Den framväxande bilden tyder på att FTX inte bara föll av en rival, eller omintetgjordes av en dålig affär eller den obevekliga nedgången i år i värdet på kryptovalutor. Istället hade det länge varit en kaotisk röra. Från sina tidigaste dagar var företaget en oregerlig samling av företagsenheter, kundtillgångar och Bankman-Fried själv, enligt domstolshandlingar, företagets balansräkningar som visats för bankirer och intervjuer med anställda och investerare. Ingen kunde säga exakt vad som tillhörde vem. Åklagare utreder nu dess kollaps.

Bankman-Frieds företag hade varken bokföringsavdelningar eller fungerande personalavdelningar, enligt en ansökan i federal domstol från den chef som fick i uppdrag att leda FTX genom konkursen. Företagspengar användes för att köpa fastigheter, men det fördes ingen bokföring. Det fanns inte ens en förteckning över de anställda, för att inte tala om villkoren för deras anställning. Enligt konkurshandlingarna omfattar ett företags utestående lån minst en miljard dollar till Bankman-Fried personligen och 543 miljoner dollar till en högste löjtnant.

Livet för de personer som drev FTX och dess närstående företag var på samma sätt oklart. Tio av dem bodde och arbetade tillsammans i en takvåning för 30 miljoner dollar på en exklusiv resort på Bahamas. Arbetstiderna var straffande, och gränserna mellan arbete och fritid var svåra att urskilja. Romantiska relationer bland Bankman-Frieds övre skikt var vanliga, liksom användning av stimulerande medel, enligt tidigare anställda.

Bankman-Fried, 30 år gammal, hade ett hektiskt schema, han växlade mellan sex skärmar och klarade sig på några få timmars sömn per dag. Enligt tidigare anställda var han ibland romantiskt involverad med Caroline Ellison, den 28-åriga VD:n för hans handelsföretag Alameda Research.

”Det finns inget bättre än regelbunden amfetaminanvändning för att få en att uppskatta hur dum en stor del av den normala, icke-medicinerade mänskliga erfarenheten är”, twittrade Ellison en gång. En advokat för Ellison avböjde att kommentera.

För omvärlden var Bankman-Fried borgmästare i kryptoland, mannen som hade till uppgift att övertyga lagstiftare, investerare och entusiaster om att han hade byggt upp en ny typ av finans. Han uppmanade kongressen och tillsynsmyndigheterna att godkänna hans modell för kryptohandel. På hans handelsplats för kryptovalutor, FTX, korsgranskades positioner och risker av datorer, och algoritmer skulle reagera inom millisekunder för att skydda dåliga affärer från att spilla över och skada andra kunder, sade han. På Twitter förmanade han konkurrenter för metoder som han kallade osäkra.

FTX har sitt säte i centrala Nassau på ön New Providence i Bahamas.

Foto:

FOTO: LEVI MANDEL FÖR WALL STREET JOURNAL

FTX anordnade fester och evenemang för anställda på Swimming Pig, en restaurang i Baha Mar-resorten.

Foto:

FOTO: LEVI MANDEL FÖR WALL STREET JOURNAL

Men bakom kulisserna tog Bankman-Fried själv stora risker. Även om han offentligt sade att Alameda bara var en vanlig användare på börsen, så körde företaget upp en räkning på 8 miljarder dollar genom att köpa andelar i nystartade företag och handla med krediter som ingen annan användare kunde få. En stor del av dessa pengar, varav en stor del tillhörde FTX:s kunder, är sannolikt borta.

FTX:s snabba kollaps – det gick från paragon till konkurs på drygt en vecka – har förnyat frågorna om kryptons livskraft, dess oreglerade status och hur så många välbeställda investerare kan ha blivit vilseledda så länge. Investerare har under de senaste åren hällt hundratals miljarder dollar i digitala valutor. Stadigt finansiellt verksamma institutioner var äntligen också på väg in i kakan.

Den chef som är utsedd att leda Bankman-Frieds företag genom konkursen sade att FTX:s affärer var den största röra han sett under en decennier lång karriär som inkluderar att lösa bokföringsskandalen som Enron Corp. I en domstolsinlaga sade han att många av företagets register över dess digitala tillgångar tycktes saknas eller vara ofullständiga, och i många fall kunde han inte hitta relevanta bankkonton.

I förra veckans konkurshandlingar angavs ett kenyabaserat penningöverföringsföretag som en FTX-enhet. Detta förvånade dess vd,

Elizabeth Rossiello.

