Dow Jones futures föll blygsamt under natten, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures. Ett starkt börsrally på tisdagsmorgonen avtog och blev kortvarigt blandat efter att ryska missiler enligt uppgift träffat Polen.

X

Mål (TGT) är huvudnumret för onsdagsmorgonens resultat, medan chipjätten Nvidia (NVDA) är en viktig fråga på onsdagskvällen.

Aktiemarknaden steg på tisdagsmorgonen efter ännu en tam inflationsrapport. Walmart (WMT) bidrog också. Det gjorde också Warren Buffetts Berkshire Hathaway som avslöjade att man tagit en ny stor position i Taiwan Semiconductor (TSM).

De stora indexen minskade sina vinster något, men blev sedan snabbt blandade efter de rapporterade ryska missilnyheterna. Men Dow återhämtade sig och blev positiv igen.

Missilattack i Polen

På eftermiddagen sjönk aktierna efter rapporter om att ryska missiler träffat Przewodow, en polsk by precis på andra sidan gränsen till Ukraina. Missilerna rapporteras ha dödat två personer. Det är möjligt att de ryska missilerna kommit bort från mål i Ukraina, eller att Ukrainas militär skjutit ner missilerna och landat i Polen. Moskva inledde massiva attacker mot ukrainska städer i tisdags.

Ryssland har förnekat allt ansvar. Polen sade att attacken verkade vara en ”isolerad incident”.

Att avsiktligt slå till mot Polen skulle vara extremt farligt. Alla Nato-medlemmar har förbundit sig att försvara alla andra medlemmar mot angrepp. Natos ambassadörer kommer att träffas på onsdagsmorgonen för ett samråd enligt artikel 4, inte den mer aggressiva försvarsbestämmelsen enligt artikel 5. Men ett mycket mer omfattande konventionellt krig skulle öka riskerna för kärnvapen och skapa ett existentiellt hot mot världen och naturligtvis mot aktiemarknaden.

Om man bortser från nyheterna om Polens missilattack kan marknadsrallyt vara på väg att ta en paus efter en stark uppgång och S&P 500 närmar sig ett viktigt motstånd.

Trots detta har MercadoLibre (MELI) och Pure Storage (PSTG) klarade sig från köppunkter på tisdagen, även om PSTG-aktien backade från det officiella inträdet för andra sessionen i rad.

Resultat för detaljhandeln

Target, Lowe’s (LOW) och TJX Cos. (TJX) rapporterar sina resultat tidigt på onsdagen, tillsammans med oktober månads detaljhandelsförsäljning. Det följer Dow Jones jättarna Walmart och Home Depot (HD) i början av tisdagen. WMT-aktien steg med 6,5 % på grund av ett starkt resultat, en stark vägledning och ett stort återköp, och bröt ut från en handtagsköppunkt. HD-aktien klättrade 1,6 % och försökte smida ett handtag.

TGT-aktien steg med 3,6 % på tisdagen, men stötte på motstånd vid 200-dagarslinjen, nära en köppunkt för bottenläge. Lowe’s avancerade med 2,15 % och arbetade på ett handtag för att skapa en bottenbas. TJX-aktien klättrade 2,9 %, fortfarande i intervallet från en 10-månaders cup-with-handle-bas.

Nvidia rapporterar på onsdag kväll. Nvidia-aktien steg med 2,3 % på tisdagen, vilket adderar till stora vinster under den senaste månaden och ger chipsektorn ett uppsving. Starka resultat och prognoser från Nvidia, liksom från chiputrustningsjätten Applied Materials (AMAT) på torsdagskvällen kommer att vara viktig för sektorns och den bredare marknadens återhämtning.

I videon som är inbäddad i den här artikeln diskuterades tisdagens marknadsrally och analyserades MELI-aktien, Pure Storage och Albemarle (ALB).

MercadoLibre-aktien har anslutit sig Finanstidning Leaderboard och var tisdagens Finanstidning Stock Of The Day. ALB-aktien finns med på Leaderboards bevakningslista. MercadoLibre och PSTG-aktien finns på SwingTrader. Pure Storage är på den Finanstidning 50.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures sjönk 0,4 % jämfört med fair value. S&P 500 futures sjönk 0,5 % och Nasdaq 100 futures sjönk 0,5 %.

Den 10-åriga statsskattens avkastning sjönk 2 baspunkter till 3,78%.

Amazon.com (AMZN) började på tisdagen att säga upp anställda inom företag och teknik, enligt LinkedIn-inlägg från berörda Amazon-anställda. Enligt uppgift planerar e-handels- och molndatajätten att ta bort 10 000 jobb. AMZN-aktien föll med 1 procent under natten.

På tisdagskvällen väntas den tidigare presidenten Donald Trump meddela att han kommer att kandidera till Vita huset igen 2024.

Oktober månads detaljhandelsförsäljning väntas klockan 8:30 ET. Ekonomer förväntar sig att handelsdepartementet kommer att rapportera en ökning med 1 %, eller bara 0,2 % exklusive bilar och gas.

Kom ihåg att nattens agerande i Dow futures och på andra håll inte nödvändigtvis översätts till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Rally på aktiemarknaden

Börsrallyt inleddes starkt när producentprisindexet kom in lägre än väntat, med ett oförändrat kärn-PPI jämfört med september. Walmarts resultat bidrog också till detta. TSM-aktien sköt i höjden med 10,5 % på tisdagskvällens nyhet att Warren Buffett hade tagit en andel. Buffetts Berkshire tog också nya positioner i samt nya andelar i Louisiana-Pacific (LPX) och Jefferies (JEF).

