Den här artikeln publicerades ursprungligen på Bankrate.com.

Investeringar kan ofta delas upp i några enkla regler som investerare kan följa för att lyckas. Men framgång kan handla lika mycket om vad man ska göra som vad man inte ska göra. Utöver det kastar våra känslor en slant in i hela processen. Även om alla vet att man måste ”köpa lågt och sälja högt”, leder vårt temperament ofta till att vi säljer lågt och köper högt.

Därför är det viktigt att utveckla en uppsättning ”gyllene regler” som kan hjälpa dig att guida dig genom de tuffa tiderna. Vem som helst kan tjäna pengar när marknaden stiger. Men när marknaden blir orolig är det de investerare som lyckas och trivs som har följande egenskaper har en långsiktig plan som fungerar.

Här är 10 gyllene investeringsregler som du kan följa för att bli en mer framgångsrik – och förhoppningsvis rik – investerare.

Regel nr 1: Förlora aldrig pengar

Låt oss börja med några tidlösa råd från den legendariske investeraren Warren Buffett., som sa ”Regel nr 1 är att aldrig förlora pengar. Regel nr 2 är att aldrig glömma regel nr 1.” Oracle of Omahas råd betonar vikten av att undvika förluster i portföljen. När du har mer pengar i din portfölj kan du tjäna mer pengar på den. En förlust skadar alltså din framtida intjäningsförmåga.

Det är förstås lätt att säga att man inte ska förlora pengar. Vad Buffetts regel i huvudsak innebär är att inte bli förtrollad av en investerings potentiella vinster, utan också se efter dess nackdelar. Om du inte får tillräckligt mycket uppåt för de risker du tar kanske investeringen inte är värd det. Fokusera på nackdelarna först, råder Buffett.

Även om aktierna har varit volatila bygger de på globala företags intjäningsförmåga. När vinsterna ökar kommer aktierna att göra det också, åtminstone över tid. Jämför detta med cryptocurrencies, som vanligtvis inte har någon grund – såsom inkomster eller hårda tillgångar – för att backa upp sin värdering. Det vill säga, kryptovalutor kan i slutändan vara värda ingenting – inte den typ av risk som Buffett vill ta.

Regel nr 2: Tänk som en ägare

”Tänk som en ägare”, säger Chris Graff, vice investeringsansvarig på RMB Capital. ”Kom ihåg att du investerar i företag, inte bara i aktier.”

Historien fortsätter

Medan många investerare betraktar aktier som ett spel, står riktiga företag bakom dessa aktier. Aktier är en bråkdel av en ägarandel i ett företag, och eftersom företaget presterar bra eller dåligt över tid kommer företagets aktier sannolikt att följa lönsamhetens riktning.

”Var medveten om din motivation när du investerar”, säger Christopher Mizer, vd för Vivaris Capital i La Jolla, Kalifornien. ”Investerar du eller spelar du? Investering innebär en analys av fundamentala faktorer, värdering och en åsikt om hur företaget kommer att prestera i framtiden.”

”Se till att ledningsgruppen är stark och i linje med aktieägarnas intressen och att företaget har en stark finansiell och konkurrensmässig ställning”, säger Graff.

Regel nr 3: Håll dig till din process

”De bästa investerarna utvecklar en process som är konsekvent och framgångsrik över många marknadscykler”, säger Sam Hendel, portföljförvaltare på Kepos Capital. ”Avvik inte från det beprövade och sanna, även om det finns kortsiktiga utmaningar som får dig att tvivla på dig själv.”

En av de bästa strategierna för investerare: en långsiktig köp-och-håll-strategi. Du kan köpa aktiefonder regelbundet i en 401(k)och sedan behålla dem i årtionden. Men det kan vara lätt när marknaden blir volatil att avvika från din plan för att du tillfälligt förlorar pengar. Gör inte det.

Regel nr 4: Köp när alla är rädda

När marknaden är nere säljer investerare ofta eller slutar helt enkelt att uppmärksamma den. Men det är då fyndigheterna är ute i massor. Det är sant: aktiemarknaden är den enda marknad där varorna går till försäljning och alla är för rädda för att köpa. Som Buffett berömt har sagt: ”Var rädd när andra är giriga och girig när andra är rädda”.

Den goda nyheten om du är en 401(k) investerare är att när du väl har skapat ditt konto behöver du inte göra något annat för att fortsätta att köpa in dig. Denna struktur håller dina känslor utanför spelet. Du fortsätter att köpa aktier när de är billigare och erbjuder bättre långsiktiga värden.

Investerare som fortsatte att köpa under nedgången 2020 red aktier upp under hela 2021, och samma sak kommer troligen att gälla även för framtida nedgångar.

Regel nr 5: Behåll din investeringsdisciplin

Det är viktigt att investerare fortsätter att spara över tid, i tuffa klimat och bra, även om de bara kan lägga undan lite. Genom att fortsätta investera regelbundet får du vanan att leva under dina tillgångar även om du med tiden bygger upp ett bo av tillgångar i din portfölj.

401(k) är ett idealiskt instrument för denna disciplin, eftersom det tar pengar från din lön automatiskt utan att du behöver bestämma dig för att göra det. Det är också viktigt att välja dina investeringar på ett skickligt sätt.Så här väljer du dina 401(k)-investeringar.

