Medan vissa segment av marknaden för kommersiella fastigheter (CRE), som industri och sjukvård, presterar bra, oroar andra, som kontor och detaljhandel, investerare.

Stigande räntor ökar denna oro. Som svar på detta minskar investerarna aktivt sin exponering mot CRE-marknaden.

Enligt Wall Street Journal kämpar fastighetsinvesteringsbolag (REITs) för att hindra investerare från att dra ut sina pengar. Blackstone Inc. (NYSE: BX) meddelade att man skärpte inlösen av sin fond på 69 miljarder dollar. Starwood Capital Group, ett dotterbolag till Starwood Property Trust Inc. (NYSE: STWD), har också infört nya restriktioner för investerare som drar sig ur sin fond på 14,6 miljarder dollar.

Blackstone och Starwood, som är icke-noterade REITs, har begränsat investerarnas inlösen samtidigt som de betalat ut 3,7 miljarder dollar i uttag under det tredje kvartalet. Även om icke-noterade REITs kan begränsa uttag på månads- eller kvartalsbasis, kan det sluta med att de måste sälja andra tillgångar för att betala om investerarnas uttagstrender fortsätter.

WSJ rapporterar att antalet uttag är 12 gånger större än under samma period 2021, enligt en analys från Robert A. Stanger & Co. Inc.

”Det sätter press på priserna överlag”, säger Nat Kellogg, ordförande och chef för managersökning på investeringsrådgivaren Marquette Associates, till WSJ.

Han sade också att ett ökande antal pensionsfonder och universitetsstiftelser som hans företag ger råd till överväger att dra tillbaka pengar från fastighetsfonder.

Enligt Financial Times började Blackstones problem under våren och sommaren när asiatiska investerare började dra tillbaka pengar när fastighetsmarknaderna sjönk. Financial Times rapporterade också att investerare drog tillbaka mer än 2 % av fondens nettotillgångar i juli. Som svar på detta investerade Blackstones vd Stephen Schwarzman och VD och operativ chef Jon Gray 100 miljoner dollar av sina egna pengar i trusten.

För att ersätta CRE-strategin tittar investerare nu på mindre riskfyllda strävanden som obligationer, som ger högre avkastning än tidigare med större likviditet än fastighetsfonder. Det var lägre räntor som lockade investerare till fastighetsfonderna från obligationer ursprungligen. Men efter Federal Reserves flera räntehöjningar i år återvänder många till obligationsbrunnarna.

Historien fortsätter

Återtagandet är också ett starkt tecken på att investerarna är nervösa över den instabila prognosen för CRE, särskilt kontorslokaler, som inte har återhämtat sig efter en pandemisk utflyttning från arbetsplatserna.

Senaste nytt om fastigheter från Benzinga

Foto av Kelly Sikkema Unsplash

Missa inte varningar i realtid om dina aktier – gå med i Benzinga Pro gratis! Prova verktyget som hjälper dig att investera smartare, snabbare och bättre..

© 2023 Benzinga.com. Benzinga tillhandahåller inte investeringsrådgivning. Alla rättigheter förbehållna.