Textstorlek

Aktierna i Coinbase har kollapsat under det senaste året till följd av en nedsmältning på kryptomarknaderna.

David Myslivec/Dreamstime.com

Coinbase Global

meddelade på tisdagen att man kommer att säga upp mer än 20 % av personalen och bekräftade förväntningarna om en förlust på så mycket som 500 miljoner dollar för 2022.

Men det är inte bara dåliga nyheter.

Även om kostnadsminskningar är långt ifrån en patentlösning har analytiker lyft fram kostnadsminskningar genom att minska antalet anställda som ett krav för att vända utvecklingen i den sämre aktien.

Aktierna i kryptovalutamäklaren

Coinbase

(ticker: COIN) steg efter företagets överraskande avslöjande tidigt på tisdagen och ökade med 5,5 % strax efter öppning i New York. Aktien har varit på en vild resa de senaste dagarna i samband med volatilitet som har gett stora vinster bland företag som är exponerade för digitala tillgångar, men aktien har fortfarande sjunkit med mer än 80 % under det senaste året.

Coinbase sade i en anmälan att man skulle minska sin personalstyrka med cirka 950 personer, vilket motsvarar mer än 20 procent av företagets anställda, enligt siffror från FactSet. Den senaste omstruktureringen – företaget sade upp 18 % av sina anställda förra sommaren – är ett försök att ”hantera sina driftskostnader som svar på de pågående marknadsförhållandena som påverkar kryptoekonomin”, sade Coinbase.

En bråddjup nedgång i företagets marknadsvärde sedan slutet av 2021 har till stor del kommit som svar på en krasch i kryptopriserna som har minskat handeln för de privatinvesterare som är kärnan i Coinbases kundbas. Aktier i företag som är exponerade för digitala tillgångar, som Coinbase och banken.

Silvergate Capital

(SI), har förlorat mycket mer än ens

Bitcoin,
det största kryptot.

Coinbases omstruktureringsplan, som förväntas vara klar i slutet av andra kvartalet, kommer inte att vara smärtfri: Koncernen räknar med att bokföra en kostnad på upp till 163 miljoner dollar. Rörelsekostnaderna för det kvartal som slutar i mars bör vara cirka 25 % lägre än för kvartalet i december 2022 till följd av omstruktureringen, sade Coinbase.

Coinbase bekräftade också förväntningar om att dess helårsförlust för 2022 på grundval av resultat före räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar, eller Ebitda, inte bör överstiga 500 miljoner dollar.

Siffran hade varit väl utstakad för marknaden, men är ändå ”den ’goda nyheten’ från dagens tillkännagivande”, sade Dan Dolev, analytiker på Mizuho Securities, i en kommentar och tillade att ledningen hade levt upp till sina löften om att begränsa förlusterna.

Men ”att skära ner på kostnaderna kommer inte att fixa en problemfylld verksamhet”, skrev Dolev . ”Våra två största bekymmer är: Vad händer med intäkter och vinster när kryptovolymerna försämras ytterligare? Kommer den dramatiska nedskärningen av personalstyrkan att skada Coinbases förmåga att driva icke-transaktionsintäkter?”

Analytiker förblir generellt sett nedlåtande om Coinbase-aktien, som står inför utmaningar från en avmattning i kryptohandeln, en allmän nedåtgående trend i investerarintresset och utsikterna till strängare reglering. Samtidigt måste företaget fortfarande sträva efter tillväxt, även med en mindre personalstyrka.

Av de 25 analytiker som bevakar Coinbase och som FactSet har undersökt har endast en uppgraderat sitt riktpris för aktien sedan början av november. Femton har sänkt sina köpesummor.

Icke desto mindre är en minskning av kostnaderna – ett område som Coinbase har kontroll över – en utgångspunkt för en potentiell vändning i aktien. Analytiker vid JMP Securities stavade i en rapport i veckan att rationalisering av kostnader för att minska rädslan för insolvens skulle vara en viktig katalysator för Coinbase, och uppmanade företaget att bli smalare och minska takten med vilken det bränner igenom kontanter.

John Todaro, analytiker på Needham, upprepade den uppfattningen i en kommentar på tisdagen. ”Vi ser kostnadsminskningarna som positiva för aktien och ett nödvändigt steg med tanke på den osäkra volymbilden 2023”, sade analytikern.

Skriv till Jack Denton på jack.denton@barrons.com