Axfoods plastbantning: ett steg mot hållbarhet
Kategori

Loading...
Axfood fortsätter sin resa mot minskad plastanvändning genom att ta bort tråget från Garants hel kyckling. Denna förändring, som även inkluderar hel majskyckling, innebär en årlig besparing på cirka 28 ton plast. Detta är en del av Axfoods större mål att minska plastanvändningen med minst 25 procent till 2025 och att alla förpackningar ska vara återvinningsbara till 2030.
Nadja Dahlgren, förpackningsutvecklare på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag, betonar vikten av att ifrågasätta varje del av en förpackning. “Att ifrågasätta varje del av en förpackning och ta bort det som inte fyller någon väsentlig funktion är en viktig del i vårt arbete mot mer hållbara lösningar,” säger hon.
Detta är Axfoods andra större plastbantningsinitiativ under 2025. Tidigare i år övergick Garant till flowpack för all köttfärs i mindre förpackningar, vilket minskade plastanvändningen med över 100 ton per år. Totalt sparar Axfood över 130 ton plast per år med dessa initiativ.
Från vecka 42 kommer den nya förpackningen utan tråg att finnas i butik för Garant hel kyckling och Garant hel majskyckling. Förpackningens yttre utseende är detsamma som tidigare, men nu består den endast av flowpack, vilket innebär mindre plast och ett minskat klimatavtryck.
Axfood har under flera år arbetat systematiskt med att reducera plast i förpackningar. Bland tidigare initiativ finns minskad plastens tjocklek på fryst baguette (cirka 4,4 ton), mindre plastpåse till Garants orientbröd (cirka 10 ton plast), minskad plast runt butikskartonger för Garant krossade tomater (cirka 40 ton) och förpackningsbyte från tråg till påse för Garants köttbullar (cirka 10 ton).
Axfood strävar efter att vara ledande inom prisvärd, bra och hållbar mat. Med butikskedjor som Willys, Hemköp och City Gross, samt grossistförsäljning genom Snabbgross, arbetar Axfood för att minska sitt klimatavtryck och öka hållbarheten i sina produkter.