Dow Jones futures var lite förändrade söndag kväll, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures.

X

Börsrallyt fick stora skador förra veckan i kölvattnet av en hökaktig Fed-utsikt och svaga ekonomiska data som ökade oron för att Federal Reserve kommer att driva ekonomin in i en recession. Nasdaq- och S&P 500-indexen stängde veckan under sina 50-dagars glidande medelvärden.

Megacap-aktier fortsätter att vara en bromskloss för de stora indexen, särskilt Apple (AAPL) och Tesla (TSLA), och TSLA-aktien sjönk till nya bottennivåer på björnmarknaden. Amazon.com (AMZN) och Googles moderbolag Alphabet (GOOGL) är inte alltför långt ifrån sina bottennivåer. Microsoft förlorade inte alltför mycket för veckan men föll tillbaka från 200-dagarslinjen. Nvidia (NVDA), som hade varit en del av en återhämtning för chips, backade nedåt, tillbaka under nyckelstödet.

Men megacaps döljer inte den underliggande styrkan. De flesta aktier som hade gett köpsignaler de senaste dagarna och veckorna vände söderut. Ledande sektorer drabbades också.

Insulet (PODD), Commercial Metals (CMC), Elf Beauty (ELF), Peabody Energy (BTU) och Dow Jones-jätten Caterpillar (CAT) klarar sig relativt bra. Ingen av dem är dock lämplig att agera på just nu.

Investerare bör vara försiktiga med att göra några köp på den nuvarande marknaden, utan fokusera på att minska exponeringen och bygga upp bevakningslistor.

I videon som är inbäddad i denna artikel granskades marknadens agerande på djupet, samtidigt som Insulet, Elf Beauty och CAT-aktien analyserades.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures var stabila jämfört med fair value. S&P 500 futures var oförändrade och Nasdaq 100 futures lutade högre.

Den tioåriga statsobligationsräntan steg med 3 baspunkter till 3,51 procent.

Terminerna för råolja steg något.

Kom ihåg att nattens agerande i Dow futures och på andra ställen inte nödvändigtvis leder till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Rally på aktiemarknaden

Börsrallyt steg kraftigt på tisdagsmorgonen, men såldes sedan hårt och avslutade veckan med kraftiga förluster.

Dow Jones Industrial Average föll med 1,7 % under förra veckans börshandel. S&P 500-indexet tappade 2,1 procent. Nasdaqs kompositindex föll med 2,7 %. Det småkapitaliserade Russell 2000-indexet gav upp 2,4 %.

Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk 9 baspunkter till 3,48 procent. Trots det hökaktiga Fed-snacket räknar marknaderna med en höjning med en kvarts punkt i februari och i mars, men med en ökande chans att det inte blir någon höjning i mars.

Terminerna för amerikansk råolja steg med nästan 5 % till 74,29 dollar per fat förra veckan.

Dow Giant leder 5 motståndskraftiga aktier

ETF:er

Bland tillväxtfonderna är iShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) raderade stora tidiga vinster och avslutade veckan med en nedgång på 0,5 %, med MSFT-aktien som en viktig del av aktien. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) iscensatte sin egen vecka med en yttre, nedåtgående omvändning och förlorade 2,9 %. Nvidia-aktien är en toppkomponent i SMH.

Som en återspegling av mer spekulativa story-aktier har ARK Innovation ETF (ARKK) föll med 4 % förra veckan och låg strax över sin lägsta nivå på fem år. ARK Genomics ETF (ARKG) sjönk med 0,4 %. Tesla-aktien är fortfarande ett viktigt innehav i Ark Invests ETF:er.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) sjönk med 2,6 % förra veckan. Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) förlorade 2,6 %. U.S. Global Jets ETF (JETS) härstammade från 3,6 %. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) ökade med 0,4 %, men stängde nära veckans lägsta nivå. Energy Select SPDR ETF (XLE) återhämtade sig med 2 % och Financial Select SPDR ETF (XLF) sjönk med 2,5 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) sjönk med 1,8 % efter att ha nått rekordhöga nivåer på tisdagen.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Megacap-aktier: Från medelmåttig till nedsmältning

Dow Jones tekniktitan Apple-aktien sålde 5,4 % för veckan till 134,51. AAPL underskrider oktober-november-lågpunkterna, med juni-björnmarknadens lågpunkt på 129,04 som nästa punkt. Dow-komponenten Microsoft sjönk 0,3 % till 244,69, men efter att ha retirerat från 263,92 på tisdagsmorgonen då den sprang in i 200-dagarslinjen. Amazon-aktien sjönk bara 1,4 % till 87,66, men rasade från veckans högsta nivå på 96,25 för att stänga nära den 9 novemberens lägsta nivå på 85,87 på björnmarknaden. Google-aktien föll med 2,8 % och vände nedåt från tisdagens toppar. Nvidia rörde sig över sin 50-dagarslinje i början av veckan, men slutade ned 2,5 %.

