(Bloomberg) — BP Plc redovisade sin näst högsta kvartalsvinst någonsin och meddelade att ytterligare 2,5 miljarder dollar skulle återköpas i form av aktieåterköp, vilket var en avslutning på en fantastisk period för Big Oil efter att Rysslands invasion av Ukraina drivit upp energipriserna.

Mest lästa från Bloomberg

Det starka resultatet, som bland annat innefattade en ”exceptionell” prestation från gashandeln, ger investerare en vinst, men väcker också ilska hos politiker som kämpar med de ekonomiska skadorna av den skenande inflationen och de stigande räntorna.

BP-aktien steg med 1,1 % till 484,9 pence vid 8:02-tiden i London.

BP:s hemland Storbritannien har redan infört ytterligare skatter på oljeindustrin, och företagen kan komma att drabbas av fler avgifter när USA:s president Joe Biden och vissa andra europeiska regeringar försöker mildra effekterna av de höga energipriserna.

BP:s justerade nettovinst uppgick till 8,15 miljarder dollar, vilket är strax under det rekord som sattes under andra kvartalet, men fortfarande långt över den genomsnittliga analytikerenkäten på 6,18 miljarder dollar, sade företaget i ett uttalande på tisdagen. Det är mer än dubbelt så mycket som för ett år sedan.

BP rapporterade faktiskt en nettoförlust på 2,2 miljarder dollar för perioden, främst på grund av en bokföringsmässig justering som krävdes av förändringar i terminspriserna på gas. Det är ytterligare ett tecken på hur de instabila globala gasmarknaderna har stor inverkan på branschens räkenskaper, rörelsekapital och kassaflöden.

Den volatiliteten svällde dock upp vinstbidraget från BP:s stora och ogenomskinliga handelsenhet bidra. Den justerade vinsten för tredje kvartalet för enheten för gas och energi med låga koldioxidutsläpp uppgick till 6,24 miljarder dollar, vilket överstiger den vinst som verksamheten gjorde under de första nio månaderna 2021.

Historien fortsätter

”Det exceptionella resultatet av gashandeln är särskilt imponerande med tanke på Freeport LNG-avbrottet”, sade RBC-analytikern Biraj Borkhataria i en kommentar, och hänvisade till den anläggning för flytande naturgas i Texas som stängdes av en brand i juni.

De höga vinsterna har använts för att betala av skulder och belöna aktieägare. Företagets senaste aktieåterköp innebär att de totala återköp som tillkännagivits under 2022 uppgår till 8,5 miljarder dollar. Nettoskulden sjönk till 22 miljarder dollar, vilket minskade i en långsammare takt än tidigare kvartal men ändå med nästan 10 miljarder dollar jämfört med året innan.

BP kanaliserar också sina extra pengar till koldioxidsnål energi efter sitt löfte att uppnå netto-noll koldioxidutsläpp till 2050. Förra månaden kom man överens om att förvärva biogasproducenten Archaea Energy Inc. för cirka 4,1 miljarder dollar inklusive skulder.

”Vi tillhandahåller den olja och gas som världen behöver idag, samtidigt som vi investerar för att påskynda energiomställningen”, sade BP:s verkställande direktör Bernard Looney i uttalandet.

De stigande utbetalningarna gläder investerarna. BP-aktien har stigit med cirka 46 procent i år till nivåer som senast sågs strax innan coronaviruspandemin slog mot oljeindustrin.

–Med hjälp av Will Kennedy och Christopher Sell.

(Uppdateringar med aktiekursen i femte stycket.)

©2022 Bloomberg L.P.