Dow Jones futures sjönk något på söndagskvällen, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures, medan Bitcoin också sjönk.

X

Börsrallyt hade en enorm vecka, med Nasdaq som hade sin bästa veckovinst sedan mars och S&P 500 som hade sin största ökning sedan juni. De stora indexen steg på torsdagen efter en Fed-vänlig inflationsrapport. På fredagen intensifierades en förflyttning bort från defensiva namn, med många medicinska bolag och andra defensiva eller defensiva tillväxtspel som föll kraftigt.

Även om köpmöjligheterna i ledande aktier är begränsade bör investerare försöka öka exponeringen gradvis.

Arista Networks (ANET), Pure Storage (PSTG), Mobileye (MBLY), Shift4Payments (FYRA) och Flex (FLEX) är teknikföretag med stark tillväxt men med rimliga värderingar. Flex och den nyligen börsintroducerade MBLY-aktien befinner sig i traditionella köpzoner. FOUR-aktien flashade ett aggressivt inträde medan Arista Networks och Pure Storage håller på att ställa upp.

Arista Networks och MBLY-aktier är på väg mot en Finanstidning Leaderboard bevakningslista. PSTG-aktien och Flex är på Finanstidning 50. ANET-aktien är på Finanstidning Big Cap 20.

I videon som är inbäddad i den här artikeln diskuterades en avgörande vecka för marknadsrallyt och analyserades Cigna (CI), Flex och MBLY.

Megacap-aktier

Megacap-aktierna gick starkt upp förra veckan, men från eller nära bottennivåer på björnmarknaden. Apple (AAPL) och Microsoft (MSFT) har återfått sina 50-dagars glidande medelvärden.

En eftersläntrare är Tesla-aktien, som nådde sin lägsta nivå på två år förra veckan. Tesla (TSLA) är under press på grund av vd Elon Musks vilda start med att äga Twitter. Samtidigt fortsätter oron för efterfrågan i Kina, även efter en prissänkning den 24 oktober och en nyligen återgång av försäkringssubventioner.

Grafik- och datacenterchipjätten Nvidia (NVDA) är huvudnumret på en fortfarande aktiv vinstsäsong. Starka resultat och riktlinjer från Nvidia, tillsammans med resultat från tillverkaren av halvledarutrustning Applied Materials (AMAT), skulle kunna hålla igång chipåterhämtningen, vilket är ett positivt tecken för marknadsrallyt. NVDA-aktien har stigit kraftfullt under de senaste fyra veckorna, men ligger fortfarande långt under sin 200-dagarslinje.

Bitcoin Pris

Priset på Bitcoin handlades blygsamt över 16 000 dollar och sjönk på söndagen. Bitcoin rasade under veckan och nådde ett tvåårslägsta pris på 15 554,48 dollar på onsdagen, med flera andra kryptovalutor som drabbades av massiva förluster. Kryptovalutabörsen FTX, som sågs som branschens vita riddare för bara några månader sedan, kollapsade plötsligt, med en konkursansökan strax före börsens öppningsklocka i fredags. Pågående avslöjanden om FTX och det relaterade företaget Alameda tyder på betydande ekonomiska oegentligheter.

FTX-fiaskot, efter flera kryptobranschens kollaps tidigare i år, ökar oron för förtroendet. Crypto.com drabbades av stora uttag under helgen efter att ha erkänt att de misskött en stor transaktion i slutet av oktober.

Mellanårsvalen

Demokraterna har behållit kontrollen över senaten och vunnit minst 50 platser. Det kan öka till 51 om de behåller sin plats i Georgias kommande andraval. Republikanerna är fortfarande favoriter till att ta över representanthuset, men med en tunn majoritet som inte alls är säker.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures sjönk 0,1 % jämfört med fair value. S&P 500 futures sjönk 0,15 % och Nasdaq 100 futures förlorade 0,25 %.

Federal Reserve Gov Christopher Waller sade på söndagen att marknaderna överreagerade på oktober månads inflationsrapport.

”Det var bara en datapunkt”, sade Waller, som är en av Feds mer hökiska medlemmar. ”Marknaden verkar ha gått långt i förväg över detta”, att ”vi har en bit kvar att gå”.

Terminerna för råolja steg något. Naturgaspriserna steg med 2 %.

