Twitter USA:s president Donald Trump förbjuder Elon Musk att ta över – Mario Tama/Getty Images

Donald Trump har sagt att Twitter ”nu är i vettiga händer” efter att Elon Musk tagit över för 44 miljarder dollar (38 miljarder pund).

USA:s före detta president sade att han var ”mycket glad” över att företaget för sociala medier inte längre kommer att ”ledas av radikala vänstergalningar och galningar som verkligen hatar vårt land”.

Trump tillade att Twitter nu måste ”arbeta hårt för att befria sig från alla robotar och falska konton som har skadat företaget så mycket”.

Elon Musk har redan sparkat chefen Parag Agrawal och en rad andra höga chefer, däribland finanschefen Ned Segal, efter att ha tagit kontroll över Twitter i går kväll.

Personalen är nu beredd på ytterligare nedskärningar, samtidigt som det spekuleras i ytterligare möjliga förändringar, bland annat om att skrota permanenta förbud.

Detta innebär att personer som tidigare stängts av från plattformen kan tillåtas återvända, även om det inte är klart om detta kommer att omfatta den tidigare amerikanska presidenten.

Läs de senaste uppdateringarna nedan.

05:10 PM

FTSE 100 avslutar 0,37 procentenheter lägre

FTSE-100-indexet var vid stängning ned 26,02 till 7047,67.

04:55 PM

Wall Streets äpple

Apple-logotypen syns vid en företagsbutik i ett exklusivt köpcentrum i Bangkok. - Mladen Antonov/AFP

Apple-logotypen syns vid en företagsbutik i ett exklusivt köpcentrum i Bangkok. – Mladen Antonov/AFP

Apples aktier steg med så mycket som 8,1 procentenheter under förmiddagshandeln när investerare och handlare tog till sig Iphone-tillverkarens fantastiska kvartal, som överträffade analytikernas uppskattningar av både intäkter och vinst.

Nyheten är en välkommen lättnad för investerarna under en annars brutal vecka för teknikaktier, med nästan 800 miljarder dollar som försvunnit från värderingarna av några av USA:s största företag.

Microsoft, Alphabet, Amazon och Meta – moderbolaget till Facebook – har alla svikit i sina senaste resultat för det tredje kvartalet, samtidigt som motvind samlas för den amerikanska ekonomin.

Apple är dock inte i klartecken ännu. En stark dollar kan försämra försäljningen utomlands under de kommande månaderna, vilket ledande befattningshavare påpekade under vinstsamtalet.

Peter Garnry, chef för aktiestrategi på Saxo Bank, sade till Bloomberg:

Apples resultat det senaste året med en kris för levnadskostnader, begränsningar i leveranskedjan och kraftigt stigande kostnader för insatsvaror har varit fenomenalt och resultatet i går kväll bekräftar att Apple är en fästning som kan stå emot den volatila miljön.

Historien fortsätter

04:11 PM

Överlämnande

Det var allt från mig idag – tack för att ni följde med! Patrick Mulholland kommer att ta hand om saker och ting från och med nu.

04:00 PM

British Gas betalar hushållen för att minska elförbrukningen under teatime med 30 procent.

British Gas utarbetar planer på att betala kunderna för att de ska minska sin elförbrukning med 30 procent vid middagstid för att undvika strömavbrott i vinter.

Rachel Millard och Tim Wallace har berättelsen:

Storbritanniens största hushållsleverantör bekräftade att man gärna vill delta i National Grids nya program för att stärka elförsörjningen, eftersom man oroar sig för energibrist under de kalla månaderna.

British Gas, som ägs av det FTSE 100-listade företaget Centrica, sade att man förväntar sig att börja testa ett system senare i år som är tillgängligt för dess cirka 3,8 miljoner kunder med smarta mätare.

”Vi arbetar på ett system som skulle belöna kunder som minskar sin förbrukning under topptider med ett mål på cirka 30 procents minskning”, sade en talesman.

En undersökning från Office for National Statistics visade att nästan två tredjedelar av hushållen redan har minskat sin energianvändning i ett försök att spara pengar, och 43 procent av de vuxna säger att de har svårt att täcka sina räkningar.

Två av fem personer rapporterade att de åkte färre resor med sina fordon, efter att bensinpriserna stigit kraftigt, vilket har gjort att kostnaden för att tanka bilen har ökat med nästan en fjärdedel under det senaste året.

