(Bloomberg) — Nu när Sam Bankman-Frieds fall från nåd är fullbordat växer oron kring den dominans som hans rival Changpeng Zhaos Binance har på kryptovalutamarknaden.

Mest lästa från Bloomberg

Oron dök upp igen i fredags när revisionsfirman Mazars Group stoppade arbetet för Binance och andra kryptoföretag med rapporter som ska visa att företagen har de nödvändiga reserverna som behövs för att täcka en eventuell våg av kunduttag.

Zhao, som går under sina initialer CZ, har upprepade gånger insisterat på att Binance inte missbrukar kundmedel som FTX påstås ha gjort och att hans börs kan behandla vilken mängd uttag som helst. Binance har en längre historik än FTX, vilket bevisar att det har kunnat överleva tidigare ”kryptovintrar”, inklusive en mer än 80-procentig nedgång i Bitcoin från december 2017 till slutet av 2018.

Ändå har det varit några tuffa dagar. Mazars drag hotar att grumla en redovisningsbild som många redan fann ogenomskinlig – det var faktiskt sannolikt marknadens brist på trygghet från Mazars ”proof-of-reserves”-rapporter som fick företaget att stoppa allt sådant arbete. Ett tv-framträdande tidigare i veckan, där CZ fick frågor om Binances finansiella styrka, gav kritikerna en ny runda av käpphästar.

Även för dem som skenbart stöder CZ och hans börs, passar Binances marknadsöverlägsenhet i kölvattnet av FTX:s kollaps inte bra i en bransch som predikar decentralisering. Svagheten i kryptopriserna som följde på rubrikerna om CZ:s företag i veckan förstärker oron för att Binance har blivit en aktör som är ”för stor för att misslyckas” på en marknad där det, till skillnad från traditionell ekonomi, inte finns någon som kan stoppa ett potentiellt misslyckande, erbjuda en räddningspaket eller lugna en eventuell smittspridning.

Historien fortsätter

”Jag tror inte att Binance försöker skapa problem, men den organisationen är nu en risk för oss alla”, säger Mark Lurie, VD och medgrundare av Shipyard Software, en utvecklare av decentraliserade börser. ”Närhelst du har en aktör som kontrollerar en betydande mängd volym finns det många systematiska risker.”

Medan Bankman-Frieds FTX-imperium kollapsade i konkurs och den 30-årige före detta miljardären bytte en lyxig takvåning mot en fängelsecell på Bahamas, har Binance ökat sin marknadsandel till 52,9 %, sin största någonsin, och ökat sin andel av derivathandeln till 67,2 %, enligt CryptoCompare.

Binances dominans kom upp i en utfrågning i senatens kommitté om FTX på onsdagen, där Tennessee-senatorn Bill Hagerty sade att en hypotetisk liknande implosion av CZ:s utbyte skulle visa sig vara ”katastrofal för kryptovalutaindustrin, och det skulle visa sig vara katastrofalt för alla konsumenter som använder industrin”.

För sin del har Binances CZ insisterat i tweets och offentliga uttalanden på att det inte finns någon mängd kundflykt som kommer att sätta företaget under press. Denna tillförsikt sattes på prov den här veckan i samband med en krossa av begäran om uttag från kunder. Binances BNB, börsens inhemska token, har också drabbats hårt och rasat med cirka 20 % sedan i måndags.

I ett e-postmeddelande i fredags sade en talesperson för Binance att trots 6 miljarder dollar i nettouttag mellan måndag och onsdag ”kunde vi uppfylla dem utan att bryta tempo”. Talespersonen sade att Binance inte investerar användarnas medel, utan håller kundernas krypto på segregerade konton och att alla tillgångar backas upp 1 till 1. Binance upprätthåller också en nödfond på 1 miljard dollar för att skydda användare i extrema situationer, tillade talesmannen, och dess kapitalstruktur är skuldfri.

CZ gillar att krita upp en stor del av den nyvunna uppmärksamheten till den typ av obefogad ”FUD” – rädsla, osäkerhet och tvivel – som har förföljt krypto från början. Men det är osannolikt att molnen kommer att skingra sig för honom inom kort.

Även om Mazars rapport om Binances reserver inte var en fullständig revision och inte lyckades stärka förtroendet helt och hållet, lämnar revisionsföretagets tillbakadragande CZ utan en tredjepartsexpert som kan backa upp hans egna ord. Och i miljön efter FTX försämras förtroendet för kryptomiljardärernas proklamationer snabbare än värdet på deras tokens.

Binance talesperson sade att börsen undersöker hur den kan ge ytterligare insyn för att visa användarna att deras tillgångar existerar på blockkedjan, och att den söker en annan redovisningsbyrå för att samarbeta med den för att visa bevis på sina reserver. Det kan visa sig vara svårt: Sent i fredags rapporterade Wall Street Journal att BDO, som nyligen gick i god för stablecoin-jätten Tether’s reserver, omprövade sitt arbete för kryptoföretag.

Regeringens granskning

Binance kan mycket väl visa sig vara osårbar för den typ av bankrutt som har störtat FTX och andra företag i år, men CZ står fortfarande inför rättsliga risker och statlig granskning som kan svälla till existentiella hot mot verksamheten.

Bloomberg rapporterade förra året att Binance undersöks för penningtvätt och skattebrott av justitiedepartementet och Internal Revenue Service. Chainalysis Inc, ett blockchainforensiskt företag vars kunder inkluderar amerikanska federala myndigheter, drog 2020 slutsatsen att bland de transaktioner som det undersökte flödade fler medel kopplade till brottslig verksamhet genom Binance än någon annan kryptobörs.

Oenigheter mellan åklagare fördröjer slutförandet av DOJ-utredningen, rapporterade Reuters i måndags och citerade personer som är bekanta med saken. Vissa åklagare som är involverade i fallet anser att regeringen har tillräckligt med bevis för att lämna in brottsanklagelser mot Binance-chefer inklusive CZ, enligt rapporten, medan andra vill granska fler bevis. ”Binance har etablerat tydliga affärsmetoder för att säkerställa att vi arbetar globalt på ett sätt som är förenligt med lagstiftningen”, sade företagets talesperson i fredags. (CZ arbetade på Bloomberg LP, moderbolaget till Bloomberg News, från 2002 till 2005).

Samtidigt har kryptovärlden också sitt laseröga på utsikten att FTX:s konkursfall kan resultera i försök att återkräva de 2,1 miljarder dollar som FTX betalade för att köpa tillbaka Binances andel i Bankman-Frieds företag, varav en stor del betalades i en FTX-token vars värde sedan dess har störtdykt. ”Jag kanske vill ha en Madoff-klausul på dessa intäkter”, sade Kevin O’Leary, TV-personligheten i ”Shark Tank” som har miljontals dollar i krypto från ett betalt sponsorskap inlåst i FTX, till senatens kommitté.

På frågan under en CNBC-intervju på torsdagen om han var beredd att återlämna dessa 2,1 miljarder dollar, utlöste CZ:s svar – ”Jag tror att vi överlåter det till advokaterna” – en ny omgång tweets från kryptoens jordnötsgalleri som fokuserade på dess undvikande. Endast tiden får utvisa om de bara var mer FUD.

–Med hjälp av Tom Schoenberg, Emily Nicolle och Dave Liedtka.

©2022 Bloomberg L.P.