Kom ihåg att nattens agerande i Dow futures och på andra håll inte nödvändigtvis översätts till den faktiska handeln under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Rally på aktiemarknaden

Börsrallyt var svagt i mitten av veckan, men kom tillbaka på torsdagen tack vare en svalare inflationsrapport än väntat. Kina lättade på Covid-restriktionerna på fredagen, vilket gav ytterligare en skjuts åt aktier och råvaror.

Dow Jones Industrial Average steg med 4,15 procent under förra veckans börshandel. S&P 500-indexet steg med 5,9 %. Nasdaqs kompositindex steg med 8,1 %. Russell 2000-indexet för småbolag steg med 4,6 %.

Apple-aktien, som på onsdagen hade sin sämsta stängningstid på nästan fyra månader, steg kraftigt och stängde med en veckovinst på 8,2 %. AAPL rörde sig över sin 50-dagarslinje men ligger under sin 200-dagarslinje, där den stötte på motstånd i slutet av oktober. Microsoft-aktien steg med 11,6 % och är tillbaka över sin 50-dagarslinje efter att ha nått bottennivåer på björnmarknaden den 3 november.

Tesla-aktien rasade 5,5 % till 195,97, även om den studsade från onsdagens tvåårslägsta på 177,12. Utökade incitament i Kina, efter de senaste prissänkningarna där, ökar oron för efterfrågan. Men det är Musks kaotiska start på sitt Twitter-regering som kan vara det största hindret för TSLA-aktien. Det inkluderar Musks färska försäljning av Tesla-aktier och mer efemära farhågor om att ”Twitter-cirkusen” skadar Tesla-varumärket.

Nvidia steg med 15,3 % förra veckan till 163,27, sin fjärde raka veckoförbättring och en av tre tvåsiffriga uppgångar.

Den tioåriga statsobligationsräntan dök 33 baspunkter till 3,81 procent. Marknaderna förväntar sig starkt en Fed-räntehöjning med 50 baspunkter i december och lutar åt en höjning med en fjärdedels punkt i februari.

Den amerikanska dollarn störtdök och led sin värsta veckoförlust på flera år, vilket återspeglade de fallande räntorna.

Terminerna för amerikansk råolja föll med 3,9 % till 88,96 dollar per fat, trots fredagens uppgång.

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna är iShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) steg med 12,35 % under veckan, med MSFT-aktien som en viktig komponent. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) steg med 15,4 % och steg över 50-dagarslinjen och närmade sig 200-dagarslinjen. NVDA-aktien är ett viktigt innehav.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) ökade med 3,9 % förra veckan. Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) ökade med 5,4 %. U.S. Global Jets ETF (JETS) steg med 5,6 %, en sjätte raka veckovinst. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) steg med 12,1 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) steg med 1,95 %, precis på toppnivå. och Financial Select SPDR ETF (XLF) steg med 5,8 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) steg med 1,75 %, trots fredagens nedgång.

Som en återspegling av mer spekulativa story stocks, ARK Innovation ETF (ARKK) vände upp från sin lägsta nivå på fem år och steg med 14,6 % förra veckan och ARK Genomics ETF (ARKG) ökade med 11,4 %. TSLA-aktien är fortfarande ett viktigt innehav i Ark Invests ETF:er.

Fem bästa kinesiska aktier att titta på nu

Tillväxtaktier nära köppunkter

Arista Networks vinst- och försäljningstillväxt har accelererat under fyra kvartal i rad, till 69 % respektive 57 % under tredje kvartalet. ANET-aktien föll 1,9 % till 128,55 förra veckan, men efter två stora veckovinster i stor volym. Arista-aktien har en high handle entry på 133,80 i en konsolidering som går tillbaka till den 18 augusti – eller en längre konsolidering som går tillbaka till slutet av 2021. ANET-aktiens pris- och vinstförhållande är 32.

PSTG-aktien ökade med 1,45 % till 30,78 förra veckan. Investerare skulle kunna använda 31,62 som en köppunkt eller tidig ingång från antingen en konsolidering som går tillbaka till den 18 augusti eller från en cup-with-handle-bas som börjar i slutet av mars. Pure Storage vinst ökade med 129 % under det senaste kvartalet på en intäktsökning på 30 %. PSTG-aktien har ett P-E-förhållande på 27.

MBLY-aktien hoppade 15,7 % under den senaste veckan till 29,95, och klarade därmed precis en köppunkt på 29,86 för IPO-basen. Mobileye, som erbjuder system för förarassistans, gick ut på börsen i slutet av oktober till 21 dollar per aktie, vilket var högre än det officiella intervallet men långt under den värdering som ägaren Intel (INTC) hade hoppats. Mobileyes vinst ökade med 36 procent under det senaste kvartalet och intäkterna ökade med 41 procent. MBLY-aktien har ett P-E på 48.