Läs hela artikeln här

03:09 PM

De amerikanska konsumtionsutgifterna ökar kraftigt

De amerikanska konsumtionsutgifterna ökade mer än väntat i september samtidigt som det underliggande inflationstrycket fortsatte att bubbla, vilket gör att Federal Reserve är på väg att höja räntan med 75 baspunkter nästa vecka.

Det fanns dock en del uppmuntrande nyheter i kampen mot den envist höga inflationen, med andra uppgifter från arbetsmarknadsdepartementet som visade att löneökningarna inom den privata industrin bromsade in betydligt under tredje kvartalet.

Konsumtionsutgifterna, som står för mer än två tredjedelar av den ekonomiska aktiviteten i USA, ökade med 0,6 procentenheter förra månaden, enligt handelsdepartementet.

Uppgifterna för augusti reviderades uppåt och visade att utgifterna ökade med 0,6 procentenheter i stället för 0,4 procentenheter som tidigare rapporterats.

02:52 PM

Amazon halkar under 1 biljon dollar i värdering

Amazon Jeff Bezos värdering - Joe Raedle/Getty Images

Amazon Jeff Bezos värdering – Joe Raedle/Getty Images

Amazons marknadsvärde föll under 1 biljon dollar efter att en nedslående resultatrapport och utsikter fick investerare att springa mot utgången.

Aktierna föll så mycket som 12 procent efter att e-handelsjätten prognostiserat den långsammaste tillväxten under ett semesterkvartal i företagets historia, samtidigt som försäljningen i den viktiga verksamheten för webbtjänster inte nådde upp till förväntningarna.

Aktien hade fallit med hela 21 procent i efterhandeln i går kväll. Amazon ansluter sig till en lång lista av amerikanska företag som fått se sina marknadsvärden smulas sönder i årets björnmarknad.

Det tekniktunga Nasdaq sjönk 0,3 procentenheter i den tidiga handeln. S&P 500 steg dock med 1 procentenhet och Dow Jones steg med 0,5 procentenheter.

Läs mer: Amazon säljer 200 miljarder dollar i en rekordstor teknikrutt

02:02 PM

Avskedad Twitter-finanschef: De senaste sex månaderna var ”utmanande och oförutsägbara”.

Ned Segal, som av Elon Musk fick sparken som ekonomichef på Twitter, har lagt ut ett långt hot på plattformen.

Han tackar sina kollegor och säger att de senaste fem åren har varit de ”mest tillfredsställande i min karriär”.

Det finns ingen direkt hänvisning till Twitters nya ägare, men han antyder en del av de senaste månadernas turbulens…

01:38 PM

Musk: Låt de goda tiderna rulla

Elon Musk verkar njuta av sin nyvunna roll som ägare och chef för Twitter.

Han har skrivit en tweet där det står ”låt de goda tiderna rulla” efter att ha tagit kontroll över företaget för sociala medier och sparkat en rad av dess ledande befattningshavare.

Tweeten visade etiketten ”spoiler alert”.

12:58 PM

Sunak avstår från COP27 på grund av ”deprimerande” ekonomiska uppgifter

Rishi Sunak har degraderat två klimatministrar och beslutat att inte delta i FN:s årliga klimattoppmöte nästa månad, vilket väcker frågor om hans engagemang i kampen mot den globala uppvärmningen.

Premiärministern, vars föregångare Liz Truss hade planerat att åka till COP27 i Egypten, sade att han inte kommer att delta för att fokusera ”på deprimerande inhemska utmaningar som vi har med ekonomin”.

Han och förbundskansler Jeremy Hunt kommer att presentera en ekonomisk plan den 17 november, som kan innebära skattehöjningar och utgiftsminskningar på sammanlagt 50 miljarder pund.

Kung Karl III, som av Truss regering fick rådet att inte delta i toppmötet, kommer också att avstå från att delta trots att han höll ett tal vid COP26 förra året.

Rådet till monarken, som är en uttalad förespråkare för att ta itu med klimatförändringarna, har inte ändrats, sade premiärministerns talesman.

12:41 PM

Rishi Sunak: Svåra beslut krävs för att reparera ekonomin

Rishi Sunak har varnat för att svåra beslut måste fattas för att få den offentliga upplåningen och skuldsättningen på en hållbar väg, men han tillade att han är övertygad om att han kan fixa ekonomin.

Han sade till journalister:

Vi står inför många utmaningar som land, men jag är övertygad om att vi kan fixa ekonomin.

