Dow Jones futures kommer att öppna på söndag kväll, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures.

X

Ett nytt försök till rally på aktiemarknaden inleddes den senaste veckan, med stora tidiga vinster för Dow Jones och andra stora index. Men när förhoppningarna om en Fed-omsvängning återigen minskade, återhämtade sig statsobligationsräntorna och aktierna rasade från motståndet. Tillsammans med varningar från Advanced Micro Devices (AMD) och CVS Health (CVS), som slog mot deras aktier i slutet av veckan, tog de stora indexen bort större delen av sina vinster.

Även om försöket till marknadsrally inte är över är Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq nära björnmarknadens lägsta nivåer. Investerare bör vara extremt försiktiga i den nuvarande miljön.

Vertex-aktien, Neurocrine Biosciences (NBIX) och Eli Lilly (LLY) handlas precis runt köppunkterna. NBIX-aktien och Vertex Pharmaceuticals (VRTX) är på IBD Leaderboard.

Tesla (TSLA), Enphase Energy (ENPH) och On Semiconductor (ON), tre aktier som var nära köppunkter, drabbades av stora försäljningar. TSLA-aktien sålde på måndagen efter besvikna leveranser och fortsatte sedan att sjunka. Enphase-aktien visade kortvarigt en aggressiv köpsignal på tisdagen, för att sedan plötsligt störtdyka på onsdagen. ON-aktien stängde över en trendlinje på torsdagen, men dök sedan på fredagen när AMD utlöste en chipförsäljning.

Megacaps hjälper inte. Microsoft-aktien, Googles moderbolag Alphabet (GOOGL) och Amazon.com (AMZN), som alla låg strax under sina 21-dagarslinjer på torsdagen, föll kraftigt på fredagen, tillbaka mot björnmarknaden eller kortsiktiga bottennivåer. Apple (AAPL), som aldrig nådde upp till sin fallande 21-dagarsnivå, sjönk mot kortsiktiga bottennivåer.

Microsoft (MSFT) och Google-aktien finns på IBD Long-Term Leaders. ON-aktien är på IBD 50. Onsemi, Vertex Pharmaceuticals (VRTX) och ENPH-aktien är på väg uppåt. IBD Big Cap 20. Vertex var fredagens IBD Stock Of The Day.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures öppnar kl. 18.00 ET på söndag, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq 100 futures.

Kom ihåg att åtgärder under natten i Dow-futures och på andra ställen inte nödvändigtvis leder till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med IBD:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på IBD Live.

Rally på aktiemarknaden

Ett försök till rally på aktiemarknaden fick en stark start, men var i slutet av veckan tillbaka i närheten av de lägsta nivåerna på björnmarknaden.

Dow Jones Industrial Average steg med 2 % under förra veckans börshandel. S&P 500-indexet steg med 1,5 %. Nasdaqs kompositindex steg med 0,7 % efter att ha rasat med 3,8 % i fredags. Russell 2000-indexet med litet kapital ökade med 2,2 %.

Apple-aktien steg med 1,4 % under veckan, men sjönk med 3,7 % på fredagen. Microsoft lyckades få en uppgång på 0,6 % för veckan, medan AMD:s varning om efterfrågan på datorer fick Mr Softy att sjunka med 5,1 % på fredagen. Googles och Amazons aktier klättrade 3,2 % respektive 1,4 %, men skrapade solida veckovinster även på fredagen.

Den tioåriga statsskattens avkastning steg 8 baspunkter till 3,88 % och steg för tionde veckan i rad. Detta efter att ha rasat till 3,56 % intradag i tisdags och testat sin 21-dagarslinje. Den 10-åriga statsskattens avkastning närmar sig 12-årshögsta nära 4 % som sattes i slutet av september.

Den amerikanska dollarn, som sjönk kraftigt vid ett tillfälle, återhämtade sig för en blygsam veckovinst.

Terminer för amerikansk råolja steg med 16,5 procent till 92,64 dollar per fat, och steg alla fem dagar. OPEC+:s produktionskvotssänkning på 2 miljoner fat per dag gav bränsle till vinsterna. Samtidigt förblir amerikanska skifferoperatörer försiktiga med att öka borrningen.

Tidsplanera marknaden med IBD:s ETF-marknadsstrategi

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna finns Innovator IBD 50 ETF (FFTY) steg med 1,7 % förra veckan, medan Innovator IBD Breakout Opportunities ETF (BOUT) ökade med 1,2 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) klättrade med 2,6 %, med MSFT-aktien som en stor aktie. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) steg med 1,9 %, men sålde kraftigt på fredagen efter AMD:s varning och ett utökat amerikanskt förbud mot export av chipteknik till Kina. AMD-aktien är ett stort SMH-innehav med On Semiconductor som en anmärkningsvärd komponent.

Som en återspegling av mer spekulativa story-aktier har ARK Innovation ETF (ARKK) sjönk 0,6 % förra veckan och ARK Genomics ETF (ARKG) sjönk 0,15 %, efter att båda hade sålt mer än 6 % på fredagen. Tesla-aktien förblir ett stort innehav i Ark Invests ETF:er.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) steg med 7,3 % förra veckan. Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) ökade med 3,4 %. U.S. Global Jets ETF (JETS) steg med 3,7 %. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) steg med 4,5 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) steg med 13,6 % och Financial Select SPDR ETF (XLF) steg med 1,9 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) klättrade med 1,25 % med LLY-aktien som ett stort innehav.

