Mobileye, det teknikföretag för självkörande fordon som Intel hade köpt för 15,3 miljarder dollar år 2017, har ansökt om en börsintroduktion. hos Securities and Exchange Commission. När Intel först meddelade sina planer på att börsnotera Mobileye i slutet av förra året, förväntades företaget för autonom körning ha en värdering på över 50 miljarder dollar. Enligt BloombergIntel räknar med att Mobileye kommer att värderas till cirka 30 miljarder dollar, på grund av den höga inflationen och de dåliga marknadsförhållandena. Oavsett detta kommer det ändå att bli ett av de största erbjudandena i USA för 2022 om noteringen sker i år.

Intel har för avsikt att behålla en majoritetsandel i Mobileye, men VD Pat Gelsinger tidigare sagt att det skulle ge den möjlighet att växa lättare om den blev offentlig. Han sade också att företaget planerar att använda en del av de medel som tas in från börsintroduktionen för att bygga fler chipfabriker. Intel avslöjade sina stora och djärva foundry-ambitioner 2021 när man meddelade att företaget är investerar 20 miljarder dollar i två tillverkningsanläggningar i Arizona. På den tiden förklarade Gelsinger till och med att han ville ha Apples verksamhet. Tidigare i år avslöjade vd:n att han öronmärker ytterligare 20 miljarder dollar för att bygga två tillverkningsanläggningar. fabriker i Columbus, Ohio. Företaget räknar med att denna anläggning så småningom kommer att bli ”den största kiseltillverkningsanläggningen på planeten”.

Mobileye specificerade inte hur mycket en aktie skulle kosta i sin anmälan till SEC. Företaget sade dock att det kommer att använda en del av intäkterna från börsintroduktionen för att betala skulder. Företaget talade också om sin historia i inlämningen och hur dess intäkter ökade från 879 miljoner dollar 2019 till 1,4 miljarder dollar 2021, vilket motsvarar en tillväxt på 43 procent från år till år.