Dow Jones terminer föll efter timmarna, tillsammans med S&P 500 terminer och Nasdaq terminer, som Microsoft (MSFT) översteg en bättre vinst än befarat. ASML (ASML), Boeing (BA) och Tesla (TSLA) är på tapeten på onsdag.

X

Börsrallyt handlades i ett relativt snävt intervall på tisdagen efter stora uppgångar under de två föregående sessionerna. De stora indexen stängde blandat. Nasdaq backade efter att justitiedepartementet lämnat in ett andra antitrustmål mot Googles moderbolag Alphabet (GOOGL).

Microsofts resultat överträffade förväntningarna på grund av stark tillväxt inom molndatabehandling. Men mjukvarujätten gav en svag vägledning. MSFT-aktien, som till en början var starkt stigande, vände nedåt.

Intuitive Surgical (ISRG) och Texas Instruments (TXN) har också rapporterats. ISRG:s resultat missades med likartade intäkter. Texas Instruments överträffade resultatet något, men guidade lägre. ISRG-aktien rasade medan TXN-aktien sjönk något.

Tidigt på onsdagen rapporterar chiputrustningsjätten ASML, med andra tillverkare av halvledarutrustning Lam Research (LRCX), Teradyne (TER) och Wolfspeed (WOLF) som skall vara klar efter stängning.

Boeing och Freeport-McMoRan (FCX) rapporterar också tidigt på onsdagen.

Tesla kommer att presentera sitt resultat på onsdag kväll. Teslas resultat kommer att vara viktigt, men investerarna kommer troligen att fokusera på 2023 års prognoser, särskilt efter stora prissänkningar världen över i början av året. Dessa prissänkningar har ökat Teslas efterfrågan – på bekostnad av marginalerna – men kommer den ökningen att hålla i sig?

Efter stängning sade Tesla att man kommer att spendera 3,6 miljarder dollar i eller kring sin ursprungliga ”Gigafactory” utanför Reno, Nevada. Den kommer att användas för en Tesla Semi-linje och för massproduktion av 4680 battericeller.

Tesla-aktien föll med 2 procent under natten. Aktierna steg 0,1 % på tisdagen till 143,89 och närmade sig 50-dagarslinjen. TSLA-aktien har stigit med nästan 17 % hittills under 2023.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures sjönk 0,2 % jämfört med fair value. S&P 500 futures sjönk 0,45%. Nasdaq 100-terminerna sjönk 0,7 % och vände från blygsamma vinster inledningsvis. MSFT-aktien är en komponent i Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq.

Kom ihåg att åtgärder under natten i Dow-futures och på andra håll inte nödvändigtvis översätts till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Rally på aktiemarknaden

Efter att ett NYSE-haveri störde ett 100-tal tickers vid öppningen handlades aktiemarknaden något lägre på morgonen innan den gradvis förbättrades till blandad.

Dow Jones Industrial Average steg med 0,3 procent under tisdagens börshandel. S&P 500-indexet sjönk med 0,1 procent. Nasdaqs kompositindex sjönk med 0,3 procent. Det småkapitaliserade Russell 2000-indexet gav upp 0,25 %.

Det amerikanska råoljepriset sjönk med 1,8 % till 80,13 dollar per fat. Naturgasen föll med 5,5 % efter att ha stigit med mer än 6 % i måndags.

Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk baspunkter till 3,47 % i samband med blandad till svag tillverkningsdata.

Tesla Vs. BYD: EV-giganter slåss om kronan, men vem är det bästa köpet?

DOJ stämmer Google igen

Justitiedepartementet har stämt Google på grund av dess dominerande ställning i fråga om annonser på nätet och försöker tvinga företaget att avyttra vissa tillgångar. I oktober 2020 lämnade justitiedepartementet in en antitruststämning om påstått missbruk av sökmakten på nätet. Grupper av delstater har tre antitruststämningar mot Google, inklusive en som rör annonsering.

Google-aktien föll med 2,1 % till 97,70 på tisdagen, även om det är efter att ha gått 10 % högre i stor volym under de tre föregående sessionerna.

Google rapporterar resultatet för fjärde kvartalet den 2 februari.

ETF:er

Bland tillväxt-ETF:erna är Innovator Finanstidning 50 ETF (FFTY) och Innovator Finanstidning Breakout Opportunities ETF (BOUT) ökade. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) minskade med 0,6 %. Microsoft-aktien är en viktig komponent i IGV.

VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) föll med 0,7 %, ASML-aktien är ett stort innehav, med TXN, LRCX och TER också i SMH.

