(Bloomberg) — Tecknen på att den tekniska nedgången kan vara djupare och mer långvarig än befarat ökar.

Mest lästa från Bloomberg

Efter år av rekordstora investeringar varnar chiptillverkare varje vecka för att efterfrågan är sviktande. I det senaste tecknet på problem rapporterade Samsung Electronics Co. och Advanced Micro Devices Inc. inom några timmar efter varandra nedslående resultat som vida missade prognoserna.

Samsung – världens största tillverkare av minneschip – rapporterade en 32-procentig nedgång i rörelseresultatet, medan PC-processortillverkaren AMD sade att man kommer att missa sin tidigare prognos med cirka 1 miljard dollar. Analytikernas reaktioner varierade från ”hisnande” till ”Uff-da!”.

Siffrorna följde på dystra kommentarer från minnestillverkarna Micron Technologies Inc. och Kioxia Holdings Corp. som skär ner på utgifter och produktion i ett försök att stabilisera de fallande priserna. AMD-aktien föll, vilket ledde till förluster hos leverantörer av chiputrustning från Tokyo Electron Ltd. till PC-tillverkare, däribland Lenovo Group Ltd. på fredagen. Disco Corp, vars utrustning maler, polerar och tärnar chipsen, föll med 7,1 %, vilket är den största förlusten på nästan 16 månader.

”Det verkar som om slutefterfrågan sannolikt har försämrats markant under de senaste veckorna, och slutkunderna verkar aggressivt tömma lagren”, sade Bernsteins Stacy Rasgon. Nedskärningen av AMD:s kundintäkter ”är visserligen lite hisnande”.

Läs: ”Hårda tider” när stora minnestillverkare minskar produktionen på grund av överflöd av utbudet

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. redovisade en ökning av kvartalsintäkterna med cirka 48 % till cirka 613 miljarder NT$ (19,4 miljarder dollar), vilket var i överkant av prognoserna i US-dollar, med hjälp av dess växande inflytande som världens mest avancerade tillverkare av chips. Den nedåtgående trenden i efterfrågan har kanske inte återspeglats fullt ut i siffrorna, särskilt med tanke på den kraftiga deprecieringen av Taiwan-dollarn, sade Haitong International Securities analytiker Jeff Pu.

Historien fortsätter

Svagare efterfrågan på hemelektronik än väntat drabbar företagen tillsammans med stigande frakt- och materialkostnader. Kostnadsminskningar har blivit den nya normen inom teknikbranschen, och företag som hamstrade chips under pandemin väljer nu att avbryta eller skjuta upp beställningar och utnyttja lager.

Halvledarindustrin brottas också med exportrestriktioner från den amerikanska regeringen, som ökar trycket på sina allierade för att förhindra leverans av banbrytande chips till en växande lista av kinesiska företag, eftersom den försöker hålla det asiatiska landet i schack. Detta försvårar affärerna för chiptillverkare från AMD till Nvidia Corp. på världens största halvledarmarknad.

Utbud och efterfrågan är inte allt som ligger bakom den nuvarande nedgången, säger Heo Pil-Seok, verkställande direktör vid Midas International Asset Management i Seoul. ”Den amerikanska regeringens exportkontroller skulle ytterligare begränsa IT-företagens försäljning i Kina och en stor del av efterfrågan på chips kommer att försvagas. Om AMD, Nvidia inte kan sälja sina chips i Kina kommer minnestillverkarnas resultat att försämras ytterligare.”

PC-segmentet, som i åratal har förlorat mark till smartphones, ser särskilt sårbart ut. Men en allvarlig recession skulle slå hårt mot efterfrågan även inom områden som har förblivit solida, t.ex. inom molntjänster, bilar och fabriksautomatisering.

”Vi skulle fortsätta att hålla oss borta från PC-centrerade namn, som inom vår täckningslista inkluderar AMD, Intel och Nvidia, på grund av en trolig förlängd PC-nedgång in i nästa år och fortsatt svaghet inom konsumentspel”, skrev Baird-analytikerna Tristan Gerra och Tyler Bomba i ett meddelande till kunder.

Aktiekurserna föll i hela halvledarförsörjningskedjan, från materialtillverkare som JSR Corp. till tillverkare av chiputrustning som Advantest Corp. och Screen Holdings Co. Även tillverkare av kiselskivor som Shin-Etsu Chemical Co. och Sumco Corp. föll.

Läs mer: Asia Chip-aktier faller när AMD:s försäljning missar prognoserna med 1 miljard dollar

Företagen själva förbereder sig för en långvarig nedgång. Samsungs chef för chipverksamheten, Kyung Kyehyun, sade förra månaden att han inte ser att minnesmarknaden återhämtar sig under hela nästa år. Kyung berättade för anställda vid ett internt evenemang att Samsung sänkte sin prognos för chipförsäljningen under andra halvåret i år med 32 procent jämfört med en prognos i april, enligt Korea Economic Daily.

Vad Bloomberg Intelligence säger

Efterfrågan på datorer kommer att fortsätta att vara svag under fjärde kvartalet, med tanke på det stora lager av PC-processorer som chiptillverkaren AMD har meddelat. Nedskrivningen av vinsterna kanske inte räcker för att kompensera den svaga försäljningen av minneschips och konsumentelektronik, t.ex. tv-apparater.

— Masahiro Wakasugi, BI-analytiker

Klicka här för hela undersökningen

”Ingen fest varar för evigt”, sa Rasgon. ”Det är en cyklisk bransch. Det fanns några år med mycket, mycket stark tillväxt” som fick företagen att öka kapaciteten. ”Man bygger upp ett utbud för en efterfrågan som visar sig inte vara så verklig som man trodde.”

(Uppdateringar med TSMC:s preliminära resultat och aktiereaktioner från fjärde stycket).

Mest lästa från Bloomberg Businessweek

©2022 Bloomberg L.P.