Tesla-aktien var den stora förloraren och rasade med 16,1 % till 150,23, den lägsta nivån sedan november 2020. Det var den värsta veckovisa nedgången sedan Covid-kraschen i mars 2020. Kinas oro för efterfrågan, Elon Musks senaste försäljning av TSLA-aktier och Musks Twitter-fokus tynger aktierna.

Tesla kommer att bygga en ny bilfabrik i nordöstra Mexiko, rapporterade Bloomberg på fredagskvällen, och ett tillkännagivande kommer sannolikt att ske inom de närmaste dagarna. Det är oklart vilka fordon fabriken kan komma att producera. En fabrik i Mexiko skulle erbjuda relativt sett lägre kostnader jämfört med Teslas fabriker i Fremont, Austin och Berlin, samtidigt som den ligger nära USA.

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-gigant är det bästa köpet?

Marknadsrallyanalys

På några få dagar har börsrallyt plötsligt övergått från att ha rört sig över ett handelsintervall till att falla under. De veckovisa procentuella förlusterna på de stora indexen var stora, men skadorna var mycket värre.

Strax efter tisdagens öppning nådde de stora indexen alla rallytoppar efter en tam inflationsrapport, med S&P 500 tillbaka över sin 200-dagarslinje och Dow Jones på sina bästa nivåer på nästan åtta månader. Men indexen skar ner vinsterna, och S&P 500 stängde under 200-dagarslinjen. På onsdagen vände de viktigaste indexen nedåt då Federal Reserve och Fed-chefen Jerome Powell signalerade flera ytterligare räntehöjningar framöver.

På torsdagen intensifierades försäljningen i samband med svaga ekonomiska data som underblåste rädslan för recession. Nasdaq och Russell 2000 föll under sina 50-dagarslinjer, medan S&P 500 och Dow Jones bröt under sina 21-dagarslinjer. Alla sjönk till sina sämsta nivåer på över en månad, vilket underminerade veckor av sidledes handel.

På fredagen rasade S&P 500 under sin 50-dagarslinje. Dow är nästan där.

Det var en stor, negativ yttre vecka för alla de stora indexen, med toppar och dalar som översteg intervallet under de föregående fyra veckorna.

De ledande aktierna har med några få undantag blivit nedkämpade. Industrier, solenergi, medicinska produkter, resor och olika chip- och nätverksnamn har alla utsatts för ett måttligt till intensivt tryck.

Megacap-aktier förblir tydliga eftersläntrare överlag. Tesla-aktien fortsätter att störta till nya tvåårslägsta nivåer. Amazon-aktien ligger strax över björnmarknadens bottennivåer medan Google rör sig i den riktningen. AAPL-aktien rasade till den lägsta nivån på nästan sex månader, med bear lows i sikte.

Microsoft-aktien och Nvidia kanske inte är eftersläntrare, men de är inte heller ledande. Båda ligger under sina 200-dagarslinjer.

Kanske är denna uppgång ett björnmarknadsrally som har gått över, med indexen på väg tillbaka mot sina lägsta nivåer från oktober. Kanske kommer S&P 500 att återhämta sig snabbt eller vara rangebound under en längre period.

Det enda som står klart är att marknaden inte agerar bra just nu.

Tidsplanera marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Vad ska man göra nu?

Investerare bör minska sin exponering på grund av den försämrade marknaden som helhet och de flesta enskilda aktiers utveckling.

Även om det är under press är det fortfarande ett marknadsrally. Några få bra dagar kan stärka förtroendet för uppåtgången och få fler aktier tillbaka till köpområden. Naturligtvis bör investerare även i det scenariot vara försiktiga med nya köp, med tanke på rallyt mönster av att dra sig tillbaka och radera solida vinster.

Så håll dig engagerad. Fortsätt att arbeta med bevakningslistorna. Fokusera på aktier som håller viktiga glidande medelvärden och stödnivåer och som generellt sett visar stark relativ styrka, till exempel Caterpillar, Insulet och ELF-aktier.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig i synk med marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Varför detta Finanstidning-verktyg förenklar sökandet efter toppaktier

Fånga nästa stora vinnande aktie med MarketSmith

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på