Kanslern har redan sagt att det naturligtvis kommer att krävas svåra beslut och jag kommer att sätta mig ner och gå igenom dem tillsammans med honom … vi måste göra dessa saker så att vi kan få tillbaka vår upplåning och skuldsättning på en hållbar väg.

12:19 PM

Från Donald Trump till Alex Jones: de förbjudna Twitteranvändarna som kan återvända under Musk.

Efter Elon Musks övertagande av Twitter under natten är det många som förväntar sig en rad förändringar på webbplatsen för sociala medier.

En av de mest anmärkningsvärda väntas kanske vara företagets inställning till yttrandefrihet, med påståenden om att miljardären planerar att göra sig av med livstidsförbud för användare.

Detta skulle kunna bana väg för en rad kontroversiella personer att återvända till webbplatsen, efter år av hårda tag för att stävja hatretorik och stoppa inlägg som uppmanar till våld.

Här är några av de mest kända personerna som skulle kunna iscensätta en återkomst till Twitter om Musk väljer att upphäva förbud mot deras konton.

Läs Hannah Bolands hela artikel här

12:04 PM

Amerikanska terminer sjunker när Amazon och Apple underblåser recessionsrädsla

Wall Street ser ut att öppna lägre i eftermiddag efter att dystra prognoser från Amazon och Apple har ökat rädslan för en recession.

Futures som följer det tekniktunga Nasdaq sjönk med 1,2 procent. S&P 500 rasade 0,8 procentenheter och Dow Jones sjönk 0,3 procentenheter.

11:43 AM

Alla som Musk har sparkat på Twitter

Efter att ha slutit ett avtal om att köpa Twitter för 44 miljarder dollar (38 miljarder pund) har Elon Musk redan börjat sätta sin prägel på företaget.

Tesla-miljardären har inte gjort någon hemlighet av sin önskan att förändra det sociala medieföretaget i grunden och började sent på torsdagen med att avskeda Parag Agrawal, dess verkställande direktör, och tre andra högre tjänstemän.

Har du svårt att hålla koll? Här är de viktigaste aktörerna på och runt Twitter och deras öde nu när Musk är vid rodret.

Läs Matthew Fields berättelse här

11:23 AM

Reaktion: Twitter-affären är en av historiens mest överprissatta affärer.

Dan Ives, analytiker på Wedbush, har denna fördömande bedömning av Elon Musks övertagande av Twitter:

Efter denna skymningszon sedan april då Musk startade såpoperan med sin ursprungliga andel i Twitter som i slutändan ledde till hans bud på företaget på 44 miljarder dollar, har dagen äntligen kommit då Musk officiellt avslutade Twitter-affären i går kväll.

Som vi har diskuterat var den lätta delen för Musk att köpa Twitter, den svåra delen och Everest-liknande uppförsbacke som väntar framöver kommer att vara att åtgärda denna problemfyllda tillgång.

Prislappen på 44 miljarder dollar för Twitter kommer enligt vår mening att gå till historien som ett av de mest överbetalda teknikförvärven i historien om M&A-affärer på gatan. Med ett verkligt värde som vi skulle uppskatta till ungefär 25 miljarder dollar är Musks köp av Twitter fortfarande en stor gåta som han i slutändan inte kunde ta sig ur när Delaware-domstolarna blev inblandade.

Musk tog över Twitter i går kväll och nu kommer stora frågor att kvarstå kring förändringar av plattformen, monetariseringssatsningar, nivån på personalnedskärningar vid horisonten och den långsiktiga strategin kring ”X”-appen och uppbyggnaden av en potentiell WeChat-modell längre fram.

10:52

Rishi Sunak ser upp till 50 miljarder pund i besparingar och skattehöjningar.

Rishi Sunak kan komma att införa skattehöjningar och utgiftsminskningar på sammanlagt upp till 50 miljarder pund när han försöker bygga upp en ekonomisk buffert och samtidigt täppa till ett hål i Storbritanniens budget.

Premiärministern och förbundskanslern Jeremy Hunt vill ha extra utrymme över det budgetmässiga hålet på 35 miljarder pund så att paketet får trovärdighet hos marknaderna, rapporterar Bloomberg.

Sunak försöker återställa lugnet på marknaderna efter att Liz Truss utlöste turbulens under sin korta tid i nummer 10.

