Några av de största telekomaktierna har just uppvisat sina brantaste kvartalsvisa nedgångar på två decennier på grund av både nya och gamla påfrestningar på kabel- och trådlösa industrier.

Aktierna i de trådlösa företagen AT&T Inc.
T,
-1.22%
och Verizon Communications Inc.
VZ,
-1.73%
förlorade 26,8 % respektive 25,2 % under det tredje kvartalet. Det var de största kvartalsvisa procentuella nedgångarna sedan september 2002 för båda företagen, enligt Dow Jones Market Data.

Comcast Corp.
CMCSA,
-3.61%
aktier sjönk med 25,3 % under det tredje kvartalet, vilket var deras sämsta kvartalsresultat sedan juni 2002, då de förlorade 27,7 %. Kabeltelefoni jämnåriga Charter Communications Inc.
CHTR,
-2.96%
fick se sin aktie sjunka med 35,3 % under det senaste kvartalet, vilket är den kraftigaste nedgången någonsin baserat på tillgängliga data efter konkursen som sträcker sig tillbaka till 2009, enligt Dow Jones Market Data.

Kabeljättarna Comcast och Charter gynnades båda tidigare under pandemin när uppkoppling blev avgörande för människor som arbetar och studerar hemifrån, men företagen har kämpat för att hitta tillväxt i sina internetverksamheter på senare tid. Comcast hade ett oförändrat antal bredbandsabonnenter under sitt andra kvartal, vars resultat redovisades i slutet av juli. Charter redovisade en förlust av bredbandsabonnenter, men cheferna sade att de skulle ha sett en viss tillväxt om det inte hade varit för bortkopplingar i samband med förändringar i regeringens programplanering.

Cheferna på båda företagen gav flera orsaker till tillväxtutmaningarna, bland annat att människor flyttar i lägre takt än tidigare. När människor flyttar kan de vara mer benägna att byta kabel-tv-leverantör, antingen av egen vilja eller av nödvändighet.

”Bostadsbeläggningen och nybyggnationen är lägre på grund av problem med leveranskedjan, så jag tror att det kommer att åtgärdas med tiden, men det är ett problem som påverkar tillväxten för tillfället”, sade Charters verkställande direktör Tom Rutledge vid företagets senaste vinstsamtal.

Charter meddelade i förra veckan att Rutledge planerar att avgå som VD och kommer att ersättas av den nuvarande operativa chefen Chris Winfrey, som tillträder den 1 december. Avgången kom ”några år tidigare än vad många förväntade sig”, enligt Oppenheimer-analytikern Timothy Horan, som ansåg att ”den tidiga avgången underlättades av ökad konkurrens och behovet för CHTR att förbättra sin strategiska position”.

De trådlösa företagen har också haft problem på senare tid.

Verizon uppvisade en övergripande ökning av antalet abonnenter av postpaid-telefoner under det senaste kvartalet, men förlorade 215 000 sådana abonnenter när man bara tittar på konsumentverksamheten. Analytiker anser att företaget befinner sig i en svår situation, eftersom Verizon har varit något mindre säljfrämjande än sina konkurrenter i ett erkännande av de marginaleffekter som överdrivna rabatter medför. Samtidigt tror analytikerna dock inte att Verizon har den nätverksfördel som det en gång hade, främst på grund av T-Mobile US Inc:s uppgång.
TMUS,
-0.35%.
Kommer företaget att kunna försvara sitt ”premium”-varumärke?

Läs: Verizon har inte varit en särskilt defensiv aktie på sistone, men så här kan saker och ting förändras.

AT&T har haft en bättre abonnenttillväxt än Verizon, även om företagets vd förnekar att kampanjer är drivkraften bakom alla dessa resultat. Trots detta stannade aktierna i AT&T efter företagets senaste resultatrapport på grund av oro för en sämre prognos för det fria kassaflödet och kommentarer från chefer som indikerade att kunderna hade blivit något långsammare med sina räkningsbetalningar.

Även om utförsäljningarna av trådlösa och kabelnamn har sina egna branschspecifika orsaker kan Verizon och AT&T sannolikt skylla på Charter och Comcast för en del av sina problem – och vice versa. Charter och Comcast har båda gjort stora framsteg när det gäller att öka sin egen bas av trådlösa telefonabonnenter genom arrangemang som utnyttjar Verizons nät.

Charter och Comcasts tidiga trådlösa framgångar innebär ökad konkurrens om trådlösa abonnenter i hela branschen. De två företagen har visat ”spektakulär tillväxt inom trådlösa tjänster”, skrev MoffettNathansons analytiker Craig Moffett efter Charters rapport i juli.

AT&T, Verizon och T-Mobile har arbetat djupare med internet i hemmet genom satsningar på fiber och fast trådlös access. Cheferna för Charter och Comcast erkände båda att det finns en viss ny konkurrens från de trådlösa företagen, även om de inte såg det som den viktigaste orsaken till deras senaste svaga abonnentsiffror.

”Kabelsentimentet är i källaren”, skrev Wells Fargo-analytikern Steven Cahall i ett meddelande till kunderna i mitten av augusti. ”Det känns som om de långvariga anhängarna är skrämda av bredbandsnätet och den ihållande accelerationen i FWA”. [fixed-wireless access] nettotillskott. Även om vi tror att den växande fibern fortfarande är den största risken, gör det att en återhämtning 2022 ser svår ut och 2023 blir ännu mer överbelastad av konkurrensdynamiken.”

Ett företag som inte kände av samma smärta på aktiemarknaden under det tredje kvartalet var T-Mobile, vars aktier endast föll med 0,3 %. Medan trycket på Verizon och AT&T ”kan tillskrivas den svåra verkligheten att ingen av dem kan kommunicera ett övertygande värdeerbjudande för att konkurrera med T-Mobile”, skrev Moffett i juli, tror han att T-Mobile ”fortfarande tar andelar, och det i en accelererande takt” – liksom med ”allt mer välbärgade demos”.