De amerikanska aktierna pausade på fredagen sin dramatiska uppgång efter att en avmattning i KPI-inflationsdata utlöste det mest intensiva rallyt på Wall Street sedan början av 2020.

S&P 500 (^GSPC) var upp 0,1 % i den turbulenta eftermiddagshandeln, medan Dow Jones Industrial Average (^DJI) backade 240 punkter eller cirka 0,7 %. Nasdaq Composite (^IXIC) steg med 0,8 %. Skattedagsräntorna höll sig stabila efter sin brantaste nedgång under en dag i torsdags på över tio år.

En omsvängning i Kinas Zero-COVID-politik för att minska tiden i karantän resenärer till landet spenderar buoyed sentimentet i tidig handel. Oljemarknaderna avancerade då handlare spekulerade i att åtgärden kan ge en skjuts åt efterfrågan på råvaror, med West Texas Intermediate (WTI) futures som studsade nästan 3 % till över 88 dollar per fat.

Samtidigt på den ekonomiska datafronten sjönk University of Michigans preliminära mätning av sin undersökning av konsumenternas stämningsläge för november till 54,7 från. 59,9 i oktober, den lägsta nivån sedan juli.

Alla tre stora genomsnittsindex sköt i höjden på torsdagen och noterade var och en sina största framsteg under en dag sedan en återhämtning från COVID-kraschens kvaler för mer än två år sedan. De stora rörelserna katalyserades av lättare konsumentprisdata för oktober som gav bränsle åt satsningar på att Federal Reserve kan stoppa åtstramningen av de finansiella villkoren redan i början av nästa år. S&P 500, Dow och Nasdaq steg med 5,5 %, 3,7 % – eller 1 200 punkter – respektive 7,4 %.

”På det hela taget tyder rapporten på att toppinflationen äntligen kan vara bakom oss, även om inflationen kan förbli förhöjd ett tag”, sade BNY Mellon Investment Managements chef för U.S. Macro Sonia Meskin i en kommentar på torsdagen.

Hon noterade att siffran stödjer den mindre räntehöjning på 0,50 % för december som telegraferades vid månadens FOMC-möte och som investerarna prisar in.

”Men det är också viktigt att inte överbetona en rapport för inflationen och den politiska banan”, tillade hon.

Konsumentprisindex (KPI) i oktober steg med 7,7 % på årsbasis och ökade med 0,4 % under månaden. På ”kärnnivå”, som rensar bort de volatila livsmedels- och energikomponenterna i rapporten, steg priserna med 6,3 % på årsbasis och 0,3 % på månadsbasis.

Historien fortsätter

Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell talar under en presskonferens efter ett möte i Federal Open Market Committee den 2 november 2022. (Foto: MANDEL NGAN/AFP via Getty Images)

Trots återhållsamheten hävdar många strateger att upprymdheten är för tidig, eftersom Federal Reserves tjänstemän fortfarande är redo att strama åt ytterligare efter att ordföranden Jerome Powell förra månaden sade att beslutsfattarna fortfarande har ”en bit kvar” när det gäller att återställa prisstabiliteten – ett budskap som hans centralbankkollegor sedan dess också har upprepat i en rad offentliga anföranden.

”Feds extrema databeroende i kombination med det faktum att ekonomiska data endast kommer att visa realtidsarbetsmarknaden och inflationsavmattningen med en fördröjning, ökar oddsen för en överdragsolycka”, sade Gregory Daco, chefekonom på EY Parthenon, i en kommentar via e-post.

Samtidigt påpekar Nicholas Colas från DataTrek en annan verklighet: Även om inflationen tenderar att sjunka när den väl har nått sin topp och börjar sjunka – som vi såg 1970, 1974, 1980, 1990, 2001 och 2008 – så kommer denna nedtrappning vanligtvis i samband med recessioner, och det finns inga undantag från regeln.

Turbulensen fortsatte i kryptovärlden när FTX-debaclet rullades upp och företaget meddelade på fredagsmorgonen att det ansökte om konkurs. Den fallne kryptohjälte-miljardären Sam Bankman-Fried har också avgått som vd och rapporteras vara under utredning av den amerikanska finansinspektionen (Securities and Exchange Commission) när hans börs söker en kontant räddningspaket. Bitcoin handlades runt 16 500 dollar på fredagsmorgonen.

Alexandra Semenova är reporter på Yahoo Finance. Följ henne på Twitter @alexandraandnyc

Klicka här för de senaste trendiga aktietecknarna på Yahoo Finance-plattformen.

Klicka här för de senaste nyheterna om aktiemarknaden och fördjupade analyser, inklusive händelser som påverkar aktierna.

Läs de senaste finans- och affärsnyheterna från Yahoo Finance

Ladda ner Yahoo Finance-appen för Apple eller Android

Följ Yahoo Finance på Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn, och YouTube