FOUR-aktien steg med 17,8 % till 47,30, men efter en vild vecka. Shift4 Payments backade kraftigt nedåt i måndags efter vinsten, men rusade sedan tillbaka resten av veckan. På fredagen återtog Shift4-aktien 200-dagarslinjen och bröt en trendlinje. FOUR-aktien har en 51,52 bottenbas köppunkt, enligt MarketSmiths analys. Shift4:s vinst ökade med 69 % och intäkterna med 45 %, båda accelererade jämfört med föregående kvartal. FOUR-aktien har ett P-E på 45.

FLEX-aktien steg med 5 % under den senaste veckan till 20,18 och stängde inom intervallet för en köppunkt på 19,73. Aktierna rensar en kort bas men också en lång konsolidering som går tillbaka till början av 2021. FLEX vinst ökade med 31 % under det andra kvartalet med en intäktsökning på 25 %, båda accelererade för tredje kvartalet i rad. Flex är en del av den högt rankade Electronic-Contract Manufacturing Group.

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-gigant är det bästa köpet?

Marknadsrallyanalys

Börsrallyt hade en avgörande vecka. Redan under press kämpade uppåtgående trenden med några anmärkningsvärda förluster på onsdagen som fick S&P 500 att sjunka under sin 50-dagarslinje.

Men torsdagens rapport om oktober månads KPI-inflation var en spelförändring som signalerade långsammare Fed-räntehöjningar och kanske en lägre toppnivå. De stora indexen rusade uppåt, samtidigt som statsobligationsräntorna och den amerikanska dollarn störtdök. Dow Jones hoppade tillbaka över sin 200-dagarslinje, medan S&P 500 och senare Nasdaq sprang upp förbi sina 50-dagarslinjer och oktoberhögsta nivåer. Russell 2000 hoppade över sin 50-dagarslinje och 200-dagarslinje.

Allt detta drev marknadsrallyt tillbaka till ”bekräftad uppåtgående trend”.

Under tiden har det varit svårt att hitta aktier som kan användas. Många av de stora vinnarna är nedslitna megacaps som Apple-aktier och Microsoft, liksom misshandlade molnprogramvaruaktier. Å andra sidan har defensiva och defensiva tillväxtnamn som varit ledande plötsligt kommit under press. Det inkluderar många medicinalbolag inom läkemedelsbranschen, sjukförsäkringsbolag och läkemedelsdistributörer. Försvarsentreprenörer, återförsäljare av bildelar, restauranger, discounters och livsmedelsproducenter led också förluster.

Även utanför detta utrymme fanns det några otäcka nedgångsreverser i aktier, inklusive CF Industries (CF) och Enphase Energy (ENPH).

Byggprodukter, nätverksaktier och många energibolag går bra. Några traditionella biltillverkare, inte Tesla, visar styrka. Flera stålaktier har gått bra, medan gruvbolag nu kommer upp.

Chipnamnen återhämtar sig också, men de flesta, som Nvidia-aktien, har en lång väg att gå. Sol- och medicintekniska produkter har flera intressanta namn.

Tidsplanera marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Vad ska man göra nu?

Börsrallyt återuppstår med positiva inflationsnyheter som medvind. Det verkar finnas en rotation från defensiva aktier till tillväxt, men det finns ganska få aktier som är lämpliga att agera på.

Investerare bör försöka öka exponeringen, men det finns ingen anledning att skynda sig. Med så få aktier som hittills har gett köpsignaler kommer det att finnas gott om möjligheter framöver om marknadsrallyt har ben.

Ett alternativ är att köpa ETF:er för breda marknader eller sektorer tills mer lovande enskilda namn dyker upp. Även då bör du hålla exponeringen blygsam och låta marknaden dra in dig med tiden.

När du ökar exponeringen, var försiktig så att du inte blir alltför koncentrerad på en specifik sektor.

Men bygg upp dessa bevakningslistor. Intressanta aktier håller på att sätta sig upp medan tillväxtnamn kommer tillbaka. Du vill vara redo att köpa de bästa namnen när de bryter ut.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig i synk med marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Varför detta Finanstidning-verktyg förenklar sökandet efter toppaktier

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

5 aktier nära köppunkter när räntorna faller