I en årsredovisning för 2021 meddelade FTX att man hade kommit överens om att köpa hennes företag för cirka 220 miljoner dollar. FTX gjorde det aldrig. Det fanns inget avtal, till något pris, sade Rossiello. ”Vi skulle bli deras exklusiva partner i Afrika”, sade hon, inget mer.

”Från komprometterad systemintegritet och bristfällig tillsyn utomlands till koncentrationen av kontrollen i händerna på en mycket liten grupp oerfarna, osofistikerade och potentiellt komprometterade individer, är denna situation utan motstycke”.

John J. Ray III

sade i domstolspapper.

En fullständig redovisning av vad som gick fel på FTX är troligen flera månader bort, men en rekonstruktion av vad företaget gjorde och hur dess chefer arbetade gör det tydligt att den offentliga bilden av företaget – ett team av briljanta kvantmän som tog fram en sofistikerad, digital strategi för risk – var en illusion.

Bankman-Fried har skyllt missbruket av kundmedel på slarvig bokföring och en flod av oväntade kunduttag.

”Jag är ledsen. Det är det viktigaste”, twittrade han den 10 november. ”Jag gjorde bort mig och borde ha gjort bättre ifrån mig.”

Ingången till den stängda semesteranläggningen i Albany. Bankman-Fried och hans främsta ställföreträdare blev fasta inslag på den exklusiva resorten, där de bodde och arbetade tillsammans i en takvåning för 30 miljoner dollar.

Gyllene pojken

Bankman-Frieds kombination av bravado och ödmjukhet fängslade kryptobroarna och Davos-folket. Investerare strömmade in miljarder i företaget som drevs av den mopphåriga ”League of Legends”-fantasten som bar ruttna T-shirts och sov på en bönsäcksstol. Han växte upp på Stanforduniversitetets campus av två välkända professorer, som behärskade de högutbildades språk.

FTX verkade, till skillnad från de flesta unga nystartade företag, göra en ordentlig vinst genom att ta en del av miljarder dollar i dagliga kryptoaffärer. Bankman-Fried var inte som de andra kryptogrundarna. Han sade att han samlade ihop en förmögenhet med det enda syftet att ge bort den, en del av en rörelse som kallas effektiv altruism. Han lobbade lagstiftare för att tämja den listiga kryptomarknaden.

Bankman-Frieds företag verkade vara stabila pelare. FTX tycktes ha gott om pengar efter att ha samlat in cirka 2 miljarder dollar från investerare som t.ex.

Sequoia

Capital och Ontario Teachers’ Pension Plan.

Men i slutet av förra året började företaget ringa upp Bahamas banker med ett ovanligt erbjudande: Sätt in dina kontanter i FTX:s kryptoutlåningsplattform i utbyte mot en ränta på så mycket som 12 procent, enligt bankmännen.

Sam Bankman-Fried fotograferad i april 2021. Investerare hällde miljarder i företaget som drevs av den moppiga ”League of Legends”-fantasten som bar överdimensionerade T-shirts och sov på en stol med bönsäckar.

Foto:

för Wall Street Journal

I maj kraschade kryptomarknaden och flera kryptoföretag föll. Bankman-Fried spelade rollen som vit riddare.

FTX och handelsföretaget Alameda beviljade hundratals miljoner dollar i krediter för att stötta en krisande långivare, BlockFi, och gjorde ett misslyckat försök att behålla långivaren.

Voyager Digital

ur konkursen.

Bankman-Frieds hjältedåd drog till sig jämförelser med John Pierpont Morgans privata räddningsaktioner som bidrog till att stoppa paniken 1907.

”Det var verkligen en betydande och oansvarig risk som togs av några av de mindre namn som har problem”, sade han till Wall Street Journal i juli.

Inga gränser

Bakom kulisserna var handelsföretaget Alameda och börsen FTX mycket mer sammanflätade än vad utomstående insåg.

En potentiell investerare var oroad över den till synes bristande bristen på hinder mellan de två företagen. Alex Pack träffade Bankman-Fried för första gången i december 2018 på Cafe Gray Deluxe på 49:e våningen på hotell Upper House i Hongkong.

Då var han managing partner på

Dragonfly Capital,

ett kryptofokuserat riskföretag, övervägde Pack att investera i Alameda. Han blev fängslad av den förvirrade grundaren, som kom in 20 minuter för sent till mötet, klädd i shorts och en T-shirt.

