”Det var mycket tuffare”: Charlie Munger har ett rakt budskap till gnällspikar som oroar sig för ”svårigheter”. Här är aktierna som gör Warren Buffetts högra hand lycklig i tuffa tider.

Det må vara ett nytt år, men det är inte alla som är förväntansfulla inför vad 2023 kan föra med sig. Aktierna är på nedgång, den ekonomiska tillväxten tycks avta och inflationen är fortfarande hög.

Men Warren Buffetts högra hand Charlie Munger föreslår att vi faktiskt borde vara mer nöjda med vår nuvarande situation.

”Folk är mindre nöjda med sakernas tillstånd än de var när det var mycket tuffare”, sade Munger tidigare i år.

”Det är konstigt för någon i min ålder, för jag var mitt i den stora depressionen när svårigheterna var otroliga.”

Munger är mest känd som Berkshire Hathaways vice ordförande och Buffetts långvariga affärspartner, men han är också ordförande för Daily Journal, ett tidningsutgivare med en egen betydande aktieportfölj.

Så om du hoppas att lite av Mungers trubbiga realism ska smitta av sig på dig i år, varför inte låna några av hans investeringstips också? Om de här tre aktierna kan hålla den 98-årige investeringsveteranen nöjd, kanske de också fungerar för dig.

Missa inte

Bank of America

Daily Journal ägde 2,3 miljoner aktier i Bank of America (NYSE: BAC) i slutet av september, värda cirka 69,46 miljoner dollar vid den tidpunkten. Med en andel på 42,49 % av portföljen gör det banken till det största offentligt handlade innehavet i Mungers företag.

Med ekonomisk turbulens som förutspås för det kommande året är det ett klokt innehav för Munger. Medan många sektorer fruktar stigande räntor, bankerna ser fram emot dem. Det beror på att bankerna lånar ut pengar till högre ränta än de lånar och sedan lägger skillnaden i fickan.

När räntorna ökar vidgas spridningen av en banks intäkter.

Och det råkar vara så att Bank of America stadigt har ökat sin utdelning till aktieägarna.

Historien fortsätter

I juli höjde Bank of America sin kvartalsutdelning med 5 % till 22 cent per aktie – och det är efter företagets utdelningshöjning med 17 % i juli 2021.

Med nuvarande aktiekurs erbjuder banken en årlig avkastning på 2,7 %.

Buffett gillar företagetBank of America råkar vara Berkshire Hathaways näst största innehav.

Wells Fargo

Wells Fargo (NYSE:WFC) är en annan tungviktare i USA:s finansbransch med tillgångar på cirka 1,9 biljoner dollar. Företaget betjänar ett av tre hushåll i USA och mer än 10 % av småföretagen i landet.

Daily Journal ägde 1,59 miljoner aktier i Wells Fargo per den 30 september, vilket gör banken till sitt näst största offentliga innehav med en vikt på 39,16 %.

Enligt företagets senaste resultatrapport genererade Wells Fargo 19,5 miljarder dollar i intäkter under Q3, vilket motsvarar en ökning med 4 % på årsbasis. Vinsten uppgick till 85 cent per aktie för kvartalet, vilket är en minskning från 1,17 dollar per aktie vid samma tidpunkt året innan.

Läs mer: 4 enkla alternativ för att öka dina surt förvärvade pengar utan den skakiga aktiemarknaden

Även om ekonomin är osäker framöver är ledningen fortfarande optimistisk.

”Wells Fargo är väl positionerat eftersom vi kommer att fortsätta att dra nytta av högre räntor och en fortsatt disciplinerad kostnadshantering”, sade Wells Fargos vd Charlie Scharf i ett uttalande.

”Både konsument- och företagskunder är fortfarande i ett starkt ekonomiskt läge, och vi fortsätter att se historiskt låga betalningsinställelser och höga betalningsfrekvenser i våra portföljer.”

Wells Fargo har en kvartalsutdelning på 30 cent per aktie, vilket innebär en årlig avkastning på 2,9 %.

Alibaba Group

Kinesiska teknikaktier har inte direkt varit marknadens älsklingar på senare tid. E-handelsjätten Alibaba Group, till exempel, rasade med 26 % under 2022 och har sjunkit med mer än 60 % under de senaste två åren.

Men Daily Journal har behållit företaget som sitt tredje största innehav. Den 30 september ägde man 300 000 aktier i Alibaba – ett innehav som då värderades till 24,0 miljoner dollar.

Och nedgången i Alibabaaktien kan ge motstridiga investerare något att tänka på.

Under tredje kvartalet ökade det kinesiska teknikföretaget sina intäkter med 3 % jämfört med året innan till 29,1 miljarder dollar.

Ledningen noterade att företaget levererade denna tillväxt på topplinjen trots ”inverkan på konsumtionsefterfrågan av COVID-19-återuppgången i Kina samt avtagande gränsöverskridande handel på grund av ökande logistikkostnader och volatilitet i utländsk valuta”.

Även om Alibaba inte betalar någon utdelning, ger företaget fortfarande tillbaka pengar till aktieägarna genom sin program för återköp av aktier.

Den 16 november hade företaget återköpt cirka 18 miljarder dollar av sina egna aktier inom ramen för sitt befintliga återköpsprogram på 25 miljarder dollar.

Vad du ska läsa härnäst

Denna artikel ger endast information och ska inte tolkas som rådgivning. Den tillhandahålls utan någon som helst garanti.