Men de stora indexen minskade sina vinster, och Dow Jones blev kortvarigt negativ efter en rapport om att ryska missiler har träffat Polen.

Dow Jones Industrial Average steg med 0,2 procent under tisdagens börshandel, även om WMT-aktien och Home Depot gav ett lyft. S&P 500-indexet klättrade 0,5 procent. Nasdaqs kompositindex steg med 1,45 procent. Russell 2000-indexet för småbolag ökade med 1,5 %.

Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk med 7 baspunkter till 3,8 %. Den amerikanska dollarn sjönk också.

Det amerikanska råoljepriset steg med 1,2 % till 86,92 dollar per fat efter att kortvarigt ha stigit med mer än 3 % på nyheten om den ryska missilen. Naturgasterminerna avancerade med 1,7 procent.

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna finns Innovator Finanstidning 50 ETF (FFTY) ökar med 1,4 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) ökade med 2,3 %. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) steg med 3,15 %, med Taiwan Semi och Nvidia-aktier som stora komponenter, tillsammans med AMAT.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) ökade med 0,85 %. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) ökade med 2,1 %, med HD-aktier och Lowe’s som betydande innehav. Energy Select SPDR ETF (XLE) steg med drygt 1 % och Financial Select SPDR ETF (XLF) ökade med 0,2 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) sjönk med 0,1 %.

Med tanke på mer spekulativa story stocks, ARK Innovation ETF (ARKK) ökade med 2,7 % och ARK Genomics ETF (ARKG) låg strax över break-even.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Aktier nära köppunkter

MELI-aktien steg med 6,4 % till 1 020,68, vilket innebar att den klarade en köppunkt på 1 018,10 med kopp med handtag. MercadoLibres volym var under det normala, men den senaste konsolideringen har ett antal vinster på över genomsnittlig volym. Den latinamerikanska e-handelsjätten åtnjuter en stark vinsttillväxt.

PSTG-aktien steg med 1,6 procent till 31,56. Intradag kom Pure Storage upp till 32,47, och klarade därmed 32,07 cup-with-handle köppunkten för andra sessionen i rad, men misslyckades med att stänga över denna ingång, enligt MarketSmith. PSTG-aktien avslutade dock direkt vid en tidig ingång på 32,57.

Datalagringsföretaget åtnjuter också en stark vinsttillväxt.

Marknadsrallyanalys

Börsrallyt inledde tisdagen starkt med att blomstra på PPI-inflationsrapporten. Men de stora indexen backade från intradagens toppnivåer och blev sedan blandade på rapporter om Polens missilattack.

Kanske har inflations/Fed-berättelsen skiftat. Men det betyder inte att de stora indexen inte kan träffa motstånd, särskilt efter en stark senaste tid. Och som tisdagens händelser visade finns det alltid en potential för geopolitik eller andra jokrar som kan vända upp och ner på en marknadstrend.

Dow Jones och Russell 2000 har båda överskridit sina 200-dagars glidande medelvärden. S&P 500 närmar sig 200-dagarslinjen, där den stötte på kraftfullt motstånd redan den 16 augusti.

Nasdaq rör sig från sin 50-dagarslinje mot sin 200-dagarslinje, men har en lång väg att gå.

Noterbart är att Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP) ligger strax över sin 200-dagarslinje. Direxion Nasdaq-100 Equal Weighted Index ETF (QQQE) närmar sig denna viktiga långsiktiga nivå.

Teknikjättarna återhämtar sig med marknaden, men leder definitivt inte. Många titaner nådde björnmarknadens lägsta nivå så sent som förra veckan. Det enda halva undantaget är Nvidia-aktien, som har stigit kraftigt under den senaste månaden. Men även chipjätten arbetar fortfarande mot sin 200-dagarslinje.

Många sektorer visar dock styrka.

Solenergi, nätverk, kontraktstillverkare av elektronik och flera företag inom medicinteknik går bra. Det gör också ett utvalt antal chipsföretag, och flera andra försöker etablera sig. En mängd bostadsrelaterade aktier ser intressanta ut, från byggare till leverantörer och bostadsförsäljare.

Andra detaljhandlare ser bra ut, inklusive WMT-aktier, BJ’s Wholesale (BJ) och Ulta Beauty (ULTA). BJ’s rapporterar på torsdag.

Lastbilsföretag går uppåt, eftersom investerare satsar på att det värsta är över, eller åtminstone inprisat, för sjöfartsaktier.

Biotechs och sjukförsäkringsbolag har pausat eller dragit sig tillbaka men är generellt sett i hyggligt skick. Energiaktier går också bra, även om många ser ut att vara utdragna.

Tidsplanera marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Vad ska man göra nu?

De stora indexen ser starka ut, fler aktier ger köpsignaler och sätter sig upp. Inflationsdata kan ha nått en vändpunkt, vilket ökar utsikterna för en avmattning i Feds räntehöjningar och – kanske – ett slut på åtstramningen inom en inte alltför avlägsen framtid.

Så investerare bör dra nytta av det nuvarande marknadsrallyt. Men de vill vara försiktiga med hur mycket de lägger till på kort sikt, med tanke på risken för en marknadsåtergång eller motstånd.

Jaga inte efter utökade aktier. Var försiktig med att köpa aktier som är betydligt förlängda från sina 50-dagars glidande medelvärden, även om de befinner sig i officiella köpzoner. Var inte alltför koncentrerad. En portfölj som är inriktad på litiumaktier som Albemarle skulle ha brunnit i tisdags.

Men arbeta med dessa bevakningslistor, håll dig engagerad och var redo att agera.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig uppdaterad om marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Varför detta Finanstidning-verktyg förenklar sökandet efter toppaktier

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-gigant är det bättre köpet?