En månadslång due-diligence-process visade på ett handelsfel i april 2018 som kostade Alameda mer än 10 miljoner dollar. Dragonfly fick reda på förlusten först efter att ha chattat med Alamedas handlare; de finansiella uppgifter som företaget tillhandahöll gick inte tillräckligt långt tillbaka i tiden för att avslöja den, sade Pack. Bankman-Fried verkade nonchalant när han tillfrågades om förlusten, sade Pack. ”Vi tänkte att det här är ett ganska vårdslöst risktagande”, sade Pack, som nu är managing partner på Hack VC.

Samtalen föll isär när Bankman-Fried avslöjade att Alameda arbetade på den kryptobörs som skulle bli FTX – men att han bara ville ha Dragonflys pengar för Alameda, inte för det nya projektet. ”Alameda och FTX var bundna vid höften”, sade Pack. ”Att föreslå att använda våra pengar, om vi skulle investera, för att finansiera hans nya företag på bekostnad av det företag vi investerade – det gav oss en ganska sur smak i munnen”, sade han.

Bankman-Fried sade ofta att Alameda spelade enligt samma regler som alla andra näringsidkare på FTX. ”Det finns inga parter som har privilegierad tillgång”, sade han till Journal i juli.

Han hade länge lovordat förtjänsterna hos FTX:s ”riskmotor”, ett system som övervakade handlarnas satsningar på ett svindlande utbud av kryptovalutor. Om någons satsning gick dåligt krävde systemet mer säkerhet. Om näringsidkaren inte fyllde på sitt konto i tid kunde FTX likvidera näringsidkarens tillgångar.

Men Alameda hade enligt dokument från konkursdomstolen ett ”hemligt undantag” som gjorde det möjligt att undvika likvidationer under vissa omständigheter. Dokumenten innehöll inga detaljer om undantaget.

Alamedas särställning gjorde det möjligt för företaget att i praktiken få en räkning på 8 miljarder dollar med FTX. En stor del av dessa pengar användes för att köpa andelar i nystartade företag och obskyra digitala valutor som inte lätt kunde säljas för att samla in pengar, enligt ett finansiellt dokument som FTX utarbetat den 7 november och som Journal har tagit del av.

Alameda spenderade 1,1 miljarder dollar på att köpa andelar i Genesis Digital Assets mellan augusti 2021 och april 2022, visar dokumentet. Bitcoin miningföretag som Genesis Digital har sjunkit i värde de senaste månaderna.

Alameda investerade också i Anthropic, ett startupföretag för artificiell intelligens som grundades förra året av anhängare av rörelsen effektiv altruism. Anthropic sade i ett pressmeddelande att Bankman-Fried och några ledande kollegor på FTX hade lett en investeringsrunda på 580 miljoner dollar i företaget. Enligt dokumenten gjordes investeringen i själva verket med företagets pengar.

Dessutom investerade Alameda i riskkapitalfonder som stödde FTX, inklusive 200 miljoner dollar i två fonder som drevs av Sequoia Capital och 20 miljoner dollar i en fond som drevs av Paradigm, enligt dokumentet.

Innan de kollapsade värderade Alameda och FTX sina venture- och kryptoinvesteringar till sammanlagt mer än 5 miljarder dollar, enligt dokumentet.

Vad är en FTT värd?

Ödet för Bankman-Frieds handelsföretag och börsen var sammanflätade på ett annat stort sätt. Alameda var i hög grad beroende av sina innehav av FTT, en kryptovaluta som FTX lanserade 2019, enligt det finansiella dokument som Journal har tagit del av.

Människor har tillskrivit föremål ett värde i eoner. En dollarsedel är trots allt bara ett papper. Men dess värde kommer från traditioner och överenskommelser, lagar och praxis som formats under hundratals år. Kryptovalutor komprimerar detta till ett knapptryck: Skapa en kryptografisk symbol med någon kod, ge den ett namn och få någon att tro att den är värd 10 dollar. Om du innehar hundra tusen av dessa tokens har du nu en tillgång som är värd en miljon dollar – i teorin.

Kryptoinvesterare såg FTT-token som liknande aktier i FTX, och dess värde steg kraftigt när FTX växte till en av världens största börser för digitala valutor.

