(Bloomberg) – Ken Griffins Citadel gjorde en rekordstor vinst på 16 miljarder dollar för kunderna förra året, vilket överträffade resten av branschen och en av historiens mest framgångsrika finansspel.

Mest lästa från Bloomberg

De 20 största hedgefondbolagen genererade tillsammans 22,4 miljarder dollar i vinst efter avgifter, enligt uppskattningar från LCH Investments, en fond för hedgefonder. Citadels vinst var den största årliga avkastningen för en hedgefondförvaltare och överträffade de 15 miljarder dollar som John Paulson genererade 2007 på sin satsning mot subprime-lån. Detta beskrevs som ”den största affären någonsin” i en senare bok med samma namn av Gregory Zuckerman.

Men det är en annan historia utanför branschjättarna, där hedgefonderna totalt sett förlorade 208 miljarder dollar förra året då många förvaltare hamnade på fel sida av den globala marknadsturbulensen. LCH uppskattade en avkastning på 3,4 % hos de 20 största förvaltarna – medan resten av de fonder som undersöktes led förluster på 8,2 %.

”De största vinsterna gjordes återigen av de stora multistrategiska hedgefonderna som Citadel, DE Shaw och Millennium”, sade LCH:s ordförande Rick Sopher i ett uttalande. ”De starka vinster de har genererat under de senaste åren återspeglar deras ökande dominans inom strategier som inte är beroende av stigande tillgångspriser, samt deras betydande storlek.”

LCH:s årliga rankning är bara ett sätt att se på hedgefondernas resultat, där förvaltarna vanligtvis mäts utifrån sina totala vinster sedan starten. Rankingen, som publicerades första gången 2010, kan utesluta nyare eller mindre hedgefonder som procentuellt sett presterat bättre.

Resultaten återspeglar också det växande inflytandet för multistrategiska hedgefondföretag, som är på väg att ta över aktiefokuserade fonder för att bli den dominerande strategin i branschen. Deras växande tillgångar och högre avgifter hjälper dem att vinna en dyr kamp för att anställa och behålla de bästa handlarna.

Historien fortsätter

LCH uppskattade att branschen har gett kunderna vinster på över 1 400 miljarder dollar sedan starten. De 20 största förvaltarna, som övervakade nästan 19 % av branschens tillgångar, producerade 692 miljarder dollar av denna vinst, eller 49 % av den totala vinsten.

Källa: Källa: LCH Investments

Vinsterna anges i miljarder dollar. *betyder vinster som frysts när allt externt kapital återvände.

©2023 Bloomberg L.P.