När CES 2023 närmar sig sitt slut har en stor del av uppmärksamheten i chipvärlden riktats mot företag som Advanced Micro Devices Inc. och Nvidia Corp. men en mindre profilerad chiptillverkare tycks vara bättre positionerad efter konventet.

Morgan Stanley-analytikern Joseph Moore sade att det fortfarande finns en hel del försiktighet när det gäller den övergripande efterfrågan på chip, särskilt med den svaga utvecklingen i Kina, men bilar verkar vara ett av de starka temana för CES 2023, sade han.

”De områden som har varit svaga förblir något svagare – särskilt minne, semi cap, och generellt PC- och molnbyggen – medan de marknader som har varit starka (såsom bilindustrin och industrin) förblir starka, men med ledtider som tydligt börjar normaliseras, vilket troligen pekar på ett mer långsiktigt intäktstryck, särskilt i en svagare ekonomi”, sade Moore.

”Ändå förblir de långsiktiga temana positiva, särskilt för bilar (som i allt högre grad står i fokus på CES),kring teman som EVs, ADAS och autonoma.”

Så var fallet när Nvidia Corp.
NVDA,
+4.16%
på tisdagen meddelade att man samarbetar med Hon Hai Technology Group
2317,
+0.41%
, eller Foxconn, mest känd för att vara tillverkaren av Apple Inc.’s
AAPL,
+3.68%
iPhone, för att tillverka elbilar som använder Nvidias Drive Orin-chips och sensorer, och för att ge sin GeForce Now-tjänst för strömmande videospel till bilar som tillverkas av Hyundai Motor Group.
005380,
+0.31%,
BYD
1211,
-2.60%,
och den svenska EV-tillverkaren Polestar.

”Vi tror generellt att Nvidias siffror troligen är OK härifrån, även om det fanns en viss försiktighet när det gäller försäljningen i Kina för spel och en tydlig medvetenhet om att även om företagets position inom molnet är mycket bra, så leder trycket i molnbudgetarna till något lägre synlighet”, sade Moore. ”Men vi skulle säga att vi generellt sett tror att de har passerat det värsta av trycket i sin verksamhet, i motsats till de flesta av halvledargrupperna där det fortfarande finns troliga nedskärningar av siffror framöver.”

Samtidigt har Advanced Micro Devices Inc.
AMD,
+2.62%
använde CES-keynote för att presentera Instinct MI300-chippet som ”världens första integrerade CPU + GPU för datacenter”. Den kombinerade centralprocessorn och grafikprocessorn är avsedd för AI-inferens, den månadslånga processen där datacenter spenderar miljontals dollar per år på elektricitet för att träna och utveckla artificiell intelligens. AMD:s verkställande direktör och ordförande Lisa Su sade att MI300 kan minska tiden det tar för en modelleringsprocess för inferens från månader till veckor.

Men en chiptillverkare som inte får så mycket uppmärksamhet verkade komma ut från CES med bästa positionen för året: ON Semiconductor Corp.
ON,
+4.57%,
som fokuserar på elbilar och avancerade förarassistanssystem som primära tillväxtdrivare och utnyttjar sin gamla position inom bilchips.

”Mest anmärkningsvärt är företagets satsning på [Silicon Carbide] är fortfarande på rätt spår, och vi förväntar oss fortfarande att avsluta året i en takt där majoriteten av den kristall som driver verksamheten är internt anskaffad”, sade Moore. ”Företaget är fortfarande övertygat om att efterfrågan inom EV-området kommer att vara mycket större än utbudet under en lång tid och har därför flyttat över sitt fokus till att genomföra på produktionssidan.”

Citi Researchs analytiker Christopher Danley berömde ON som den mest optimistiska chiptillverkaren på CES 2023.

”ON är fortfarande på väg att tredubbla intäkterna från kiselkarbid från cirka 300 miljoner dollar år 2022 till 1,0 miljarder dollar år 2023”, sade Danley. ”Företaget uppgav att det är slutsålt till 2023.”

Men ON åt sidan sa Danley att alla på CES är ”nervösa” för ”sprickor” i efterfrågan på datacenter, ”och det borde de vara”.

”Det fanns en ton av nervositet när det gäller utsikterna för datacenter med många chefer och investerare som var försiktiga och talade om ”osäkerhet” i utsikterna för datacenter från både hyperscalers och företagskunder”, sade Danley. ”Vi fortsätter att tro att datacenterkorrigering kommer att ske med tanke på en mängd datapunkter och ledande indikatorer.”

Redan i början av december sade Danley att hans kontroller ”indikerar att orderfrekvensen från datacentermarknaden håller på att avta med nedgång från företagsmarknaden (ungefär 40 % av datacentermarknaden) och Facebook”, som ägs av moderbolaget Meta Platforms Inc.
META,
+2.43%
”Vi fortsätter att förvänta oss en korrigering på marknaden för datacenterslutmarknaden under 1H23”, sade Danley.

Med det sagt sa Danley att hans toppval var och fortsätter att tro att en korrigering där är oundviklig. Vi förblir försiktiga när det gäller halvfabrikat tills alla slutmarknader och företag korrigeras och vårt toppval förblir chiptillverkaren Analog Devices Inc.
ADI,
+3.65%

Tillbaka till bilarna: Ambarella Inc.
AMBA,
+6.77%
På torsdagen meddelade Ambarella att man samarbetar med Continental AG
CON,
+2.32%
för att utveckla hård- och mjukvara för assisterad körning med hjälp av AI med det slutliga målet att skapa ett autonomt körsystem. Företagen hoppas att systemen ska vara i produktion 2026.

Moore sade att Ambarellas teknik ”fortsätter att imponera” och sade att partnerskapet med Continental kommer att ge mjukvaruintäkter som delas men där den större delen går till Continental.

På CES 2023 ”visar företagen en fullständig L2+ ADAS-implementering för ett system med 10 kameror som körs på ett enda chip, vilket enligt AMBA endast använde 8 % av chipets beräkningsvärde”.