Alameda innehar lejonparten av de existerande FTT-märkena. Innan Alameda kollapsade hade Alameda markerat värdet på sin FTT till 5,5 miljarder dollar, enligt dokumentet.

Tokens gav Alameda ett slags supermakt: Företaget kunde lägga upp sitt förråd av FTT som säkerhet och låna andra mynt för att finansiera sina handelsstrategier.

Strategin hade en stor brist: Om priset på FTT rasade skulle Alamedas penningspruta torka ut.

I dokumentet angavs också innehav av serum för 5 miljarder dollar och solana för 1,7 miljarder dollar, polletter som ibland kallades ”Sam-mynt” på grund av Bankman-Frieds roll i främjandet av dem. Alameda skapade serum 2020 medan solana lanserades av en startup som stöddes av Alameda. FTX listade tokenerna på sin börs, vilket gav dem trovärdighet bland kryptoinvesterare och bidrog till att öka deras pris, medan Alameda räknade deras värde mot tillgångarna i sin balansräkning.

En av Bankman-Frieds mest omtalade affärer bidrog till att hindra hans eget skepp från att sjunka. Inför sommaren hade BlockFi FTT till ett värde av hundratals miljoner dollar som säkerhet för lån, enligt personer som är bekanta med saken. Om långivaren misslyckades skulle likvideringen av dessa tokens ha kraschat FTT. FTX förlängde en revolverande kreditfacilitet på 400 miljoner dollar till BlockFi som höll långivaren flytande.

”BlockFi var inte medveten om eller inblandad i något olämpligt affärsbeteende som FTX eller dess motparter gjorde”, sade en taleskvinna.

Den 6 juni, när en våg av uppsägningar gick genom kryptoindustrin, twittrade Bankman-Fried att FTX skulle ”fortsätta att växa när andra skär ner på jobben”.

Senare samma månad sade FTX upp omkring 20 personer, de flesta på Bahamas, enligt personer som är bekanta med saken, utan offentligt varsel. FTX krävde att vissa skulle skriva under sekretessavtal, sade de.

Spelälskare

Bankman-Fried hade fått sin start på Jane Street, ett högteknologiskt handelsföretag, efter att ha lämnat Massachusetts Institute of Technology. För att ha roligt spelade han och några kollegor spel som testade deras intellekt, till exempel Bughouse chess, en snabb version av spelet som spelas av fyra spelare på två bräden.

Han grundade Alameda 2017 och FTX två år senare. Börsen specialiserade sig på exotiska investeringar som perpetual futures, leveraged tokens och optioner. Sådana marknader, som amerikanska tillsynsmyndigheter håller förbjudna för amerikaner, gör det möjligt för handlare att göra enorma, skulddrivna satsningar.

Efter en tid i Hongkong bosatte sig Bankman-Fried och FTX på Bahamas, och flyttade 2021 för att dra nytta av ölandets kryptovänliga regelverk.

På ögruppens ö New Providence, en 80 kvadratkilometer stor oas som för den finansiella eliten känns som en liten klubb, landade FTX med ett plask, enligt personer på ön. Företaget förvärvade snabbt högklassiga fastigheter.

Lokalbefolkningen sade att de var glada över att vara en del av vad som kändes som en ny våg av industri. Bahamas premiärminister Philip Davis hoppades att FTX skulle hjälpa till att centrera hans land som en nexus för kryptovärlden, sade han i flera offentliga tal. När han fick chansen att köpa FTX-aktier tidigare i år sade en bahamisk FTX-anställd att de anställda spenderade tusentals dollar vardera på aktier.

FTX lade ut tiotals miljoner dollar på bostäder för att förvandla en del av semesterorten vid vattnet till en förlängning av FTX, enligt personer som är bekanta med saken. Resorten höll en restaurang öppen 24 timmar om dygnet med FTX-anställda i åtanke, sade personerna.

FTX flyttade till Bahamas 2021 för att dra nytta av ölandets kryptovänliga regelverk.

Foto:

FOTO: LEVI MANDEL FÖR WALL STREET JOURNAL

Förmåga att samla in pengar

År 2021 var Silicon Valley helt inne i en kryptohets.

Coinbase Global Inc.’s

direktnotering gav företaget ett fantastiskt marknadsvärde på 65 miljarder dollar efter dess första handelsdag. Riskkapitalister hällde mer än 9 miljarder dollar i krypto- och blockkedjestartups under första halvåret 2021, enligt PitchBook, vilket är nästan tre gånger så mycket som de investerade under hela 2020.