Han och Hunt har skjutit upp sitt finanspolitiska uttalande från nästa vecka till den 17 november för att ge dem tid att fatta ”rätt beslut” för att hantera ekonomin.

10:36

Aldi höjer lönerna mer än Lidl när kriget om levnadskostnaderna fortsätter

Aldi Lidls personalens löner - Dominic Lipinski/Bloomberg

Löner till Aldi Lidls personal – Dominic Lipinski/Bloomberg

Aldi höjer lönerna för sina anställda i Storbritannien och går om konkurrenten Lidl för att bli den bäst betalande stormarknaden i Storbritannien, eftersom livsmedelsbutikerna kämpar för att behålla personalen i samband med levnadskostnadskrisen.

Den tyska discountern kommer att höja ingångslönen för personalen till 11 pund i timmen nationellt och 12,45 pund inom M25 från och med januari. Anställda med längre anställningstid kan tjäna 11,90 pund i hela Storbritannien och 12,75 pund i London.

Minimilönen är 15 procent högre än för ett år sedan, eftersom Aldi redan har höjt sina löner två gånger i år.

Aldi och Lidl har båda ökat sina marknadsandelar under de senaste månaderna då kunderna i allt större utsträckning övergår till discounters i samband med levnadskostnadskrisen. Aldi gick om Morrisons som Storbritanniens fjärde största stormarknad förra månaden.

Det är inte bara lågpriskedjorna som höjer lönerna. Alla större livsmedelsföretag har höjt lönerna minst en gång i år. Tesco sa denna månad att man höjde lönerna för andra gången.

10:22

Tysk ekonomi växer oväntat medan Frankrike och Spanien bromsar in

Tyskland har stärkt hoppet om att euroområdet kan undvika en recession genom att rapportera ytterligare ett kvartal av ekonomisk tillväxt, även om drivkraften avtog dramatiskt i Frankrike och Spanien.

De kraftigt stigande energipriserna, den rekordhöga inflationen och de stigande räntorna tynger produktionen på hela kontinenten under det tredje kvartalet, eftersom den stora satsningen på fritid och turism efter låsningen avtar.

Tyskland lyckades dock växa med 0,3 procentenheter mellan juli och september. Ekonomer hade räknat med en minskning med 0,2 procentenheter.

Frankrikes ekonomi lyckades få fram en tillväxt på 0,2 procentenheter och inflationen nådde en rekordhög nivå på 7,2 procentenheter. Spaniens BNP ökade också med 0,2 procentenheter.

10:06 AM

Diesel stiger åter över 190 pence litern

Dieselpriset vid pumpen har återigen stigit till över 190 pence per liter i samband med en förnyad ökning av bränslepriserna.

Diesel, som används för transporter, leveranser och andra vägtransporter, nådde 190,12 pence per liter i går, efter att ha sjunkit till 180 pence för en månad sedan.

Enligt AA ökar priset på 10 pence per liter med 8 pund för att fylla en bränsletank av Transit-storlek.

Bensinpriset har samtidigt återigen stigit till över 165 pence per liter efter att ha nått 166,17 pence i går.

AA säger att uppföljning av kostnaderna för grossistbränslen visar att pumppriserna bör plana ut inom kort. Men de varnade för att även om stormarknaderna kommer att hålla tillbaka en del av prishöjningarna till en början, kommer de högre kostnaderna också att hamna på stormarknadernas uteserveringar.

Luke Bosdet, AA:s talesman för bränslepriser, sade:

Detta är inte bara dåliga nyheter utan också dålig timing. När klockorna går tillbaka i helgen kommer kvällens rusningstid snart att bli mörkare.

Om ljus, torkar och värmare används mer under vintermånaderna får fordonsmotorerna att arbeta hårdare och förbruka mer bränsle.

Samtidigt lägger många transport- och leveransföretag till tilläggsavgifter på fakturorna för att skydda sig mot högre dieselpriser. Dessa högre kostnader överförs sedan snabbt till kunderna och därmed till konsumenterna, vilket driver på inflationen ytterligare.

09:54

Pundet minskar sin tredje vecka av vinster

Närmare hemmaplan sjönk pundet mot dollarn i morse och minskade därmed sin tredje veckas uppgång.

Pundet föll så mycket som 0,5 procentenheter till 1,1510 dollar efter att ha nått sin högsta nivå på sex veckor i går.

Valutan är på väg att göra sin största månatliga uppgång på mer än två år, eftersom investerare förbereder sig för fler räntehöjningar från Bank of England.

