Det fruktansvärda året 2022 ligger bakom oss nu och försvinner i minnets backspegel. Marknaderna föll hårt under de senaste 12 månaderna, med en nedgång på 19 % för S&P 500 och en kollaps på 33 % för det teknikorienterade NASDAQ. Men indexen är medelvärden – och förlusterna, hur omfattande de än är, betyder inte att varje enskild aktie står inför svåra tider eller ytterligare förluster framöver.

Vi kan få grepp om de aktier som har goda utsikter, men vi behöver ett verktyg för att sortera bland de ackumulerade mängderna av marknadsdata. Smart Score, som bygger på TipRanks algoritmer, gör just det – och mer därtill. Verktyget sammanställer också data enligt 8 faktorer som alla är kända för att stämma överens med framtida överprestationer, och placerar sedan de kombinerade uppgifterna på en enkel skala från 1 till 10. Investerare kan få en ögonblicksbild av varje aktie genom att bara kontrollera Smart Score – och en ”perfekt 10”-poäng visar tydligt på en aktie som förtjänar en närmare titt.

Så vi har gått och gjort just det. Med hjälp av Smart Score-verktyget för att bläddra bland tusentals börsnoterade aktier har vi hittat två som har en perfekt 10-poängare. Intressant nog är båda två ett företag som tillverkar halvledarchip, vilket understryker den viktiga roll som chip fortsätter att spela i ekonomin trots den pågående klyftan i leveranskedjan och bristen på dessa. Båda har också ett konsensusbetyg Strong Buy och uppåt 30 % uppgångspotential för det kommande året. Det är inte bara en perfekt poäng, det är en perfekt kombination av hausseindikatorer.

Färskt från TipRanks databas, här är detaljerna om dessa två ”Perfect 10”-chipaktier.

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM)

Vi börjar med Taiwan Semiconductor, som är ledande inom industrin för halvledarkretsar. Detta företag är ett av de största, i en av Taiwans största industrier. Ön är en enorm leverantör av halvledarkretsar och är värd för många företag som designar och tillverkar chip, särskilt de gjuterier som tillverkar chip på uppdrag av externa designers. TSM, med sitt börsvärde på 379 miljarder dollar, är en ständig jämnårig bland världens största halvledarchipföretag.

Historien fortsätter

Förra året hade Taiwan Semi totala intäkter på 56,84 miljarder dollar. Det var en imponerande totalsumma, men företaget nådde nästan upp till den under de första nio månaderna 2022 – med en total omsättning på 55,83 miljarder dollar under tre kvartal. Enbart det tredje kvartalet, det senast rapporterade, såg en topplinje på 20,23 miljarder dollar, en siffra som var en ökning med mer än 11 procent från det andra kvartalet och nästan 36 procent jämfört med året innan. Företagets vinst per aktie för det tredje kvartalet 22 uppgick till 1,79 dollar; denna siffra var en ökning med mer än 79 % på årsbasis.

För investerare är Taiwan Semi:s solida resultat dubbelt goda nyheter. De ger vinst – och företaget delar med sig av denna vinst till aktieägarna. TSM betalar ut en regelbunden utdelning och har gjort det sedan 2004. Företaget skryter med att det aldrig har minskat utdelningen. Den senaste deklarationen gjordes för 44 cent basutdelning per amerikansk aktie; med den kursen uppgår utdelningen på årsbasis till 1,76 dollar och ger en avkastning på 2,3 procent. Nästa utbetalning är planerad till mars nästa år.

På den Smart Scorevisar Taiwan Semi positiva siffror på flera av nyckelfaktorerna. Dessa inkluderar sentimentet hos finansbloggare – alltid en nyckfull skara – som är 88 % positiva till TSM-aktien; pressen, där nyhetssentimentet för tillfället är 100 % positivt; och crowd wisdom, som visar att enskilda investerare har ökat sina innehav i TSM med mer än 5 % under de senaste 30 dagarna. Dessutom, av de hedgefonder som följs av TipRanks, ökade fonderna sina innehav i TSM med över 53,5 miljoner aktier förra kvartalet. Allt detta sammantaget ger en ”perfekt 10” för aktien.

Needham-analytiker Charles Shi har en positiv inställning till Taiwan Semiconductor och har lagt till aktien på Needham Conviction List.

”TSMC leder alla konkurrenter inom både waferprocess och avancerad förpackningsteknik. Vi tillskriver företagets framgång till dess foundry-affärsmodell och noterar att stordriftsfördelarna i en verksamhet med höga fasta kostnader som foundries gynnar de största aktörerna, som TSMC”, säger Shi. ”Vi räknar med att TSMC:s intäktstillväxt, som främst drivs av stadiga introduktioner av nya tekniknoder som i stort sett är opåverkade av branschens cykliskhet, kommer att förbli stark och stödja en 10-15 % vinst-CAGR under de närmaste åren. Som sådan rekommenderar vi TSMC-aktien som ett kärninnehav för investerare som vill investera i halvledare, som vi ser som grunden för den expanderande digitala ekonomin.”

