(Bloomberg) — Bitcoin steg över 21 000 dollar på lördagen på grund av optimism om att den kan ha nått botten och att inflationen kan ha nått sin topp.

Mest lästa från Bloomberg

Den största kryptovalutan steg så mycket som 7,5 % till 21 299 dollar. Den hade inte legat över 20 000 dollar sedan den 8 november och lördagen markerade den 11:e raka dagen med en uppgång. Den näst största Ether steg så mycket som 9,7 %, och andra tokens som Cardano och Dogecoin noterade också rejäla vinster. Det totala marknadskapitalet i kryptouniversumet steg över 1 biljon dollar för första gången sedan början av november, enligt uppgifter från CoinGecko.

Vinsterna kom i samband med en rapport om konsumentpriserna förra veckan som visade att inflationen minskade i januari jämfört med decembernivåerna. Federal Reserve är på väg att övergå till mindre räntehöjningar efter denna ytterligare avkylning, även om det är troligt att den kommer att fortsätta att höja räntan tills pristrycket visar mer definitiva tecken på avmattning. Detta har bidragit till att stärka risktillgångar som Nasdaq 100 aktieindex, som har stigit sex dagar i rad.

”Kryptotillgångar presterade bra efter det mjuka KPI-uttrycket, vilket tyder på att kryptos korrelation till makro inte försvinner i närtid”, säger Sean Farrell, chef för strategin för digitala tillgångar på Fundstrat. ”Den här veckans uppföljning i prisutvecklingen är verkligen uppmuntrande”, och med undantag för eventuella tvångslikvidationer från det problemtyngda kryptobolaget DCG ”finns det en stor sannolikhet att den absoluta botten är nådd för kryptopriserna”.

Bitcoins pris var fast i ett smalt intervall runt 16 000-17 000 dollar i veckor innan detta senaste genombrott. De uppåtgående rörelserna har överraskat short-aktörer – krypto short-avvecklingar har överskridit 100 miljoner dollar under fem av de senaste sex dagarna, enligt data från Coinglass. Lördagens totalsumma var den högsta och toppade 296 miljoner dollar.

Historien fortsätter

”Sjunkande KPI tillsammans med tillkännagivandet att FTX-likvidatorerna har återfått 5 miljarder dollar i likvida tillgångar har gett kryptomarknaderna många faktorer att glömma makrobilden, som fortfarande är nedåtgående”, sade Hayden Hughes, verkställande direktör för den sociala handelsplattformen Alpha Impact, i ett meddelande på lördagen. ”Marknaderna har gott om positivt momentum inför nästa FOMC-möte senare i månaden.”

©2023 Bloomberg L.P.