FTX hade aldrig riktigt den rödljusfas som är vanlig för nystartade företag. Börsen genererade en rörelsevinst på 14,4 miljoner dollar på intäkter på 89,9 miljoner dollar 2020, dess första hela verksamhetsår, enligt bokslut som Journal har granskat. Ray, den chef som har fått i uppdrag att se till att FTX klarar sig igenom sin konkurs, har i domstolshandlingar sagt att han tvivlar på företagets tidigare bokslut.

Bankman-Fried kunde diktera villkoren för alla affärer, sade personer med insyn i ärendet. Ett investeringsföretag som Bankman-Fried hade gett en pitch till fick veta att det hade mindre än en vecka på sig att bestämma sig för om företaget var med eller inte, sade en av personerna. När företaget bad att få se mer information om FTX:s balansräkning vägrade startupbolaget att ge den, sade den personen.

Potentiella investerare sade att Bankman-Fried verkade ointresserad jämfört med den typiska grundaren som letar efter pengar. Han hänvisade ofta till en annan chef, Ramnik Arora, och gick vidare till andra uppgifter.

Vid ett samtal med Sequoia Capital, företaget som har stött några av de största företagen i Silicon Valley, spelade Bankman-Fried samtidigt videospelet League of Legends, enligt en artikel om FTX som Sequoia publicerade på sin webbplats i september och som sedan dess har tagits bort.

Sammanlagt plöjde dussintals investerare omkring 2 miljarder dollar i hans företag på bara sju månader, och flockades som en flock för att satsa på ett av världens hetaste startupföretag.

Stora utgifter

Bankman-Fried gav donationer på flera miljoner dollar till demokratiska politiker och för att finansiera en rad olika ändamål, bland annat för att bekämpa klimatförändringar och bota tropiska sjukdomar. Han kastade sig djupare in i rörelsen för effektiv altruism.

FTX spenderade stora summor för att locka till sig nya kunder. Förra året gick företaget med på att betala 135 miljoner dollar under 19 år för att få pryda basketarenan där Miami Heat spelar med sin logotyp.

Affären tycktes lyfta FTX till ett högre skikt i företagsamerika. Ytterligare sponsring följde, med ett Formel 1-racingteam, en prestigefylld schackturnering, esport-organisationer och andra NBA-lag.

I dess annonser figurerade idrottsstjärnor som Tom Brady och Stephen Curry. Budskapet i de flesta var att det inte var viktigt att förstå krypto för att vara med i raseriet, bara FTX-appen.

I en reklamfilm tittar den pensionerade Boston Red Sox-slagaren David Ortiz på en match på tv när han får ett telefonsamtal.

”Ska du börja med krypto? Med FTX? Är Steph och Tom med?” Mr Ortiz säger. ”Åh, jag är med, broder.”

Sprickor uppstår

Årets kryptomarknadshaveri satte Silicon Valley i gungning. Men Bankman-Fried behövde mer pengar. Han ville ha ytterligare en miljard dollar för att köpa nedslitna kryptostartups och konsolidera sin kontroll över branschen.

Han målade upp en storslagen vision för potentiella investerare och lanserade idén om att förvärva

Robinhood Markets Inc.,

enligt två investerare som talat med Bankman-Fried.

Men han misslyckades i Silicon Valley. Bankman-Fried vände sig till statsägande fonder i Mellanöstern som är rika på oljepengar. Vid Saudi Future Investment Initiative förra månaden träffade han tjänstemän från Public Investment Fund och presenterade företaget för dem. Därifrån flög han till Abu Dhabi och sökte efter en investering från emiratets förmögenhetsfonder.

Han kom hem tomhänt.

Den planerade platsen för en framtida FTX-byggnad på ön.

Foto:

FOTO: LEVI MANDEL FÖR WALL STREET JOURNAL

De första sprickorna i Bankman-Frieds imperium dök upp den 2 november, när kryptohemsidan CoinDesk publicerade en artikel med detaljer från en läckt kopia av Alamedas finanser. Den avslöjade att handelsföretagets balansräkning var uppblåst med miljarder dollar i FTT och olika ”Sam-mynt”.

Alamedas fru Ellison twittrade att den läckta balansräkningen endast speglade ”en delmängd av våra företagsenheter”, men skadan hade redan skett.

