Donald Trump, hans familjeföretag och tre av hans vuxna barn stämdes på onsdagen av New Yorks riksåklagare, som anklagade dem för att ha övervärderat den förre amerikanske presidentens tillgångar och nettoförmögenhet genom ett decennium av lögner till banker och försäkringsbolag.

Justitieminister Letitia James lämnade in sin civilrättsliga stämning i en domstol i delstaten New York på Manhattan och anklagade Trump Organization för ”många handlingar av bedrägeri och vilseledande” vid upprättandet av bokslut från 2011 till 2021.

Hon sade också att Trump, som länge har använt sitt nettoförmögenhet för att polera sin image och berömmelse som framgångsrik affärsman och politiker, blåste upp sin rikedom med miljarder dollar för att hjälpa sitt företag att få gynnsamma finansiella villkor för transaktioner, inklusive lägre räntor och billigare försäkringsskydd.

I det 214 sidor långa klagomålet namnges även Trumps vuxna barn Donald Trump Jr, Eric Trump och Ivanka Trump som svarande, liksom långvariga företagsledare, däribland den tidigare finanschefen Allen Weisselberg.

Stämningen läggs till de många juridiska problem som Trump står inför.

Bland dessa finns en brottsutredning i Georgia om hans försök att omintetgöra presidentvalet 2020 och en federal utredning om hans hantering av presidentens handlingar, vilket ledde till att FBI gjorde en husrannsakan på Trumps egendom Mar-a-Lago den 8 augusti.

Trump Organization förvaltar hotell, golfbanor och andra fastigheter runt om i världen, och har varit föremål för en utredning av James i mer än tre år.

James, en demokrat, sade att värdet på 23 tillgångar hade ”grovt och bedrägligt uppblåst” och hennes kontor avslöjade mer än 200 exempel på vilseledande värderingar av tillgångar.

Till dessa tillgångar hörde märkesfastigheter som Mar-a-Lago i Florida och Trumps takvåning på toppen av Trump Tower på Manhattan, sade James. Stämningen syftar till att få tillbaka minst 250 miljoner dollar i påstådda otillbörliga vinster.

”Att hävda att man har pengar som man inte har är inte ”konsten att göra affärer”, det är konsten att stjäla”, sade James vid en presskonferens och syftade på Donald Trumps memoarer från 1987. Hon kallade det ”mönster av bedrägeri och bedrägeri” som Trump och Trump Organization använt sig av för ”häpnadsväckande”.

Trump kallade i ett uttalande på Truth Social stämningen för ”ännu en häxjakt av en rasistisk justitieminister” som drev fallet för politisk vinning.

James är svart och ställer upp för omval i november. Trump har inte meddelat om han kommer att ställa upp i presidentvalet 2024, men skulle troligen vara en republikansk toppkandidat.

Även om ärendet inte omfattar brottsanklagelser säger James att Trump upprepade gånger har brutit mot flera delstatliga brottslagar och kan ha brutit mot federal brottslagstiftning, och han bad amerikanska åklagare och Internal Revenue Service att utreda saken.

En talesman för US Attorney Damian Williams på Manhattan avböjde att kommentera.

VÄRLDENS KATASTROFER

James vill att Trump och hans vuxna barn inte ska ha någon makt i sitt företag och att Trump och hans vuxna barn inte ska få tjänstgöra som företagsledare eller styrelseledamöter i New York.

Hon vill också installera en övervakare för Trump Organization och förbjuda företaget och Trump från att köpa kommersiella fastigheter i New York eller låna pengar från banker som är godkända av staten under fem år.

Enligt stämningsansökan var Trumps system utformat för att på ett bedrägligt sätt förmå bankerna att låna ut pengar billigare, övertala försäkringsbolagen att ge täckning för högre gränser till lägre premier och erhålla skatteförmåner.

James sade att Trump låtsades att hans lägenhet i Trump Tower var 30 000 kvadratmeter, när den i själva verket var 10 996 kvadratmeter, och att dess värdering på 327 miljoner dollar 2015 var ”absurd” eftersom ingen lägenhet i New York City hade sålts för 100 miljoner dollar vid den tidpunkten.

Hon sa också att Trump värderade Mar-a-Lago så högt som 739 miljoner dollar genom att låtsas att det skulle kunna utvecklas för bostadsändamål, och att det borde ha värderats närmare 75 miljoner dollar.

James sade att hennes kontor avvisade förlikningserbjudanden från de anklagade, men ”våra dörrar är alltid öppna” för förhandlingar.

Hon sade att Trump kan försöka flytta sitt företag eller låna pengar någon annanstans, men att det inte skulle befria honom från sina skyldigheter i New York.

”Det kan inte finnas olika regler för olika personer i det här landet eller den här staten, och före detta presidenter är inte annorlunda”, sade James.

Justitieministern inledde sin undersökning efter att Michael Cohen, som var Trumps advokat och fixare innan han vände sig mot honom, i ett vittnesmål i kongressen sagt att den före detta presidenten hade blåst upp vissa tillgångsvärden för att spara pengar på lån och försäkringar.

Trump kallades att vittna under ed vid ett vittnesmål den 10 augusti för undersökningen, där han mer än 400 gånger åberopade sin rätt mot självinkriminering enligt den amerikanska konstitutionens femte tilläggsbestämmelse.

”Justitieministeriet har överskridit sin lagstadgade befogenhet genom att snoka i transaktioner där absolut inga felsteg har ägt rum”, sade Alina Habba, advokat för Trump, i ett uttalande och kallade anklagelserna ”grundlösa”.

Donald Trump Jr twittrade att James ”använde sitt kontor som vapen för att ge sig på sina politiska motståndare!”.

Distriktsåklagaren på Manhattan Alvin Bragg har separat anklagat Trump Organization för skattebedrägeri och förbereder sig för en rättegång den 24 oktober.

Weisselberg har erkänt sig skyldig och förväntas vittna mot företaget, som har erkänt sig oskyldig.

”Vår brottsutredning om den tidigare presidenten Donald J. Trump, Trump Organization och dess ledning är aktiv och pågår”, sade Bragg i ett uttalande.