Regel nr 6: Håll dig diversifierad

Att hålla portföljen diversifierad är viktigt för att minska risken. Att ha din portfölj i endast en eller två aktier är osäkert, oavsett hur bra de har presterat för dig. Experter rekommenderar därför att du sprider dina investeringar i en diversifierad portfölj.

”Om jag var tvungen att välja en strategi att tänka på när jag investerar, skulle det vara diversifiering.,” säger Mindy Yu, före detta investeringschef på Betterment. ”Diversifiering kan hjälpa dig att bättre klara av börsens upp- och nedgångar.”

De goda nyheterna: Diversifiering kan vara lätt att uppnå. En investering i en Standard & Poor’s 500 Indexfond, som innehåller hundratals investeringar i USA:s främsta företag, ger omedelbar diversifiering av en portfölj. Om du vill diversifiera mer kan du lägga till en obligationsfond eller andra valmöjligheter som t.ex. fastighetsfond som kan prestera annorlunda. i olika ekonomiska klimat.

Regel nr 7: Undvik att tajma marknaden

Experter ger rutinmässigt kunderna rådet att undvika att försöka tajma marknaden, det vill säga att försöka köpa eller sälja vid rätt tidpunkt, vilket är populärt i TV och filmer. I stället hänvisar de rutinmässigt till talesättet ”Tid på marknaden är viktigare än timing av marknaden”. Tanken här är att man måste hålla sig investerad för att få stark avkastning och undvika att hoppa in och ut ur marknaden.

Och det är vad Veronica Willis, en investeringsstrategianalytiker vid Wells Fargo Investment Institute, rekommenderar: ”De bästa och värsta dagarna ligger vanligtvis nära varandra och inträffar när marknaderna är som mest volatila, under en björnmarknad eller ekonomisk recession. En investerare skulle behöva expertprecision för att vara på marknaden en dag, ut ur marknaden nästa dag och tillbaka på marknaden igen dagen därpå.”

Experter rekommenderar vanligtvis att man köper regelbundet för att dra nytta av dollar-cost averaging.

Regel nr 8: Förstå allt du investerar i

”Investera inte i en produkt som du inte förstår och se till att riskerna har redovisats tydligt för dig innan du investerar”, säger Chris Rawley, grundare och vd för Harvest Returns, en fintech-marknadsplats för investeringar i jordbruk.

Oavsett vad du investerar i måste du förstå hur det fungerar. Om du köper en aktie måste du veta varför det är vettigt att göra det och när aktien sannolikt kommer att gå med vinst. Om du köper en fond vill du bland annat förstå dess resultat och kostnader. Om du köper en livränta är det viktigt att förstå följande hur livräntan fungerar och vilka rättigheter du har..

Regel nr 9: Se över din investeringsplan regelbundet

Även om det kan vara en bra idé att upprätta en solid investeringsplan och sedan bara mixtra med den, är det lämpligt att se över din plan regelbundet för att se om den fortfarande passar dina behov. Du kan göra detta varje gång du kontrollerar dina konton för skatteändamål.

”Kom dock ihåg att din första finansiella plan inte kommer att vara din sista”, säger Kevin Driscoll, vice ordförande för investeringstjänster på Navy Federal Financial Group i Pensacola-området. ”Du kan ta en titt på din plan och bör se över den minst en gång om året – särskilt när du når milstolpar som att bilda familj, flytta eller byta jobb.”

Regel nr 10: Håll dig i spelet, ha en nödfond

Det är absolut nödvändigt att du har en nödfondinte bara för att klara dig under svåra tider, utan också för att du ska kunna investera långsiktigt.

”Behåll 5 % av dina tillgångar i kontanter, eftersom utmaningar uppstår i livet”, säger Craig Kirsner, ordförande för pensionsplaneringstjänster på Kirsner Wealth Management i Pompano Beach, Florida. Han tillägger: ”Det är klokt att ha minst sex månaders utgifter i din sparkonto.”

Om du måste sälja en del av dina investeringar under en svår tid är det ofta troligt att det är när de är nedgångna. En nödfond kan hjälpa dig att stanna kvar i investeringsspelet längre. Pengar som du kan behöva på kort sikt (mindre än tre år) måste stanna i kontanter, helst i en högavkastande online-sparkonto eller kanske på en CD. Handla runt för att få det bästa erbjudandet.

Slutsats

Att investera väl handlar lika mycket om att göra rätt saker som att undvika fel saker. Och mitt i allt detta är det viktigt att hantera ditt temperament så att du kan motivera dig själv att göra de rätta sakerna även om de kan kännas riskabla eller osäkra.

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Fortune.com

Mer från Fortune:
Air India anklagas för ”systemfel” efter att en stökig manlig passagerare i business class urinerade på en kvinna som reste från New York.
Meghan Markles verkliga synd som den brittiska allmänheten inte kan förlåta – och amerikanerna inte kan förstå
Det fungerar helt enkelt inte. Världens bästa restaurang stänger ner när ägaren kallar den moderna fine dining-modellen för ”ohållbar
Bob Iger har just satt ner foten och sagt åt Disney-anställda att komma tillbaka till kontoret