Att känna igen rätt aktier är en färdighet som varje investerare måste lära sig, och den enorma mängden marknadsdata, om de viktigaste indexen, om enskilda aktier, om och från aktieanalytiker, kan utgöra en skrämmande barriär. Lyckligtvis finns det verktyg som kan hjälpa till. Smart Score är ett verktyg för insamling och sammanställning av data från TipRanks som använder en AI-driven algoritm för att sortera data om varje aktie enligt en rad faktorer, totalt 8, som är kända för att ha en stark korrelation med framtida överprestationer i aktien.

Allt detta låter som en munfull, men det kokar ner till detta: ett sofistikerat dataverktyg som ger dig en enkel poäng, på en skala från 1 till 10, för att bedöma utsikterna för en viss aktie. Det ger dig den komplexa världen av aktiemarknadsdata till hands.

Perfect 10 borde naturligtvis vara en lysande neonskylt som vägleder investerare in för en närmare titt – och ibland vägleder den investerare mot aktier som aldrig har saknat rubriker eller uppmärksamhet. Det här är några av marknadens jättar, aktier som är välkända namn, som har ett börsvärde på en triljon dollar och som kan skryta med konsensusbetyg Strong Buy från gatans bästa professionella analytiker. Så låt oss ge två av dem en närmare titt.

Microsoft Corporation (MSFT)

Först på vår lista är Microsoft, ett av världens mest kända varumärken – och även världens näst största börsnoterade företag med ett börsvärde på 1,78 biljoner dollar. Microsoft fick sin start redan i mitten av 70-talet och var en del av den första expansionen av den tekniska revolutionen för persondatorer. Företaget fick stor betydelse när dess Windows-operativsystem blev industristandard, som fortfarande används i dag, för majoriteten av alla persondatorer.

I dag anpassar sig företaget framgångsrikt till den växande miljön för molndrift och erbjuder produkter som Office 365, som för över Office-programmen för hemmet, skolan och småföretag till molnet, Dynamics 365, som gör detsamma för företagsapplikationer, och Azure-plattformen för att stödja molndriftsverksamheten. Samtidigt upprätthåller företaget service och support för sina modernare Windows-operativsystem.

Historien fortsätter

Under det senast rapporterade kvartalet, Q1 för räkenskapsåret 2023 (septemberkvartalet), rapporterade Microsoft 50,1 miljarder dollar på topplistan. Detta motsvarade en ökning med 10 % jämfört med året innan och slog prognosen på 49,6 miljarder dollar. Det solida resultatet kom till följd av en rapporterad ökning av molnintäkterna med 24 %, till 25,7 miljarder dollar, dvs. något mer än hälften av de totala intäkterna.

På den negativa sidan rapporterade företaget en minskning av nettointäkterna på årsbasis, med 14 % till 17,6 miljarder dollar, med en minskning av utspädda vinst per aktie med 13 % till 2,35 dollar per aktie. Den verkliga smällen för investerarna kom från företagets prognos för det andra räkenskapsåret, som fastställdes till 52,35-53,35 miljarder dollar, eller en ökning med 2 % vid mittpunkten. Detta var dock lägre än de 56,05 miljarder dollar som analytikerna hade velat se – och aktien föll efter vinstvarningen.

Morgan Stanleys Keith Weiss är dock fortfarande optimistisk när det gäller företagets utsikter. Den femstjärniga analytikern skriver: ”Även om investerare oroar sig för att framtidssiffrorna inte har riskreducerats, ser vi en stark (och varaktig) efterfrågesignal i de kommersiella verksamheterna, vilket bör leda till en förbättrad intäkts- och vinsttillväxt under andra halvåret23….. Styrkan i Microsofts positionering inom viktiga sekulära tillväxtsegment förblir oförändrad. Mix-förskjutning mot snabbare växande Azure och Dynamics 365 och relativt hållbar Office 365-tillväxt (i konstant valuta) bidrar till att stödja ledningens mål om en tillväxt på 20 % i konstant valuta inom de kommersiella verksamheterna.”

