Dow Jones futures föll blygsamt på måndagsmorgonen, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures, med Kina Covid fall och låsningar som har en inverkan. Men Disney (DIS) steg kraftigt när Bob Iger återvände som VD.

X

Börsrallyt höll stödnivåer förra veckan. Kan nu S&P 500 röra sig över sitt 200-dagars glidande medelvärde under de kommande dagarna och veckorna? Apple (AAPL) kan vara avgörande.

Apple-aktien höll viktiga nivåer och steg något även om den totala marknaden generellt sett backade. Liksom S&P 500 är iPhone-tekniktitanen på väg tillbaka mot sin 200-dagarslinje. En avgörande rörelse över den nivån skulle kunna erbjuda en köpmöjlighet. Men ett annat avslag kan ge en ny chans att korta AAPL-aktien.

Samtidigt har Dow Jones-komponenterna Boeing (BA), JPMorgan Chase (JPM) och GS har i lugn och ro haft betydande uppgångar under de senaste veckorna, vilket har bidragit till att Dow Jones har överträffat det nuvarande marknadsrallyt. BA-aktien ligger tekniskt sett precis runt en traditionell köppunkt. Goldman Sachs (GS) håller på att skapa en djup bas medan JPM-aktien fortfarande har arbete att göra.

Disney tar tillbaka Bob Iger som VD

I andra nyheter om Dow-aktier är Bob Iger tillbaka som VD för Walt Disney (DIS), med omedelbar verkan. Iger avgick efter ett långt regeringsinnehav i februari 2020 till förmån för Bob Chapek, precis på gränsen till Covid-krisen. Chapek har kritiserats för ett antal beslut. Disneys vinst låg långt under förväntningarna under det senaste kvartalet, och Chapek kommer inom kort att tillkännage uppsägningar och andra kostnadsminskningar.

Iger gick med på att komma tillbaka i två år, sade Disney i söndags, ”för att fastställa den strategiska riktningen för förnyad tillväxt” och för att arbeta med styrelsen för att hitta en ny efterträdare”.

Disney-aktien steg med nästan 10 % i handeln före börsöppning. signalerande rörelse till 50-dagarslinjen. Men DIS-aktien är nära bottennivåer på björnmarknaden.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures sjönk 0,1 % jämfört med fair value, med DIS-aktier som hjälpte till att begränsa förlusterna. S&P 500 futures sjönk 0,4 %. Nasdaq 100 futures förlorade 0,6 %.

Råoljeterminerna sjönk något. Koppar föll med 1 %.

Hongkongs Hang Seng-index föll med 1,9 % och Peking var effektivt låst då staden rapporterade dödsfall i Covid för första gången på flera månader. Antalet Covid-fall i Kina ökar kraftigt och närmar sig officiellt all-time-highs. Motstridiga signaler från kinesiska tjänstemän har bidragit till förvirringen om den strikta ”noll-covid”-politiken.

Kom ihåg att åtgärder under natten i Dow Futures och på andra håll inte nödvändigtvis leder till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Analys av aktiemarknaden

Förra veckan steg Dow Jones Industrial Average med mindre än 0,1 % under förra veckans börshandel. S&P 500-indexet sjönk med 0,7 % och Nasdaqs kompositindex föll med 1,5 %. Det småkapitaliserade Russell 2000-indexet gav upp 1,75 %.

Tisdagen den 15 november översteg S&P 500 kortvarigt 4 000 och närmade sig 200-dagars glidande medelvärde. Den nivån är särskilt viktig eftersom referensindexet vände tillbaka bara 1 punkt från 200-dagarslinjen den 16 augusti, vilket utlöste ytterligare ett steg i björnmarknaden.

En avgörande rörelse över 200-dagarslinjen, som också skulle sammanfalla ungefär med en trendlinje med sjunkande toppar från det högsta all time highet den 4 januari, skulle vara en kraftfull signal om att uppgången är mer än ett rally på björnmarknaden.

Att S&P 500 klarar 200-dagarslinjen skulle också vara en positiv bakgrund för ledande aktier, som har kämpat nära köppunkter mitt i en ojämn marknad.

Samtidigt föll Russell 2000 tillbaka under sin 200-dagarslinje förra veckan, men skulle troligen återta den nivån före S&P 500. Dow Jones, som stöds av aktier i Boeing, Goldman och JPM, ligger bekvämt över 200-dagarslinjen. Men om Dow Jones skulle klara förra veckans toppnotering skulle den komma tillbaka till 34 000 och strax under sin toppnotering i augusti.