CoinDesk-rapporten uppmärksammades av

Changpeng Zhao,

miljardären som är chef för Binance, världens största kryptobörs. Binance var en betydande innehavare av FTT, med mer än 500 miljoner dollar i token.

Den 6 november twittrade Zhao att Binance skulle sälja sina FTT-innehav, ett drag som hotade att få priset att rasa. Även om många observatörer ansåg att detta steg berodde på hans långvariga rivalitet med Bankman-Fried, sade Zhao att han skyddade Binance från riskerna med att inneha en illikvid token.

Ellison twittrade att hennes företag ”gärna” skulle köpa hela högen av FTT-tokens för 22 dollar per mynt. Binance kontaktade henne om erbjudandet men hörde aldrig av sig, säger en person som är bekant med saken.

Med några få tweets hade Mr Zhao antänt en run på FTX. På söndagen den 7 november drabbades kryptobörsen av uttag till ett värde av cirka 5 miljarder dollar.

Om FTX hade förvaltat kundernas medel på samma sätt som traditionella mäklarfirmor gör, skulle företaget ha hållit dem åtskilda från andra delar av sin verksamhet.

Men FTX hade lånat ut kundmedel till ett värde av miljarder dollar till Alameda för att täcka sina skulder, sade personer med insyn i saken.

Bankman-Fried har bestridit uppgifter om att FTX avsiktligt lånat ut kundmedel till Alameda. I en textväxling som publicerades av Vox på onsdagen skyllde han på ”rörig bokföring” och tillade: ”Jag insåg inte att [the] full storlek på det förrän för några veckor sedan.”

De dolda lånen förvandlade flödet av uttag till en dödsstöt. Bankman-Fried skrev i en tweet den 7 november, som sedan dess har raderats, att ”FTX är bra. Assets are fine”. Bakom kulisserna kämpade han för att hitta en kapitalstark investerare som kunde täppa till hålet. Han kontaktade rivaliserande kryptobörserna Coinbase och Kraken, enligt personer med insyn i samtalen, men dessa diskussioner gick ingenstans.

Han tvingades vända sig till sin nemesis: Binance.

På kvällen den 7 november befann sig Zhao på sitt kontor i Dubai och redigerade anteckningar inför sitt kommande tal vid en konferens för globala ledare på Bali när han fick ett meddelande från Bankman-Fried via Signal, en krypterad meddelandeapp, säger en person som känner till saken. FTX-chefen gratulerade sin rival och beskrev Binance som den perfekta köparen för FTX, sade personen.

På morgonen den 8 november skickade Bankman-Fried ett meddelande till sitt team. Han bad om ursäkt för kaoset och tackade dem för deras insatser.

”Det var tydligt att spelet var över”, säger Nathaniel Whittemore, som var senior marknadsföringsspecialist på FTX.

På morgonen meddelade Binance en icke-bindande överenskommelse om att förvärva FTX. Nyheten chockade de investerare som hade trott på Bankman-Frieds vision och slog hans anställda med häpnad, av vilka de allra flesta inte hade någon aning om FTX:s problem.

En pojke kastar snäckor i havet från stranden i New Providence. Huvuddörren till Bahamas International Securities Exchange (BISX) på ön.

När Binance-cheferna gick igenom FTX:s bokföring möttes de av en förvirrande röra, säger en person som är insatt i saken. Dessutom växte det hål som behövde täppas till: FTX satte först upp det till 2 miljarder dollar, sedan 5 miljarder dollar och slutligen mer än 8 miljarder dollar, sade personen.

Många av FTX:s advokater slutade medan samtalen pågick, vilket var en del av en bredare utflyttning av anställda från företaget, enligt personer som är bekanta med saken.

Den 9 november skickade Bankman-Fried ett meddelande till Binance för att be om en uppdatering: ”Hej alla, vi är fortfarande oerhört glada över att arbeta med detta tillsammans med er. Vi ser uppenbarligen en hel del offentliga delar som kommer ut och hävdar läckor, men vi vet uppenbarligen inte om det är verkligt. Vi skulle gärna vilja få klarhet från er om detta.”

Tre minuter senare skrev Zhao tillbaka till FTX-chefen. ”Sam, jag är ledsen”, sade han, ”vi kommer inte att kunna fortsätta den här affären. Det finns alldeles för många problem. CZ.”

Fallout

Bankman-Fried försökte samla in pengar från andra investerare, som pressade honom att berätta vad som hänt med kundmedlen. I ett samtal den 9 november berättade han för potentiella investerare att FTX hade tagit in 16 miljarder dollar i kundtillgångar som var denominerade i olika kryptovalutor och lånat ut mer än hälften av dem till Alameda.