Enligt Weiss anser Weiss att Microsofts potential helt och hållet förtjänar hans övervikt (köp), och hans prismål på 307 dollar innebär en uppgångspotential på ett år på 29 %. (För att titta på Weiss’ resultat, klicka här)

Totalt sett har Microsoft-aktien fått 27 nya betyg från Wall Streets analytiker, vilket inkluderar 25 köp mot bara 2 behållningar – vilket ger ett konsensusbetyg Strong Buy. Aktien är prissatt till 238,73 dollar och deras genomsnittliga mål på 291,34 dollar antyder en 22-procentig vinst på ett års sikt. (Se MSFT:s aktieanalys på TipRanks)

Alphabet, Inc. (GOOGL)

Därefter kommer Alphabet, moderbolaget till Google, som alla känner till. Världens största sökmotor är en del av ett övergripande företag som har ett börsvärde på 1,16 biljoner dollar, vilket gör det till det tredje största börsnoterade företaget, efter Microsoft och Apple. Alphabet är inte bara Google; företaget äger också operativsystemet Android, den populära webbplatsen YouTube och är till och med på väg in i nischen för autonoma fordon genom sitt dotterbolag Waymo.

Även om Alphabet fortfarande är nära toppen av den globala teknikbranschen, visade det senaste 3Q22 några sprickor som kommer att behöva åtgärdas. Till största delen är dessa relaterade till allmänna ekonomiska förhållanden, särskilt krympande reklambudgetar i onlineindustrin. Företagets resultat för Q3 visade totala intäkter på 69,09 miljarder dollar, en ökning med 6 % jämfört med året innan – men den blygsamma tillväxten innebär en tydlig inbromsning från föregående års tillväxttakt på 41 %, och den missade prognosen på 70,5 miljarder dollar. Rörelsemarginalerna sjönk också, från 32 % för ett år sedan till 25 % under det senaste kvartalet; rörelseresultatet sjönk med 18 % till 17,13 miljarder dollar.

Misslyckandet i intäkterna förvärrades av en stor miss i YouTubes toppresultat. Reklamintäkterna på videosajten uppgick till 7,07 miljarder dollar, vilket missade prognosen på 7,42 miljarder dollar med en marginal på 4,7 %.

Även om det finns allvarliga motvindar som Alphabet/Google står inför ska vi inte underskatta företagets tydliga styrkor. Google är fortfarande internets främsta sökmotor och Google Search stod för mer än 39,5 miljarder dollar av de totala intäkterna. Och trots nedgången i den totala onlineannonseringen såg Google Ads att intäkternas absoluta siffror ökade med 1,3 miljarder dollar på årsbasis till 54,4 miljarder dollar (en totalsumma som inkluderar Google Search:s vinst samt nedgången i YouTube-annonseringen). Slutligen kan företaget skryta med djupa fickor, med över 21,9 miljarder dollar i kontanta tillgångar. Kort sagt har Alphabet både marknadspositionen och resurserna för att klara en storm.

Mark Mahaney, femstjärnig analytiker på Evercore ISI, är medveten om GOOGL:s svårigheter inom segmentet för onlineannonser framöver. Men medan han förutspår smärta på kort sikt ser han också vinster på längre sikt: ”För tillfället räknar vi med att GOOGL:s organiska intäktstillväxt försämras ytterligare till 6 % på årsbasis under fjärde kvartalet, innan den börjar återhämta sig någon gång under 23. Men efter makro, FX och kompositeringarna tror vi starkt att GOOGL kommer att återuppstå som den bredaste och starkaste globala plattformen för annonsintäkter, med en dramatiskt lönsam affärsmodell, en anmärkningsvärd diversifiering till Cloud Computing och ett betydande långsiktigt optionsvärde med Waymo.”

När Mahaney kvantifierar sin inställning till GOOGL, värderar han den som Outperform (ett köp) för det kommande året och backas upp av en kursmålsättning på 120 dollar som innebär en uppgångspotential på 34 procent från nuvarande nivåer. (För att se Mahaneys resultat, klicka här)

Alla Mahaneys kollegor instämmer i hans teser. GOOGL-aktien får ett enhälligt konsensusbetyg Strong Buy, baserat på 29 senaste positiva analytikerbedömningar. Aktiens genomsnittliga kursmål, 125,76 dollar, indikerar potential för 41% tillväxt från nuvarande handelskurs på 89,23 dollar under det kommande året. (Se GOOGL:s aktieanalys på TipRanks)

Håll dig uppdaterad om bästa som TipRanks Smart Score har att erbjuda.

Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i den här artikeln är enbart de som framförs av de presenterade analytikerna. Innehållet är endast avsett att användas i informationssyfte. Det är mycket viktigt att göra din egen analys innan du gör någon investering.