Nasdaq, som tyngs av aggressiv tillväxt, ligger 8,3 % under 200-dagarslinjen. Att röra sig över förra veckans toppnoteringar skulle vara ett bra första steg. Även det är positivt: Det 21-dagars glidande medelvärdet gick precis över 50-dagarslinjen i fredags.

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-gigant är det bättre köpet?

Thanksgivingveckan är inte nödvändigtvis en bra tid för en stor marknadsrörelse. Marknaderna kommer att vara stängda på Thanksgiving med en halvdagssession på fredagen. Volymen kommer sannolikt att vara liten under hela veckan. Den följande veckan avslutas med en brak. Den 1 december får investerarna oktober månads PCE-inflationsdata tillsammans med ISM:s tillverkningsindex för november. Den 2 december väntas november månads jobbrapport. Den nyheten kan ha stor inverkan på förväntningarna på Fed:s räntehöjningar, obligationsräntor och aktiekurser.

Så det skulle inte vara någon överraskning att se de stora indexen handlas i ett intervall under nästa vecka eller så. Det är inget fel med en liten konsolidering för de stora indexen och ledande aktierna.

Apple-aktier

Apple-aktien steg med 1,1 % förra veckan till 151,29, efter föregående veckas 8,2 % ökning. Aktierna höll sitt 50-dagars glidande medelvärde, med 21-dagarslinjen inställd på att ta över 50-dagarslinjen. AAPL-aktien ligger endast blygsamt under sin 200-dagarslinje. Dow-jätten flirtade med sin 200-dagarslinje den 28 oktober efter resultatet. Men det visade sig vara ett utmärkt tillfälle att blankas, med aktier som rasade på några dagar till sin sämsta stängning sedan mitten av juni.

En avgörande rörelse över 200-dagarslinjen, som kanske rensar den högsta nivån på 157,50 den 28 oktober, skulle erbjuda en tidig ingång i en bottenbas som börjar den 17 augusti. Men om Apple-aktien vänder nedåt från det området kan det ge en ny blankningsmöjlighet.

Apples framgång eller misslyckande vid 200-dagarslinjen kan vara avgörande för S&P 500:s eget försök, och vice versa.

Boeing-aktier

BA-aktien föll med 2 % till 173,89, efter en uppgång på 47 % under fem veckor. Medan Dow Jones flyg- och rymdjätte backade lägre den 26 oktober på grund av resultatet, återhämtade sig aktierna, särskilt på en bullish kassaflödesprognos några dagar senare.

Tekniskt sett är Boeing-aktien strax under 173,95 cup-base köppunkt. Men aktierna ligger 9,5 % över sin 200-dagarslinje och 19,5 % över sin 50-dagarslinje. Att pausa runt nuvarande nivåer kan skapa en säkrare köpmöjlighet.

Boeing förväntas gå med vinst 2023, vilket innebär slutet på fyra år av förluster.

Goldman Stock

GS aktie sjönk med 1,55 % till 379,20 förra veckan. På ett dagligt diagram är aktierna förlängda från en 358,72 cup-base köppunkt inom en mycket större konsolidering. På ett veckokort har Goldman-aktien en 389,68 köppunkt från en årslång cup-with-handle-bas, enligt MarketSmiths analys. Men efter en 28-procentig ökning under en fyra veckors vinstsvit är det ett fruktansvärt litet handtag. Ett längre, djupare handtag skulle vara till hjälp och låta 50-dagarslinjen stänga gapet.

Linjen för relativ styrka ligger på en fyraårshögsta, vilket återspeglar Goldman-aktiens överprestation jämfört med S&P 500. RS-linjen är den blå linjen i de tillhandahållna diagrammen.

JPM-aktien

JPMorgan-aktien sjönk med 1,1 % till 133,84 förra veckan. Det är efter en uppgång på 29,5 % under sex veckor. Aktierna ligger över sina 50-dagars- och 200-dagarslinjer, men har arbete kvar att göra. JPM-aktien kan bygga den högra sidan av en lång, djup konsolidering, eller så kan den skapa en bottenbas.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig i synk med marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

Tidsplanera marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Sju investeringsregler för en knepig marknad