Bankman-Fried sökte efter ord. ”Det fanns en… en… en… låt oss kalla det ballpark $8-ish-billion av um um um um marginalpositionsstorlek och det skulle snabbt komma till den punkt där vi inte kommer att ha tillräckligt med likvida tillgångar för att möta uttag”, sade han till de potentiella investerarna, enligt en inspelning av samtalet som Journal hörde.

Vid ett videomöte den 9 november med anställda vid Alameda bad vd Ellison om ursäkt och sade att hon hade gjort personalen besviken, enligt en person som känner till saken.

Ellison sade att hon, Bankman-Fried och två andra FTX-chefer kände till beslutet att skicka kundmedel till Alameda, enligt personer med insyn i ärendet.

Förbluffade av avslöjandena sade många av Alamedas anställda upp sig nästa dag, enligt personer som är bekanta med saken.

Med sina glasögon med stora ramar var Ellison känd för att vara sällskaplig med dem som delade liknande intressen, sade en tidigare kollega. Men hon hade en tendens att bli tyst under handelssituationer med högt tryck, sade personen, och kunde bli överkörd av högljudda och mer utåt sett självsäkra kollegor, särskilt Bankman-Fried.

Den 10 november rapporterade Journal att FTX hade använt kundmedel för att stötta Alameda. Kryptomiljön vände sig skarpt mot FTX-chefen, som kallades ”Scam Bankmanman-Fraud” på sociala medier.

”Jag försöker verkligen kontrollera min ilska”, säger Krakens vd.

Jesse Powell

twittrade. ”Det handlar inte om att sikta högt och missa. Detta handlar om hänsynslöshet, girighet, egenintresse, hybris, sociopatiskt beteende som får en person att riskera alla de hårt förvärvade framsteg som denna bransch har förtjänat under ett decennium, för sin egen personliga vinning.”

Nästa dag ansökte FTX om konkurs.

Dess kollaps har skakat om kryptovärlden. BlockFi stoppade uttag den 10 november och förbereder sig för att ansöka om konkurs. Kryptolångivaren Genesis, som pausade uttag den 16 november, sade i en tweet att den har anlitat rådgivare och undersöker alla alternativ.

FTX anlitade ett säkerhetsföretag från Bahamas för att bevaka FTX huvudkontor strax före kollapsen. Efter nyheten lämnade majoriteten av de icke-lokala FTX-anställda ön. Säkerhetsvakterna sade att de fann sig själva skydda nästan tomma byggnader.

Bankman-Fried och en skelettbesättning av kvarvarande anställda tillbringade den gångna helgen med att försöka samla in pengar för att täppa till FTX:s hål på 8 miljarder dollar och återbetala kunderna.

Innan företaget kollapsade frekventerade FTX-anställda Island Brothers, en exklusiv fransk bistro ett stenkast från företagets huvudkontor, berättade restauranganställda. Ägaren lärde känna Bankman-Frieds far, Stanford-forskaren i skattelagstiftning Joseph Bankman, under hans besök i Nassau för att umgås med sin son.

Förra veckan förde FTX:s fall Bankman till Island Brothers på ett dystert humör. Efter några vänliga ord, berättade restaurangägaren, bröt Bankman ihop i tårar.

-Vicky Ge Huang, Gregory Zuckerman, Paul Vigna, Eliot Brown, Peter Rudegeair, Berber Jin, Elaine Yu, Rachel Louise Ensign, Ben Cohen, Shane Shifflett, Coulter Jones, Julie Steinberg, Rory Jones, Jonathan Weil, Justin Baer, Hannah Miao, Gina Heeb, Ryan Dezember, Dave Michaels har bidragit till denna artikel.

Utsidan av Island Brothers Cafe, en fransk bistro nära BTX:s huvudkontor.

Foto:

FOTO: LEVI MANDEL FÖR WALL STREET JOURNAL

Skriv till Alexander Osipovich på alexander.osipovich@dowjones.com, Caitlin Ostroff på caitlin.ostroff@wsj.com, Patricia Kowsmann på patricia.kowsmann@wsj.com, Angel Au-Yeung på angel.au-yeung@wsj.com och Matt Grossman på matt.grossman@wsj.com.

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alla rättigheter förbehållna. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8