Dow Jones Industrial Average minskade sina vinster för att handla nästan 1,5 % högre i eftermiddagshandeln på torsdagen. Starka resultatrapporter från Caterpillar (CAT), Honeywell (HON) och McDonald’s (MCD) drev blue chip-indexet uppåt.

X

S&P 500 handlades platt efter att ha stigit med nästan 1 % och fastnade under motståndet vid sitt 50-dagars glidande medelvärde. Nasdaqs kompositindex är ned nästan 1 %, även om Russell 2000-indexet för småbolag är högre än 1 %.

Råoljan steg med över 1 % och handlades till 89,27 dollar per fat. Avkastningen på den tioåriga statsobligationen skar sig genom den psykologiska 4-procentsnivån och sjönk till 3,92 procent.

Volymen var lägre på NYSE och Nasdaq jämfört med samma tid på onsdagen.

USA:s BNP ökade till 2,6 % under tredje kvartalet, vilket vände två kvartal av nedgång tidigare i år.

De första arbetslöshetsansökningarna ökade något till 217,000 från 214 000 förra veckan. Fyraveckorsgenomsnittet steg till 219 000. Förra veckans siffror var oförändrade.

Facebook-moderbolaget Meta sålde kraftigt efter att bolaget prognostiserat en stor kostnadsbudget 2023, trots en sviktande tillväxt och begränsade annonsintäkter. Aktien handlas nu på en sexårslägsta nivå.

Försäljningen följer på nedåtgående rapporter från Alphabet (GOOGL) och Dow Jones-komponenten Microsoft (MSFT) tidigare i veckan.

Apples resultat på bordet

Dow Jones komponent Apple (AAPL) rapporterar resultatet för det fjärde kvartalet efter torsdagens stängningsklocka, och analytiker räknar med en vinst på 1,27 dollar per aktie på 88,8 miljarder dollar i intäkter. Försäljningen väntas bara öka med 6,5 procent på årsbasis. AAPL-aktien testar sitt 10-dagars glidande medelvärde.

Företaget såg en stark försäljning för sina premium iPhones under kvartalet, enligt Wall Street Journal. I juli sade teknikjätten att försäljningen av iPhone fortsatte att öka trots låsningar i Kina och avtagande efterfrågan från konsumenterna.

Den kvartalsvisa vinsttillväxten har dock avtagit sedan den nådde en topp på 119 % tillväxt i mars 2021. Den procentsatsen har trappat nedåt under de senaste fem kvartalen, ned till 110 %, 70 %, 25 %, 9 % och krympt till -9 % i juni.

Detta omvända momentum är en farlig signal för den breda marknaden efter stora sprängningar hos Microsoft, Alphabet och Meta.

Hur kan ett rallyförsök vinna mark när de mest spridda aktierna spiralar in i björnmarknadsnedgångar?

Dow Jones Leader Intel Earnings

Den långsammare efterfrågan på datorer kommer sannolikt att skada Intels (INTC), som publiceras efter stängning.

FactSets beräkningar tyder på en kraftig minskning av intäkterna med 21 % till 15 miljarder dollar och en minskning av nettovinsten med hela 93 % till 494 miljoner dollar. Chiptillverkningsföretaget fick in 861 miljoner dollar från Mobileye (MBLY) börsintroduktion på onsdag. INTC har sjunkit med över 1 % i den sena handeln på torsdagen.

På bordet står också Amazons (AMZN) kommer troligen att kompensera för den avtagande e-handelsverksamheten, men en försvagad Azure-tillväxt hos Microsoft kan vara en signal om problem på den marknaden. Aktierna har fallit med över 3 % under eftermiddagen.

Bioteknikledaren och Finanstidning Leaderboard Stock Vertex (VRTX) är också på plats. Aktierna föll genom en köppunkt på 306,05 i en platt bas och föll med över 7 % och utlöste en säljsignal. De har underskridit sin 50-dagarslinje i eftermiddag.

Andra solida vinster på Dow Jones

Dow Jones-komponenten McDonald’s redovisade ett bra tredje kvartal med intäkter på 5,87 miljarder dollar och en vinst per aktie på 2,68 dollar. Snabbmatsjätten har varit på en fyra dagars vinstsvit och närmar sig en köppunkt på 271,25.

Jämna Dow-aktier och industrijättarna Caterpillar och Honeywell steg också efter att ha överträffat vyerna.

Caterpillars försäljning ökade med 21 procent till 15 miljarder dollar, med en justerad vinst på 3,95 dollar per aktie. Honeywell höjde sina utsikter efter att ha rapporterat en försäljning på 8,9 miljarder dollar och en vinst per aktie på 2,28 dollar. Inom hälsovård har Merck (MRK) steg med 2 % efter att ha överträffat förväntningarna. Caterpillar steg med 9 % medan Honeywell steg med mer än 4 % tidigare idag. Båda har hållit sina vinster i den sena handeln.

På onsdagen gick bensinstationer och närbutiksoperatören Murphy USA (MUSA) rapporterade en nettovinst på 219,5 miljoner dollar under tredje kvartalet och en vinst på 9,28 dollar per aktie, jämfört med 104 miljoner dollar och 3,98 dollar per aktie förra året.

MUSA-aktien bryter ut över en köppunkt vid 303,19 i en platt bas.

Inom hälsovården har Molina (MOH) överträffade förväntningarna på onsdagen med en försäljning på 7,9 miljarder dollar och en vinst på 4,36 dollar per aktie. MOH föll med över 3 % i den sena handeln. Håll utkik efter säljsignaler om trenden skulle hålla i sig.

Aktier som bryter ut idag

Innovator Finanstidning 50 (FFTY) ETF steg med 0,5 %.

Arch Capital (ACGL) håller på att bryta ut ur konsolideringen med en köppunkt på 50,83.

BP (BP) befinner sig i en cup-with-handle-bas och bryter ut över köppunkten på 32,98.

Se till att följa Vidya Ramakrishnan @IBD_Vidya på Twitter för fler nyheter om aktiemarknaden.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Letar du efter de bästa aktierna att köpa och titta på? Börja med denna 3-stegs rutin

Se vilka aktier som just lades till – och togs bort från – Finanstidning Stock Lists

MarketSmith: Forskning, diagram, data och coachning på ett och samma ställe

När man ska sälja aktier | Selling Checklist