Fem bästa kinesiska aktier att titta på nu

Tesla-aktier

Aktien föll 16 % den senaste veckan till 223,07 efter att Teslas rekordleveranser under tredje kvartalet inte nådde upp till förväntningarna på grund av oro för efterfrågan i Kina. Elon Musk signalerade att han kommer att gå vidare med Twitter (TWTR), vilket väcker farhågor om att han kommer att sälja fler TSLA-aktier för att finansiera affären. Musk som utropade starten av Tesla Semi-produktionen misslyckades med att ge ett lyft på fredagen. Aktierna ligger fortfarande över bottennoteringen från slutet av maj på 206,84, men inte med mycket.

Analys av marknadsrallyt

Börsutvecklingen förra veckan var nästan som i en lärobok. De stora indexen, som befann sig på bottennivåer på björnmarknaden, återhämtade sig kraftigt från djupt översålda förhållanden under måndag-tisdag. Men börsens rallyförsök stötte snabbt på motstånd vid 21-dagars glidande medelvärde – samtidigt som statspappersräntorna och dollarn studsade tillbaka. Försäljningen intensifierades på fredagen i och med den starka jobbrapporten, vilket drev räntorna och dollarn ännu högre.

Så vad händer nu? Försöket till rally på aktiemarknaden är fortfarande i kraft tills de stora indexen underskrider sina senaste bottennivåer. Men Dow, S&P 500 och Nasdaq är inte långt borta.

En follow-through-dag kan fortfarande komma när som helst för att bekräfta marknadens uppåtgående trend. Det skulle vara ett positivt tecken. Investerare bör förbli försiktiga, särskilt om indexen iscensätter en FTD under sina 21-dagarslinjer. Dessutom innebär en follow-through före torsdagens konsumentprisindex extra risker.

Nytt ben på björnmarknaden?

Å andra sidan är risken stor att björnmarknaden kommer att bryta nedåt för ett nytt ben nedåt.

Marknaden återhämtade sig i början av veckan på grund av förhoppningar om att Federal Reserve skulle bromsa räntehöjningarna, kanske delvis på grund av påfrestningar utomlands. Fallande jobböppningar och Australiens lilla räntehöjning stärkte det argumentet. Men Fed-tjänstemännen fortsätter att insistera på att de inte backar, samtidigt som fredagens jobbrapport var alldeles för varm. I slutändan stärktes oddsen för en fjärde raka räntehöjning med 75 baspunkter i november, som redan var höga, under den senaste veckan. Marknaderna är nära att låsa in minst 50 baspunkter i december – med en liten men ökande chans till 75 baspunkter.

Förutom Federal Reserve och oro för recession kan vinstsäsongen bli ett minfält. Varningar från AMD och CVS följer på flera andra högprofilerade förhandsbesked, med vinster som är på väg att börja nästa vecka. Även efter en lång björnmarknad och uppenbart svåra affärsförhållanden har marknaderna fortfarande inte prisat in de dåliga nyheterna, och AMD-aktien och CVS rasade med mer än 10 % i fredags.

Viktiga sektorer

Energiaktier ser starka ut när råoljepriserna stiger. Många verkar dock förlängda efter stora uppgångar.

Samtidigt kan oljepriset vara en dålig nyhet för den bredare marknaden. Högre energikostnader, särskilt bensinpriserna, kommer att komplicera Federal Reserves uppgift att tygla inflationen. Gaspriserna hade redan stigit kraftigt, särskilt i Kalifornien, på grund av olika raffinaderiproblem.

Vissa bioteknik- och läkemedelsnamn agerar fortfarande bra, något isolerade från ekonomisk oro. Men kan de göra mycket framsteg om den bredare marknaden går mot nya bottennivåer?

Samtidigt var vissa namn inom teknik och medicinteknik som hade gett köpsignaler de senaste dagarna stora förlorare på fredagen. Vissa höll sig någorlunda uppe, medan andra iscensatte stora försäljningar, däribland ENPH-aktien och On Semiconductor. Tesla-aktien, som till och med för en vecka sedan var rimligt nära en ingångspunkt, dök ner mot 2022 års bottennivåer.

Apple-aktien, Microsoft och andra tekniktitaner leder inte nedgången, men de stärker verkligen inte de stora indexen.

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-jätte är det bästa köpet?

Vad ska man göra nu?

Argumenten för att vara helt och hållet kontant förblev starka även vid veckans toppnivåer, och är ännu starkare nu. Marknadsrallyförsöket är på väg att gå omkull. Indexen kan snart bryta ner under björnmarknadens bottennivåer.

Om du köpte några nya positioner nyligen – bortsett från energisektorn och utvalda läkemedel – kan du ha varit tvungen att skära ner eller lämna dem redan. Även om du bara tar pilotpositioner ska du inte låta förlusterna stiga. Om du har vinster kanske du vill låsa in en del av dem med tanke på de allmänna marknadsförhållandena.

Fortsätt att arbeta med dina bevakningslistor och håll dig engagerad. Försöket till marknadsrally kan fortfarande komma att vakna till liv igen, vilket sannolikt skulle utlösa köpsignaler för ett stort antal aktier. Så fokusera på aktier som håller på att ställa upp. Men håll också en bredare lista över starka aktier som visar relativ styrka, även om deras diagram behöver repareras.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig i synk med marknadsriktningen och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Fånga nästa stora vinnande aktie med MarketSmith

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

IBD Digital: IBD:s Premium Stock Lists, Tools And Analysis Today