Marknaderna satsar också på att Rishi Sunaks regering kommer att skapa välbehövlig stabilitet efter en månad av politisk och ekonomisk turbulens.

09:42

EU:s chef: Twitter kommer att följa våra regler

Precis som planerat har en högt uppsatt EU-tjänsteman hotat med reglering.

Thierry Breton, chef för blockets inre marknad, retweetade Elon Musks kommentar att ”fågeln är befriad” och sa: ”I Europa kommer fågeln att flyga enligt våra regler.”

Han använde hashtaggen DSA – en hänvisning till ett av två nya lagstiftningspaket som syftar till att skärpa övervakningen av sociala medier.

09:36

Bellingcat grundare: Musks övertagande ökar chanserna för reglering av sociala medier

Grundaren av den undersökande webbplatsen Bellingcat har föreslagit att Elon Musks övertagande av Twitter kommer att öka chanserna för reglering av sociala medier.

Eliot Higgins sade att ”bristen på självreglering” på Twitter gör det mer sannolikt att regeringarna kommer att gå in med strängare regler.

09:25

Credit Suisse-aktien stiger efter rekordfall

Credit Suisse-aktierna har stigit i den tidiga handeln i Zürich efter en rekordstor nedgång under en dag.

Den schweiziska banken föll med 19 procent i går efter presentationen av sin nya strategiska plan, som inkluderar en 4 miljarder dollar finansierad av Saudiarabien och en förnyelse av sin investmentbankverksamhet.

Aktien steg med 2,8 procentenheter i morse, men den har fortfarande sjunkit med 55 procentenheter hittills i år.

09:11

Vad Elon Musk planerar att göra med Twitter – och om det kommer att fungera.

Elon Musk Twitter - Brendan Smialowski / AFP

Elon Musk Twitter – Brendan Smialowski / AFP

Den självutnämnde ”absolutistiska yttrandefrihetsförespråkaren” Elon Musk har tagit kontroll över Twitter i en affär på 44 miljarder dollar (38 miljarder pund) och avskedat ledande befattningshavare som ett tecken på att han har för avsikt att ändra företagets inriktning på ett avgörande sätt.

Musk avskedade verkställande direktör Parag Agrawal, ekonomichef Ned Segal och chef för juridiska frågor och politik Vijaya Gadde och twittrade ”fågeln är befriad”.

Miljardären säger att hans mål är att förvandla Twitter till en kraft för det goda i det offentliga livet, att motstå censur och att slå tillbaka mot de rullande kulturkrig som riskerar att splittra internet i stammar av kommentatorer från den yttersta vänstern och den yttersta högern.

Men han inser också att vissa av hans planer låter farligt radikala för annonsörer och sa i veckan att han inte kommer att låta Twitter förvandlas till ett ”helvete för alla”.

Men är hans planer genomförbara? Vi tar en titt på de föreslagna förändringarna. Läs hela artikeln här.

08:59 AM

British Gas återinför lagringsplatsen för Rough Gas

British Gas ägare har åter öppnat Storbritanniens största gaslagringsanläggning efter fem års uppehåll i ett försök att öka leveranserna inför vintern.

Centrica har gjort de första injektionerna i Rough-anläggningen efter tekniska uppgraderingar, meddelade företaget i morse. Anläggningen återvänder gradvis och kommer under vintern att arbeta med cirka 20 procent av sin tidigare kapacitet.

Men även den partiella öppningen gör den återigen till Storbritanniens största gaslagringsanläggning, vilket ökar landets gasreserver med 50 procent.

Detta sker samtidigt som Storbritannien förbereder sig för en tuff vinter efter att Ryssland har begränsat gasleveranserna till Europa, vilket ökar risken för brist och strömavbrott.

Chris O’Shea, vd för Centrica, sade: ”Rough är ingen patentlösning för energisäkerhet, men det är en viktig del av en rad åtgärder som kan vidtas för att hjälpa Storbritannien i vinter.”

08:48

Amazon avyttrar 200 miljarder dollar i en rekordstor teknikrutt

Amazon Jeff Bezos - AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File

Amazon Jeff Bezos – AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File

Det verkar som om teknik är den stora nyheten just nu. Innan Musks Twitter-affär bekräftades var det en brinnande handelsnatt för Amazon. Matthew Field rapporterar:

Amazon-aktien rasade med 18 procent på torsdagskvällen, vilket innebar att 202 miljarder dollar (175 miljarder pund) försvann från företagets värdering i en av de största utförsäljningarna under en dag genom tiderna.

