(Bloomberg) — Credit Suisse Group AG steg så mycket som 7,5 % på grund av att den saudiarabiska kronprinsen Mohammed bin Salman kommer att ta en andel i det schweiziska företagets planerade avknoppning av investeringsbanken.

Mest lästa från Bloomberg

Bin Salman kan investera omkring 500 miljoner dollar i fordonet, enligt personer med kännedom om saken. Andra investerare kan inkludera den tidigare chefen för Barclays Plc Bob Diamonds Atlas Merchant Capital, sade personerna, som bad att inte bli identifierade eftersom överläggningarna är privata. Det är oklart om kronprinsens intresse skulle komma i en personlig kapacitet eller genom andra investeringsinstrument i kungariket.

Saudi National Bank, som till 37 procent ägs av landets statliga förmögenhetsfond, är redan en ankarinvesterare i Credit Suisse pågående kapitalanskaffning på 4 miljarder dollar. En ytterligare investering från den oljerika nationen skulle öka förtroendet för långivarens omstruktureringsinsatser. Det schweiziska företagets ledning har redan sagt att flera parter är intresserade av att investera i en repressaliering av varumärket Credit Suisse First Boston under ledning av den erfarne affärsmannen Michael Klein.

Credit Suisse avböjde att kommentera. Saudiarabiens Center for International Communications svarade inte omedelbart på begäran om kommentarer. Wall Street Journal har tidigare rapporterat om investeringsintresset.

Den Zürichbaserade banken utökade vinsterna från fredagen, då kommentarer från styrelseordförande Axel Lehmann bidrog till att bryta en 13-dagars förlustsvit. Aktien handlades upp 5,4 % till 3,11 schweizerfranc vid 12:10-tiden i Zürich. De har sjunkit med cirka 63 procent i år.

Lehmann sade att bankens likviditetssituation hade förbättrats och att de enorma utflödena av kundtillgångar tidigare under kvartalet hade stoppats. De senaste veckornas nedgångar hade drivit aktierna nära den nivå som den schweiziska långivaren presenterar för investerarna i kapitalanskaffningen, vilket skadade erbjudandets attraktionskraft för investerarna.

Historien fortsätter

Den First Boston-verksamhet som Klein tar över kommer att försöka skydda och återupprätta några av långivarens historiskt sett starkaste investeringsbanksverksamheter, t.ex. inom fusioner och förvärv och finansiering med lån. Det schweiziska företagets investmentbankavdelning hette Credit Suisse First Boston i nästan två decennier innan man 2005 beslutade att dra tillbaka namnet till förmån för ett enda namn för alla sina verksamheter.

Den potentiella investeringen från den saudiarabiska ledaren, känd som MBS, skulle vara ytterligare ett bevis på styrkan i Kleins förbindelser med Mellanöstern. Hans kontakter i kungariket har varit en viktig del av planerna för investeringsbanken och kapitalökningen. Han var direkt involverad i att hjälpa till att få till stånd en investering från Saudi National Bank, vilket skulle göra det möjligt för banken att ta en andel på så mycket som 9,9 %, enligt personer med kännedom om diskussionerna.

Affärsmakarens kopplingar till Mellanöstern sträcker sig åtminstone tillbaka till hans tid i Citigroup, där han under finanskrisen ledde förhandlingarna om ett kapitaltillskott på 7,5 miljarder dollar från Abu Dhabi. Han ledde också det Citigroup-team som hjälpte Dow Chemical Co. att få finansiering från Kuwait Investment Authority.

Credit Suisse meddelade på måndagen att man också hade slutfört den nya skuldemissionen på 5 miljarder dollar, som är en del av planerna på att stärka sin balansräkning, och att man skulle ge en uppdaterad finansieringsplan för 2023 när man släpper resultatet för det fjärde kvartalet den 9 februari.

De nya aktierna kommer att börja handlas den 9 december. Credit Suisse behöver medel från rättighetsemissionen för att finansiera personalnedskärningar och avknoppningen bland andra delar av sin stora översyn.

(Uppdateringar med detaljer genomgående)

©2022 Bloomberg L.P.