(Bloomberg) — Från handelsdiskar till analytiker på Wall Street ökar de positiva rösterna för asiatiska aktier i år eftersom utsikterna för vinster, värderingar och flöden alla pekar uppåt.

Mest lästa från Bloomberg

Rallyt sedan slutet av oktober har fått MSCI Asia Pacific Index att stiga med nästan 23 procent och överträffat det amerikanska jämförelseindexet mest sedan 1993, samtidigt som det också överträffat sin europeiska jämlike. Den dominerande drivkraften har varit Kinas återöppnande, med en försvagad dollar som ytterligare stöd när investerare letar efter recessionssäkra marknader.

MSCI Asia har stigit med 7,2 % i januari och är på väg mot den bästa starten på ett år sedan 2012. Rallyt har många fler månader på nacken, enligt en undersökning av fondförvaltare från Bank of America Corp. Kinas tillväxtutsikter uppgraderas snabbt, vilket gynnar regionens ekonomier, samtidigt som vinstbedömningarna också stiger i motsats till de nedgraderingar som skett i Europa och USA.

Med tanke på oron för en recession i den utvecklade världen har ”utsikterna för de kinesiska myndigheterna att stödja sin inhemska tillväxt gjort både kinesiska och breda asiatiska tillgångar mer attraktiva för globala investerare”, säger Gary Dugan, verkställande direktör för Global CIO Office, en kapitalförvaltare och ett finansiellt rådgivningsföretag. ”Vi har ökat våra vikter i Asien och ser att detta kan ge utdelning under många månader.”

LÄS: Deutsche Bank tror att Asienaktierna stiger med 20 % år 2023 när problemen avtar

Kina har fått den största delen av strålkastarljuset i Asiens rally, med MSCI China Index som stigit med mer än 50 % sedan slutet av oktober. Men optimismen sprider sig också över. Referensindex i Filippinerna och Vietnam har gått in i tjurmarknader denna månad medan Taiwan närmar sig milstolpen.

Historien fortsätter

Enligt BofA:s Asia Fund Manager Survey förväntar sig 95 procent av investerarna att aktierna i Asien och Stillahavsområdet exklusive Japan kommer att stiga under de kommande 12 månaderna, och ungefär hälften av dem räknar med tvåsiffriga vinster. De flesta av fondförvaltarna är ”obetingat optimistiska när det gäller Kina”, tillade man.

LÄS: Det där jättelika sugande ljudet är en exit från amerikanska aktier: John Authers

Flöden återspeglar den seismiska synförändringen. Utlänningar har köpt aktier i Kina till ett värde av 16,5 miljarder dollar bara under januari, vilket är det största månatliga inflödet någonsin. De har också strömmat in 3,3 miljarder dollar i Sydkorea och 4,5 miljarder dollar i Taiwan.

Även med rallyt ser Asiens värderingar inte ut att vara överdrivna. Regionens MSCI-bankindex handlas till 12,9 gånger den beräknade vinstutvecklingen på sikt, vilket är i linje med femårsmedianen.

En ekonomisk nedgång i den utvecklade världen kan förvisso försvaga en del av den nyvunna optimismen mot Asien, särskilt för exportberoende marknader som Korea. Och när Kinas ekonomi återigen kommer i full gång finns det en risk för att inflationstrycket ökar, vilket skulle kunna hålla centralbankerna hökarvänliga längre.

Samtidigt ger vinsterna en lovande bild. Tolv månaders framåtblickande vinstprognoser för MSCI Asia benchmark har stigit med cirka 6 % sedan slutet av oktober, jämfört med en nedgång på minst 1 % vardera för mätare som representerar USA och Europa, enligt Bloombergs data.

”Det finns ingen ekonomi inom Asien som har en recessionsrisk”, skrev Bernsteins strateger under ledning av Sarah McCarthy tidigare denna månad. ”På 12 månaders sikt räknar vi med att asiatiska aktier kommer att avsluta 2023 på en positiv nivå.”

©2023 Bloomberg L.P.