Teknikjätten varnade för svagare konsumentutgifter inför julen.

Den kraftiga nedgången i värderingen gjorde att Amazon värderades till cirka 930 miljarder dollar, den lägsta nivån sedan Covid-krisen inleddes i mars 2020.

Amazon var värt mer än 1,13 biljoner dollar vid marknadens stängning, innan aktiekursen rasade på grund av nedslående förväntningar för den normalt sett livliga julperioden.

Teknikjätten missade förväntningarna på Wall Street när den avslöjade intäkter på 127,1 miljarder dollar för de tre månader som slutade i september. Företaget sade att det förväntade sig att intäkterna under de tre månaderna runt jul skulle bli mellan 140 och 148 miljarder dollar, vilket var långt under analytikernas uppskattningar.

Nedgången i företagets värde är större än hela värdet av FTSE-oljejätten Shell, som är värd 169 miljarder pund. Det innebär att Amazon är ute ur elitklubben av företag som är värda mer än en biljon dollar.

Det följer på en brutal vecka för de stora teknikföretagen då branschen böljar på grund av levnadskostnadskrisen och stigande räntor. Aktierna i Google-ägaren Alphabet, Apple, Amazon, Facebook-ägaren Meta och Microsoft har fallit med omkring 850 miljarder dollar sedan i måndags.

Läs hela Matts berättelse här

08:36 AM

FTSE:s upp- och nedgångar

FTSE 100 har sjunkit kraftigt i den tidiga handeln, neddragen av råvaruaktier på grund av oro för ökade Covid-begränsningar i Kina.

Blue Chip-indexet föll med 1 procentenhet, och investerarna var också nervösa över rapporter om en utvidgning av den extraordinära skatten på energibolag.

Gruvbolag som Glencore, Rio Tino och Anglo American var de som drog ner indexet mest, medan BP också tappade mark.

NatWest var den största eftersläntraren och föll med 6,8 procentenheter efter att dess vinst inte nådde upp till förväntningarna.

Det inhemskt inriktade FTSE 250 sjönk med 1,2 procentenheter, och Asos ledde förlusterna.

08:03 AM

British Airways ägare närmar sig kapaciteten före pandemin

British Airways IAG - Boarding1Now

British Airways IAG – ombordstigning1Nu

British Airways ägare har sagt att passagerarantalet kommer att återgå nästan till de nivåer som rådde före pandemin i början av nästa år, eftersom efterfrågan på resor håller i sig trots levnadskostnadskrisen.

IAG sade att kapaciteten under det första kvartalet 2023 förväntas vara cirka 95 procent av 2019 års nivåer, vilket är en ökning från 87 procent under innevarande kvartal.

Koncernen förutspår en rörelsevinst för helåret på 1,1 miljarder euro (1 miljard pund). Intäkterna överträffade nivåerna före pandemin under det senaste kvartalet trots de senaste störningarna på Heathrow.

Företaget sade dock att priserna på flygbränsle nästan fördubblats i år jämfört med förra året.

Luis Gallego, VD för IAG, sade:

Alla våra flygbolag var mycket lönsamma och vi fortsätter att se en stark passagerarefterfrågan samtidigt som kapaciteten och beläggningsfaktorerna återhämtar sig.

Fritidsefterfrågan är särskilt sund och fritidsintäkterna har återhämtat sig till nivåer som rådde före pandemin. Affärsresandet fortsätter att återhämta sig stadigt.

Även om efterfrågan är fortsatt stark är vi medvetna om osäkerheten i de ekonomiska utsikterna och den fortsatta pressen på hushållen.

07:35

NatWest vinst faller kort när de ekonomiska utsikterna mörknar

NatWest vinst - REUTERS/Phil Noble/Filfoto

NatWest vinst – REUTERS/Phil Noble/Filfoto

NatWests vinst blev lägre än väntat under tredje kvartalet och banken tog en större än väntad kostnad för dåliga lån samtidigt som den varnade för ytterligare dysterhet.

Storbritanniens största företagslångivare redovisade en vinst före skatt på drygt 1 miljard pund, men detta var lägre än analytikernas prognoser.

Avsättningar för dåliga lån uppgick till 247 miljoner pund, vilket visar på en återgång till försiktighet när det gäller låntagarnas framtidsutsikter.

