(Bloomberg) – Ännu en teknisk nedgång, ännu en skjuts i armen för aktiekvanter som gör en stor comeback i Wall Streets hemska år.

Mest lästa från Bloomberg

När Federal Reserve ökade sin hökaktiga policyvägledning i veckan om den fortfarande stigande inflationen, förlorade de en gång så blomstrande Faang megapcaps ytterligare 568 miljarder dollar i marknadsvärde, vilket förde kohortens totala kapitalisering till den lägsta nivån sedan mitten av 2020.

Med stigande räntor som sporrar till ett abrupt slut på Big Tech-ledarskapet har de största teknikföretagen allt mindre makt över de bredare indexen, eftersom tidigare höjdare som Meta Platforms Inc. och Amazon.com Inc. kraschar på nytt i den senaste försäljningsvågen. Genom att vända på extremerna under åren med billiga pengar slog det kapitaliseringsviktade S&P 500 den lägsta nivån jämfört med en jämviktad version av jämförelseindexet sedan 2019.

Allt detta är en välsignelse för så kallade faktorinvesterare, som dissekerar aktier enligt deras matematiskt härledda egenskaper, från hur billiga aktier ser ut till hur snabbt de har stigit. Dessa fonder är vanligtvis underviktade i de teknologiska megakaparna och har en benägenhet att sprida ut sina exponeringar, ett gynnsamt upplägg i denna era av förbättrad marknadsbredd.

Under 11 av de senaste 13 sessionerna då S&P 500 har sjunkit med mer än 2 % har strategier som är älskade av faktorfonder som värde, kvalitet, momentum och låg volatilitet alla tjänat pengar, enligt Dow Jones marknadsneutrala index.

”Du har en mycket mer diversifierad uppsättning möjligheter som gör det möjligt för fler faktorer att spela in”, säger Sean Phayre, chef för kvantitativa investeringar vid Abrdn Investment Management. ”Tidigare var 2019, 2020 en mycket endimensionell marknad.”

Historien fortsätter

Systematiska förvaltare som använder sig av faktorstrategier i en eller annan form är på en vinnande linje. AQR Equity Market Neutral Fund har stigit på nytt sedan oktober och har hittills i år gjort en vinst på 21 procent. Jupiter Merian Global Equity Absolute Return Fund, som förlorade tillgångar under hela teknikbullren, har stigit med nästan 7 %.

Wall Streets matematiska experter bearbetar data för att hitta mönster på hela aktiemarknaden. Det betyder att de oftast sprider ut sina satsningar över ett stort antal värdepapper. Så när marknadsvinsterna är koncentrerade till några få megacaps, kommer kvantörerna nästan per definition att äga mycket mindre av dessa aktier än en billig och glad S&P 500 tracker. Så var fallet under åren med låga räntor när Faang-blocket — — Facebook Inc. som numera är känt som Meta, Apple Inc., Amazon, Netflix Inc. och Googles moderbolag Alphabet Inc. — drev bullmarknaden.

Nu ger en bredare grupp vinnare penningförvaltare fler möjligheter. I en vändning av trenderna före 2021 lyckades S&P 500 dra igång en uppgång på cirka 8 % i oktober, även om hälften av Faangs föll.

På senare tid har även momentumfaktorn, en populär kvanthandel, anslutit sig till festen. En kameleoninvesteringsstil som helt enkelt satsar på det senaste årets vinnare, och den gör sig inte bra vid vändpunkter som början av 2022. Men efter att ha ombalanserat till överpresterande aktier som hälsovårds- och energiaktier har strategin stigit det här kvartalet som ett tecken på ihållande trender som drivs av en fastlåst inflation.

Den 12 miljarder dollar stora iShares MSCI USA Momentum Factor ETF (ticker MTUM) drog till sig ett rekordstort inflöde på 2 miljarder dollar förra månaden efter att dess uppgång på 13 procent slog den bredare marknaden med mest i sin nioåriga historia. En marknadsneutral version som sammanställts av Bloomberg är på väg mot det bästa året sedan 2015.

”Momentum är allvädersstrategin”, skrev Christopher Harvey, chef för aktiestrategi på Wells Fargo, i en kommentar. Han förväntar sig mer marknadsskador orsakade av inflations- och jobbdata och hyllar momentumstrategier eftersom ”de har en tendens att prestera bra” under stressade förhållanden.

Samtidigt har 87 % av företagen med högt momentum överträffat vinstförväntningarna den här säsongen, jämfört med 70 % av S&P 500, enligt Harvey. Dessa vinnande namn belönas också mer för goda resultat och straffas mindre för dåliga resultat.

Värde-strategin att köpa billiga aktier har också fått en ny knuff i och med att stigande räntor driver investerare bort från aktier med höga multiplar. Samtidigt lyser handeln med låg volatilitet med stabilare aktier som hälsovårdsnamn som vinnare.

Dessa trender har bara intensifierats den senaste tiden med amerikanska tungviktare som Amazon, Alphabet och Microsoft som redovisar nedslående resultat – en stor omsvängning jämfört med den ohämmade teknikoptimismen under lågräntetiden.

”Den enda dimension som drev dessa namn till överavkastning — den modellen är något trasig”, säger Phayre på Abrdn. ”Kom 2021, 2022 finns det en insikt om att det kommer att bli någon form av återbetalning för alla billiga pengar.”

–Med hjälp av Lu Wang.

©2022 Bloomberg L.P.