Chiprelaterade aktier i Japan, Sydkorea och Taiwan rasade och bidrog till att mer än 240 miljarder dollar försvann från sektorns globala marknadsvärde efter att Biden-administrationen infört restriktioner för Kinas tillgång till halvledarteknik.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, världens största kontraktstillverkare av chip, rasade med rekordhöga 8,3 procent på tisdagen. Samsung Electronics Co. och Tokyo Electron Ltd. föll också på grund av oro för att USA:s ansträngningar för att säkerställa internationellt samarbete kommer att begränsa deras möjligheter att exportera till Kina.

Försäljningen spred sig till valutamarknaderna. Sydkoreas won föll med mer än 1,6 % mot dollarn medan Taiwan-dollarn föll med 0,7 % på grund av förluster på deras aktiemarknader.

”Vi tror att den kortsiktiga osäkerheten kring efterfrågan på gjuterier kommer att öka, eftersom Kina är världens näst största marknad för molntjänster”, skrev Phelix Lee, aktieanalytiker vid Morningstar Inc, i en kommentar. ”Den nya chocken kan ytterligare dämpa sentimentet i en sektor som redan är härjad av svag efterfrågan på konsumentelektronik.”

Begränsningarna väntas få långtgående konsekvenser. För företag med fabriker i Kina – även icke-amerikanska företag – kommer reglerna att skapa ytterligare hinder och kräva regeringens godkännande. Detta kommer också att ge upphov till en kedjeeffekt i hela sektorns försörjningskedja och lägga till en växande lista med utmaningar för teknikaktier, bland annat en hökaktig Federal Reserve och spänningar över Taiwan-sundet.

USA tillkännagav exportrestriktionerna i fredags, och det har förekommit förslag om att liknande åtgärder kan komma att vidtas i andra länder för att säkerställa internationellt samarbete. Meddelandet ledde till en tvådagarsrutt på över 9 % i Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index som i måndags stängde på den lägsta nivån sedan november 2020. Marknaderna i Korea, Japan och Taiwan var stängda den dagen på grund av helgdagar.

Samsung tappade hela 3,9 %, vilket är den största förlusten på ett år. Sydkoreanska SK Hynix Inc, en av världens största tillverkare av minneschips som har anläggningar i Kina – ingår i ett försörjningsnätverk som skickar komponenter runt om i världen. Dess aktier sjönk med 3,5 % innan de minskade sina förluster.

Den nuvarande rytmen har redan raderat ut mer än 240 miljarder dollar från chipaktier världen över sedan torsdagens stängning, enligt uppgifter som sammanställts av Bloomberg.

Begränsningarna är ett ”stort bakslag för Kina” och ”dåliga nyheter” för globala halvledare, skrev Nomura Holdings Inc:s analytiker David Wong i en kommentar på måndagen. Kinas lokaliseringsansträngningar kan också vara ”i riskzonen eftersom landet kanske inte kan använda avancerade gjuterier i Taiwan och Korea”, skrev han.

Aktier i kinesiska chiptillverkare utökade sina senaste förluster på tisdagen, och Morgan Stanley sade att de bredare restriktionerna kring superdatorer och multinationella kapitalinvesteringar i Kina kan bli ”störande”.

Kinesiska statliga medier och tjänstemän har reagerat på Bidens åtgärd de senaste dagarna, varnat för ekonomiska konsekvenser och väckt spekulationer om eventuella vedergällningar.

”Det senaste amerikanska draget skulle få Kina att agera snabbare för att främja den inhemska chipindustrin”, säger Omdias analytiker Akira Minamikawa. ”Japanska företag bör vara beredda på en framtid – kanske om ett eller två decennier – då de förlorar alla kinesiska kunder till följd av att den nuvarande spänningen ökar hastigheten på de kinesiska ansträngningarna.”

Åtgärderna syftar till att stoppa Kinas strävan att utveckla sin egen chipindustri och att utveckla sin militära kapacitet. De omfattar restriktioner för export av vissa typer av chip som används inom artificiell intelligens och superdatorer och skärper reglerna för försäljning av utrustning för tillverkning av halvledare till alla kinesiska företag.

USA försöker se till att kinesiska företag inte överför teknik till landets militär och att chiptillverkare i Kina inte utvecklar förmågan att själva tillverka avancerade halvledare.

”Med den senaste åtgärden skulle det bli svårt för Kina att tillverka och utveckla halvledare eftersom de flesta halvledarutrustningar domineras av USA och dess allierade”, till exempel Japan och Nederländerna, skrev Chae Minsook, analytiker på Korea Investment & Securities, i en rapport. ”Det är omöjligt att upprätthålla chipindustrin utan att anta avancerad utrustning”.