Jones futures sjönk något på söndagskvällen, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures. Börsen är öppen på måndag, men obligationshandeln är stängd på grund av Columbus Day.

Ett försök till rally på aktiemarknaden inleddes förra veckan, med stora tidiga vinster för Dow Jones och andra stora index. Men när förhoppningarna om en Fed-omsvängning återigen minskade, återhämtade sig statsobligationsräntorna och aktierna rasade. Tillsammans med varningar från Advanced Micro Devices (AMD) och CVS Health (CVS), tog de stora indexen bort större delen av sina vinster vid fredagens stängning.

Även om försöket till marknadsrally inte är över, är Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq tillbaka nära björnmarknadens lägsta nivåer. Investerare bör vara extremt försiktiga.

Vertex-aktien, Neurocrine Biosciences (NBIX) och Eli Lilly (LLY) handlas precis runt köppunkterna. NBIX-aktien och Vertex Pharmaceuticals (VRTX) är på IBD Leaderboard.

Tesla (TSLA), Enphase Energy (ENPH) och On Semiconductor (ON), tre aktier som var nära köppunkter, drabbades av stora försäljningar. TSLA-aktien sålde på måndagen efter besvikna leveranser och fortsatte sedan att sjunka. Enphase-aktien visade kortvarigt en aggressiv köpsignal på tisdagen, för att sedan plötsligt störtdyka på onsdagen. ON-aktien stängde över en trendlinjeingång i torsdags, men dök i fredags mitt i AMD:s chipförsäljning.

Megacaps hjälper inte. Microsoft-aktien, Googles moderbolag Alphabet (GOOGL) och Amazon.com (AMZN), som alla låg strax under sina 21-dagarslinjer i torsdags, föll kraftigt på fredagen, tillbaka mot björnmarknaden eller kortsiktiga bottennivåer. Apple (AAPL), som aldrig nådde upp till sin fallande 21-dagarsnivå, sjönk mot kortsiktiga bottennivåer.

Microsoft (MSFT) och Google-aktien finns på IBD Long-Term Leaders. ON-aktien är på IBD 50. Onsemi, Vertex Pharmaceuticals (VRTX) och ENPH-aktien är på väg uppåt. IBD Big Cap 20. Vertex var fredagens IBD Stock Of The Day.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures sjönk 0,2 % jämfört med fair value. S&P 500 futures sjönk 0,2 % och Nasdaq 100 futures sjönk 0,2 %. Dessa är från söndagskvällens bottennivåer.

De amerikanska obligationsmarknaderna kommer att vara stängda på måndag på grund av Columbus Day, så aktierna kommer inte att ta sin utgångspunkt i statsobligationsräntorna.

Kom ihåg att nattens agerande i Dow-futures och på andra håll inte nödvändigtvis översätts till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Rally på aktiemarknaden

Ett försök till rally på aktiemarknaden fick en stark start, men indexen stängde på fredagen nära bottennivåer.

Dow Jones Industrial Average steg med 2 % under förra veckans börshandel. S&P 500-indexet klättrade med 1,5 procent. Nasdaq steg med 0,7 % efter att ha rasat med 3,8 % i fredags. Russell 2000-indexet för småbolag avancerade med 2,2 %.

Apple-aktien steg med 1,4 % under veckan, men sjönk med 3,7 % på fredagen. Microsoft nådde en uppgång på 0,6 % för veckan, men föll med 5,1 % på fredagen efter AMD:s varning för efterfrågan på datorer. Googles och Amazons aktier steg med 3,2 % respektive 1,4 %, men slarvade även på fredagen med solida veckovinster.

Den tioåriga statsskattens avkastning steg för en tionde vecka i rad, upp 8 baspunkter till 3,88 %. Detta efter att ha rasat till 3,56 % intradag i tisdags och testat sin 21-dagarslinje. Den 10-åriga statsskattens avkastning närmar sig 12-årshögsta runt 4 % som sattes i slutet av september.

Den amerikanska dollarn återhämtade sig från kraftiga förluster för en blygsam veckovinst.

Terminer för amerikansk råolja steg med 16,5 procent till 92,64 dollar per fat och ökade alla fem dagar. OPEC+:s produktionskvotssänkning på 2 miljoner fat per dag gav bränsle till vinsterna.

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna finns Innovator IBD 50 ETF (FFTY) steg med 1,7 % förra veckan, medan Innovator IBD Breakout Opportunities ETF (BOUT) ökade med 1,2 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) klättrade med 2,6 %, med MSFT-aktien som en stor aktie. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) steg med 1,9 %, men föll hårt i fredags efter AMD-varningen. AMD-aktien är ett stort SMH-innehav med On Semiconductor som en anmärkningsvärd komponent.

Som en återspegling av mer spekulativa story-aktier har ARK Innovation ETF (ARKK) sjönk 0,6 % förra veckan och ARK Genomics ETF (ARKG) sjönk 0,15 % – efter att båda hade sjunkit med över 6 % i fredags. Tesla-aktien förblir ett viktigt innehav i Ark Invests ETF:er.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) steg med 7,3 % förra veckan. U.S. Global Jets ETF (JETS) steg med 3,7 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) steg med 13,6 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) klättrade med 1,25 % med LLY-aktien som ett stort innehav.

