Changpeng Zhao varnar investerare för att FTX:s snabba krasch inte är den sista för marknaden för digitala valutor.

Miljardären, som är känd som CZ på grund av sitt stora inflytande inom kryptosfären, är ansvarig för Binance, det företag som han var med och grundade och som är världens största börs för kryptovalutor och digitala tillgångar när det gäller handelsvolymer.

När hans huvudkonkurrent FTX hade problem och stod inför allvarliga likviditetsproblem, ingrep Zhao kortvarigt och erbjöd sig att rädda kryptomäkleriet genom att förvärva det.

Men mindre än en dag senare efter att Zhao genomfört en första due diligence på FTX, som drivs av Sam Bankman-Fried, som var värd 15,6 miljarder dollar den 7 november, enligt Bloomberg Billionaires Index, avbröts affären.

FTX:s snabba undergång ledde till att företaget ansökte om konkurs enligt kapitel 11 den 11 november och att Bankman-Fried, kryptosfärens institutionella ansikte utåt som äger FTX och handelsplattformen Alameda Research, avgick som VD.

Zhao varnade för att kryptovalutamarknaden, som är värd 1 biljon dollar, står inför en kris som inte är olik finanskrisen 2008, då investmentbankerna Lehman Brothers och Bear Stearns föll.

FTX:s kollaps är den första av många och fler kryptoföretag kan följa ett liknande öde, sade han.

”I och med att FTX går omkull kommer vi att se kaskadseffekter”, sade Zhao vid en konferens i Indonesien ”Särskilt för dem som står nära FTX ekosystem kommer de att påverkas negativt”.

Nyheter om andra kryptoföretags konkurs kommer snart att dyka upp, sade han.

”Några andra projekt kommer att hamna i liknande situationer. Jag tror att det kommer att ta ett par veckor innan de flesta av dem kommer ut”, sade Zhao.

Att jämföra FTX:s misslyckande med den globala finanskrisen är ”förmodligen en korrekt analogi” om företagets fall.

Varken Binance eller FTX är offentliga så deras verkliga värdering är svår att fastställa. Men värderingen av BNB, den inhemska token i Binance-ekosystemet, ger en uppskattning av den potentiella värderingen av Binance. BNB har för närvarande ett marknadsvärde på 46 miljarder dollar, enligt dataföretaget CoinGecko.

Både BNB och bitcoin har fått se sina värderingar sjunka med 20 %, medan ethereum har sjunkit ännu mer med 22,5 % på grund av FTX:s kollaps.

Zhao tror inte heller att FTX kan förvärva tillgångarna i Voyager, en kryptolångivare, som också är insolvent. Affären på 1,4 miljarder dollar slöts i september och FTX ”kommer uppenbarligen … inte att ha pengarna”.

Voyager stoppade affären den 11 november och sade att man återupptagit budgivningen och är ”i aktiva diskussioner med alternativa budgivare”. Den konkursmässiga långivaren har för närvarande 3 miljoner dollar låsta i FTX, ”i huvudsak bestående av låsta LUNA2 och låsta SRM”.

Genesis, ett annat stort kryptohandelsföretag, sade att dess derivatverksamhet hade 175 miljoner dollar som är låsta på FTX:s börs, men att pengarna ”inte var väsentliga för vår verksamhet” och inte skulle påverka dess market making- eller handelsfunktioner.

FTX:s likviditetskris orsakades av massiva uttag från kunder den 6 november efter att Binance meddelat sitt beslut att sälja FTT, den kryptovaluta som FTX ger ut, till ett värde av 500 miljoner dollar efter pressrapporter om koncernens ekonomiska hälsa.

Men Zhao sade att branschen kommer att återhämta sig vid någon tidpunkt och förklarade att ”marknaden kommer att läka sig själv”, sade Zhao.