Alison Rose, VD för NatWest, sade: ”Även om vi ännu inte ser några tecken på ökade ekonomiska problem är vi mycket medvetna om våra kunders växande oro och vi följer noga alla förändringar i deras ekonomi eller beteende.”

Bankens räntenetto förbättrades till 2,99 procentenheter – högre än väntat tack vare stigande räntor.

NatWest höjde sina vinstprognoser för nästa år men varnade för att man inte längre förväntar sig att kostnaderna kommer att vara i stort sett stabila ”med tanke på det ökade inflationstrycket” och sade att nedskrivningarna kommer att öka.

07:19 AM

Medgrundare av Twitter tackar avskedade chefer

Biz Stone, medgrundare av Twitter, har tackat de tre avskedade cheferna och beskrivit dem som ”enorma talanger” och ”vackra människor”.

Hittills har dock Jack Dorsey inte sagt något.

Jack Dorsey är den mer framträdande Twitter-grundaren, men har flyttat sitt fokus till kryptovalutor efter att ha avgått som verkställande direktör förra året.

07:13

Elon Musk avskedar Twitter-toppchefer efter övertagandet

Elon Musk övertagande av Twitter - David Paul Morris/Bloomberg

Elon Musk övertagande av Twitter – David Paul Morris/Bloomberg

Elon Musk har snabbt satt sin auktoritet på Twitter genom att avsätta några av företagets högsta chefer.

Tesla-miljardären har sparkat verkställande direktör Parag Agrawal, ekonomichef Ned Segal och chef för juridiska frågor och politik Vijaya Gadde.

Parag Agrawal och Segal uppges ha befunnit sig i Twitters huvudkontor i San Francisco när affären avslutades och eskorterades ut.

Läs mer: Elon Musk sparkar toppchefer när han slutför $44bn Twitter uppköpet

06:54 AM

God morgon

Elon Musk blev Twitters nya ägare i går kväll och sparkade toppchefer som han anklagade för att ha vilselett honom.

Enligt flera rapporter sparkade Musk verkställande direktör Parag Agrawal, ekonomichef Ned Segal och chef för juridiska frågor och politik Vijaya Gadde.

Agrawal och Segal befann sig i Twitters huvudkontor i San Francisco när affären avslutades och eskorterades ut.

Samtidigt kollapsade Amazons aktier med 18 procent på torsdagskvällen, vilket innebar att 202 miljarder dollar (175 miljarder pund) försvann från företagets värdering i en av de största försäljningarna på en dag genom tiderna.

5 saker för att börja dagen

1) Huspriserna kommer att sjunka med 20 procent redan nästa år, varnar banken – Lloyds förväntar sig också att den brittiska ekonomin kommer att krympa med 1 procentenhet år 2023.

2) Amazon säljer 200 miljarder dollar i en rekordstor teknikrutt – Rädslan för en dyster jul får aktierna att sjunka 18 procent i samband med krisen kring levnadskostnaderna

3) Bank of England i konflikt med Sunak om plan att åsidosätta tillsynsmyndigheter – Threadneedle Street är orolig för att en ”call-in”-regel skulle undergräva dess oberoende.

4) Sky’s amerikanska ägare sänker värdet på TV-bolaget med 8,6 miljarder dollar – Försäljningen för tredje kvartalet sjunker med 15 procent när det svaga pundet slår mot det brittiska TV-bolaget

5) Varför Mark Zuckerbergs Metaverse-projekt hotar att förstöra Facebook – Miljardärens satsning på virtuella världar kostar hans krisdrabbade sociala medieimperium dyrt.

Vad hände under natten

Amazon och Apple rapporterade sina kvartalsresultat, och Amazon-aktien föll med 18 procent efter att ha gett en svag prognos för den kommande festsäsongen. Apple lyckades producera rekordintäkter, men aktierna föll ändå med 3 procentenheter.

Tokyos aktier öppnade lägre på fredagen efter nedgångar i amerikanska teknikaktier. Det ledande Nikkei 225-indexet var ned 0,92 procentenheter i den tidiga handeln, medan det bredare Topix-indexet sjönk 0,54 procentenheter.

Hongkongaktierna rörde sig knappt i början av handeln på fredagen. Shanghais kompositindex sjönk 0,53 pct, medan Shenzhen Composite Index på Kinas andra börs dök 0,75 pct.