Med detta i åtanke värderar Shi aktien som ett köp, medan ett kursmål på 110 dollar visar hans tilltro till en 48-procentig uppgångspotential under de kommande 12 månaderna. (För att se Shis resultat, klicka här.)

Konsensusbedömningen Strong Buy för denna aktie stöds av 5 enhälliga positiva analytikerbedömningar. Aktierna är för närvarande prissatta till 74,49 dollar och deras genomsnittliga kursmål på 104 dollar tyder på en uppgång på 40 procent på ett års sikt. (Se Taiwan Semi’s aktieprognos på TipRanks.)

Specialerbjudande vid årsskiftet: Tillgång till TipRanks Premium-verktyg till ett rekordlågt pris! Klicka för att lära dig mer.

ASML Holding (ASML)

Den andra aktien vi ska titta på är ASML, ett nederländskt företag som inte är en chipaktie specifikt – men som är viktigt för chiptillverkningsindustrin. ASML är en leverantör av fotolitografiutrustning, hårdvara, programvara och tjänster som gör det möjligt att designa och tillverka mikrochips av kiselhalvledare. Dessa verktyg använder optiska avbildningsmetoder för att pressa kretsmönster på de kiselskivor som blir slutprodukten chip – och utan dem skulle det inte finnas några mikrochips. ASML är världsledande inom sin speciella viktiga nisch.

Under det senast rapporterade kvartalet, 3Q22, redovisade företaget 5,8 miljarder euro i intäkter på toppnivå och 1,7 miljarder euro i nettovinst. I amerikanska dollar uppgår dessa siffror till 6,18 miljarder dollar respektive 1,81 miljarder dollar. På sista raden rapporterade ASML en GAAP EPS på 4,29 euro, eller 4,57 dollar i amerikansk valuta. När man ser framåt räknar företaget med cirka 21 miljarder euro i total försäljning för innevarande år.

ASML:s resultat stöddes försäljning av 80 nya litografienheter som såldes under kvartalet, tillsammans med 6 begagnade enheter. Dessa siffror var något lägre q/q; under andra kvartalet såldes 83 nya enheter och 8 begagnade. Företaget avslutade kvartalet med 3,36 miljarder euro i likvida medel, jämfört med 4,4 miljarder euro i likvida medel i slutet av andra kvartalet.

Om vi vänder oss till företagets Smart Scorefinner vi att ASML har en solid avkastning på eget kapital på 57 % under den senaste tolvmånadersperioden. Finansbloggarna är 95 % bullish på denna aktie – och hedgefonderna köpte 268 600 aktier förra kvartalet.

Jag bevakar denna aktie för JPMorgan, Sandeep Deshpande lägger fram ett argument för tjuren. ”ASML befinner sig i ett bra läge med den viktigaste teknikövergången för halvfabrikat som är övergången till EUV (extrem ultraviolett litografi) inom logik, följt av övergången till EUV inom DRAM”, säger analytikern. ”Dessa trender kommer att innebära att litografi nu kommer att öka sekulärt som en procentandel av utgifterna för front-end halvfabrikatsutrustning tills denna övergång är avslutad 2024 eller så. ASML är den enda leverantören av EUV-verktyg och dess marknadsandel inom litografisegmentet bör överstiga 80-89 % som den har varit under det senaste decenniet, drivet av högre EUV ASP.”

Deshpande använder sina kommentarer för att stödja ett överviktsbetyg (köp), och hans kursmål, som är satt till 710 dollar, innebär en potentiell uppgång på ett år på 30 % från nuvarande nivåer. (För att se Deshpandes resultat, klicka här.)

ASML har fått 6 senaste analytikerbedömningar, och de är alla överens om att detta är en aktie att köpa, vilket gör att konsensusenstalet Strong Buy är enhälligt. Aktierna har en genomsnittlig kursmålsättning på 741,67 dollar och en handelskurs på 546,40 dollar, vilket tyder på en vinst på 36 procent fram till slutet av 2023. (Se ASML:s aktieprognos på TipRanks.)

Om du vill hitta goda idéer om aktier som handlas till attraktiva värderingar kan du besöka TipRanks’ Bästa aktier att köpa, ett nyligen lanserat verktyg som förenar alla TipRanks aktieinsikter.

Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i den här artikeln är enbart de som de presenterade analytikerna har. Innehållet är endast avsett att användas i informationssyfte. Det är mycket viktigt att göra din egen analys innan du gör någon investering.