Tesla-aktier

Aktien föll med 16 % förra veckan till 223,07 efter att Teslas rekordleveranser inte nådde upp till förväntningarna för tredje kvartalet på grund av oro för efterfrågan i Kina. Elon Musk signalerade att han kommer att gå vidare med Twitter (TWTR), vilket väcker farhågor om att han kommer att sälja fler TSLA-aktier för att finansiera affären. Musk som utropade starten av Tesla Semi-produktionen misslyckades med att ge ett lyft på fredagen. Aktierna närmar sig den lägsta nivån i slutet av maj på 206,84.

Tesla China levererade ett rekordstort antal fordon på 83 135 i september, enligt branschdata. På tisdag får investerarna veta hur många som såldes i Kina jämfört med hur många som exporterades.

Marknadsrallyanalys

Förra veckans aktiemarknadsrörelse var nästan som i en lärobok. De stora indexen, som befann sig på bottennivåer på björnmarknaden, återhämtade sig kraftigt från djupt översålda förhållanden under måndag-tisdag. Men börsens rallyförsök stötte snabbt på motstånd vid 21-dagarslinjen – samtidigt som statspappersräntorna och dollarn studsade tillbaka. Försäljningen intensifierades i fredags med den starka jobbrapporten.

Marknadsrallyförsöket är i kraft tills de stora indexen underskrider sina senaste bottennivåer. Men Dow, S&P 500 och Nasdaq är inte långt ifrån att göra det.

En follow-through-dag kan fortfarande komma när som helst för att bekräfta marknadens uppåtgående trend. Men investerare bör förbli försiktiga, särskilt om indexen iscensätter en FTD under sina 21-dagarslinjer. Dessutom innebär en follow-through före torsdagens konsumentprisindex extra risker.

Nytt ben på björnmarknaden?

Samtidigt är risken stor att björnmarknaden kommer att bryta nedåt.

Marknadsavhoppet kom i samband med förnyade förhoppningar om långsammare Fed-räntehöjningar. Fallande jobböppningar och Australiens lilla räntehöjning stärkte detta argument. Men Fed-tjänstemännen insisterar på att de inte backar, samtidigt som jobbrapporten var för het. I slutändan stärktes de redan höga oddsen för en fjärde raka räntehöjning med 75 baspunkter i november förra veckan. Marknaderna är nära att låsa in minst 50 baspunkter i december – med en liten men ökande chans till 75 baspunkter.

Vinstsäsongen kan bli ett minfält. AMD och CVS följde flera andra högprofilerade varningar, med vinstsäsongen på väg att starta. Marknaderna har fortfarande inte fullt ut prisat in dåliga nyheter: AMD-aktien och CVS föll med mer än 10 % på fredagen.

Viktiga sektorer

Energiaktierna steg kraftigt i takt med att råoljepriserna steg kraftigt. Många verkar dock vara utdragna.

De stigande oljepriserna kan vara dåliga nyheter för den bredare marknaden. Högre bensinpriser försvårar Feds uppgift att tygla inflationen. Bensinpriserna hade redan stigit, särskilt i Kalifornien, på grund av olika problem med raffinaderier.

Vissa bioteknik- och läkemedelsnamn agerar fortfarande bra, något isolerade från ekonomisk oro. Men kan de göra mycket framsteg om den bredare marknaden går mot nya bottennivåer?

Samtidigt sålde vissa namn inom teknik och medicinteknik som hade blinkat med köpsignaler vid olika tillfällen förra veckan senare. Vissa höll sig någorlunda uppe, medan andra iscensatte stora försäljningar, däribland ENPH-aktien och On Semiconductor. Tesla-aktien, som till och med för en vecka sedan var plausibelt nära en ingångspunkt, dök ner mot 2022 års bottennivåer.

Apple-aktien, Microsoft och andra tekniktitaner leder inte nedgången, men de stöttar inte heller de stora indexen.

Vad ska man göra nu?

Argumenten för att vara helt eller delvis i kontanter var starka även vid förra veckans toppar, och är ännu starkare nu när marknadsrallyt försökte tappa fart.

Om du köpte några aktier nyligen – bortsett från energisektorn och utvalda medicinska produkter – kan du ha varit tvungen att skära ner dem redan. Även om du bara tar pilotpositioner får du inte låta förlusterna stiga. Om du har vinster kanske du vill låsa in en del av dem.

Fortsätt att arbeta med dina bevakningslistor och håll dig engagerad. Marknadsrallyförsöket kan fortfarande komma att vakna till liv igen, vilket sannolikt skulle utlösa köpsignaler för många aktier. Så fokusera på aktier som håller på att ställa upp. Men håll också en bredare lista över aktier som visar relativ styrka, även om deras diagram behöver repareras.