Som en återspegling av aktier med mer spekulativa historier, kan ARK Innovation ETF (ARKK) sjönk med 1,6 % och ARK Genomics (ARKG) förlorade 1,4 %. Tesla-aktien är ett viktigt innehav i Ark Invests ETF:er. Cathie Woods Ark har förstärkt sin TSLA-position under de senaste veckorna och lagt till aktier senast i måndags.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) steg 0,2 %, och Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) ökade med 0,4 %. U.S. Global Jets (JETS) sjönk lägre. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) ökade med 0,4 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) förlorade 0,4 % och Financial Select SPDR ETF (XLF) steg med 0,1 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) sjönk med 0,7 %.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Microsofts resultat

Microsofts vinst sjönk med 6 % jämfört med året innan, exklusive olika poster, vilket bara slog utsikterna för det andra kvartalet. Intäkterna ökade med 1,9 %, den minsta ökningen på mer än sex år och missade prognoserna. Intäkterna från Azure och andra molndatatjänster steg med 31 % – 38 % exklusive valutasvängningar – vilket något överträffade konsensusutsikterna. Analytiker hade varit oroliga för Azure-tillväxten.

Investerarna var lättade över Dow Jones tekniktitans hyggliga resultat. Men Microsoft gav en svag vägledning och varnade för avtagande aktivitet.

MSFT-aktien föll med 1 % efter att initialt ha stigit med 5 % eller mer efter stängning.

Förra veckan tillkännagav Microsoft planer på att skära ner 10 000 jobb, cirka 4,5 % av personalen.

Aktien sjönk 0,2 % till 242,04 på tisdagen och höll 50-dagarslinjen efter att ha återtagit denna nyckelnivå i måndags. Man kan hävda att Microsoft-aktien har en bottenbas med en köppunkt på 264,02. Den bildades under 200-dagarslinjen, men ett utbrott skulle innebära att den nivån rensas och att en lång nedåtgående trend bryts.

Microsofts resultat och prognoser är viktiga för andra mjukvarutillverkare, PC-relaterade aktier och molndataspelare som Google och Amazon.com (AMZN). Microsofts nyligen genomförda stora satsning och allians med ChatGPT-skaparen OpenAI kan bli ytterligare ett hot mot Google och Amazon.

Amazon och flera molnprogramvaruföretag föll under natten efter att ha stigit initialt efter Microsofts resultat.

Marknadsrally analys

Börsrallyt pausade på tisdagen och de stora indexen slutade blandat. Men det var en normal åtgärd efter stora vinster i fredags och måndags, särskilt inför en enorm vinstflod.

S&P 500, som klarade förra veckans toppar och 4 000-nivån i måndags, höll dessa nyckelnivåer.

Nasdaqs kompositindex dök och ligger fortfarande blygsamt under 200-dagarslinjen och decemberhögsta.

Dow Jones utökade sin uppgång från 50-dagarslinjen efter att ha återtagit denna nyckelnivå i måndags.

Russell 200 med litet kapital sjönk något men ligger nära topparna från slutet av 2022.

Marknadsrallyt ser starkt ut, men de stora indexen står alla inför motståndsnivåer. Teknik har lett marknaden under 2023, men nu kommer vi att få en spärreld av tekniska vinster. Även om den makroekonomiska bilden stabiliseras och Feds räntehöjningar avtar kan företagen sänka prognoserna under de närmaste veckorna.

Microsoft kan bara vara början.

Förutom Tesla, ASML och Boeing på onsdagen, har Apple (AAPL), Facebooks moderbolag Meta Platforms (META), Amazon, AMD (AMD), Google och många fler kommer att rapportera nästa vecka.

Om marknadsrallyt har klarat toppnoteringar från slutet av 2022 i slutet av nästa vecka skulle det vara en stark signal om att en hållbar uppgång är på gång.

Tidsplanera marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Vad ska man göra nu?

Börsrallyt har visat mer styrka och erbjuder ett antal köpmöjligheter.

Investerare bör öka exponeringen gradvis och inte bli alltför koncentrerade till en specifik aktie eller sektor. Vinstsäsongen kan röra om på marknaden, men särskilt enskilda aktier. Ett alternativ för investerare är att köpa marknads- eller sektor-ETF:er tillsammans med enskilda namn.

Fokusera definitivt på att bygga upp dina bevakningslistor. Var medveten om viktiga resultat för marknaden och dina innehav, inklusive rivaler, kunder och leverantörer till de företag som du har positioner i.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig uppdaterad om marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Varför detta Finanstidning-verktyg förenklar sökandet efter toppaktier

Fånga nästa stora vinnande aktie med MarketSmith

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

Finanstidning: Finanstidning:s Premium Stock Lists, Tools And Analysis Today7