Cisco Systems Inc:s aktie steg i den utökade handeln på onsdagen efter att nätverksföretaget levererat bättre siffror än väntat på topp- och bottenlinjen och erbjudit uppmuntrande riktlinjer.

Ciscos ekonomichef Scott Herren tillkännagav dock en ”begränsad omstrukturering av verksamheten”, som kommer att delas med de anställda på torsdag, och som kommer att ge en bättre storlek på företagets fastighetsportfölj och påverka cirka 5 % av företagets 80 000 anställda världen över – eller 4 000 personer. ”Det handlar om en ombalansering över hela linjen”, sade han och tillade att lika många arbetstillfällen kommer att läggas till som minskas.

”Vårt mål är att minimera antalet personer som i slutändan tvingas sluta”, sade Herren till MarketWatch. ”Vi kommer att matcha så många som möjligt med nya roller inom företaget. Det handlar inte om att minska vår personalstyrka – i själva verket kommer vi att ha ungefär samma antal anställda i slutet av detta räkenskapsår som vi hade när vi började.”

Cisco
CSCO,
-1.14%
rapporterad en nettovinst på 2,7 miljarder dollar, eller 65 cent per aktie, för det första kvartalet, jämfört med en nettovinst på 3 miljarder dollar, eller 70 cent per aktie, för det föregående kvartalet. Det justerade resultatet var 86 cent per aktie. Intäkterna uppgick till 13,6 miljarder dollar, en ökning med 6 procent från 12,9 miljarder dollar för ett år sedan.

Analytiker tillfrågade av FactSet hade i genomsnitt räknat med en nettovinst på 84 cent per aktie på intäkter på 13,3 miljarder dollar. Aktierna ökade med mer än 5 % i efterhandeln omedelbart efter resultatet, efter att ha stängt ned 1 % i den ordinarie handeln på onsdagen till 44,39 dollar.

”Vårt räkenskapsår 2023 har fått en bra start då vi levererade den största kvartalsintäkten och den näst högsta kvartalsvinsten per aktie (non-GAAP) i vår historia”, sade Ciscos verkställande direktör Chuck Robbins i en uttalande om tillkännagivande av resultaten. Under en telefonkonferens med analytiker sent på onsdagen noterade Robbins en ”blygsam förbättring” av komponentleveranserna i samband med en avtagande försörjningskedja.

Ciscos produkt- (10,25 miljarder dollar) och tjänsteverksamheter (3,39 miljarder dollar) ökade något jämfört med året innan. Säkra, flexibla nätverk, företagets främsta affärssegment som omfattar nätverksväxlar för datacenter, drog in 6,68 miljarder dollar, en ökning med 12 % jämfört med året innan.

Herren konstaterade en försiktighet vid köp i Europa på grund av en dramatisk ökning av energikostnaderna och marknadsvolatilitet. Företaget har också stängt ner sin verksamhet i Ryssland.

För det andra kvartalet i räkenskapsåret räknade Ciscos chefer med 84 cent till 86 cent per aktie i justerad vinst och en intäktstillväxt på 4,5 % till 6,5 %. Analytikerna räknade med en justerad vinst på 85 cent och intäkter på 13,24 miljarder dollar, enligt FactSet.

Aktierna i Cisco Systems har sjunkit med 30 % i år, medan det bredare S&P 500-indexet
SPX,
-0.83%
har sjunkit med 17 %.

Dagarna före Ciscos rapport hade finansanalytiker förväntat sig resultat och vägledning i linje med sina blygsamma förväntningar men varnade för kvardröjande problem med leveranskedjan.

”Vi modellerar 15-20 procent nedgång i orderingången. [year-over-year] på grund av tuffa jämförelser för ett år sedan och starkare säsongsvariationer under förra kvartalet, men orderstocken bör skydda intäkterna för tillfället”, sade Barclays analytiker Tim Long i en kommentar till investerarna på tisdagen.