(Bloomberg) — Asiatiska aktier sjönk när investerare vägde in hökaktiga kommentarer från Federal Reserve-tjänstemännen och såg fram emot publiceringen av amerikansk inflationsdata på torsdag för att få klarhet om räntebanan.

Mest lästa från Bloomberg

Kinesiska aktier i Hongkong sjönk efter en uppgång på 2 % på måndagen, medan Japans Topix-index avancerade efter att ha öppnat igen efter en helgdag. Mätare i Australien och Sydostasien sjönk också. Kontrakten på S&P 500 sjönk efter att indexet inte lyckats hålla sig över nyckelnivån 3 900, vilket raderade en uppgång som nådde nästan 1,5 % i måndags.

Handlare som hoppades på ett snabbt slut på aggressiva räntehöjningar när den globala inflationen avkyls fick en verklighetsbeskrivning på måndagen, när Mary Daly, ordförande för Fed Bank of San Francisco, sade att hon förväntar sig att centralbanken kommer att höja räntan till någonstans över 5 %. Hennes motsvarighet i Atlanta, Raphael Bostic, noterade att beslutsfattarna bör höja över 5 % i början av andra kvartalet och sedan hålla nere under ”lång tid”.

Det gör att de som satsar på långsammare höjningar väntar på torsdagens amerikanska inflationsrapport, som kommer ut nästan en vecka efter det att de senaste jobbstatistikuppgifterna visade att löneökningarna har avtagit. Siffrorna kommer att vara bland de sista sådana mätningar som beslutsfattarna kommer att se innan deras möte den 31 januari-1 februari.

”Räkna med vissa vinsthemtagningar, positioner som är kvadrerade inför KPI-uttrycket senare i veckan”, säger Craig Johnson, teknisk chefsanalytiker vid Piper Sandler & Co. ”Det är nästa stora händelse för de globala marknaderna. Jag misstänker att de flesta handlare kommer att vara ganska oförändrade inför det ekonomiska trycket.”

Bloomberg Dollar Spot Index var lite förändrat. Den tioåriga statsobligationsräntan höll sig på 3,54 procent. Japans tioårsränta låg på 0,5 %, taket för Bank of Japans avkastningskontrollpolitik.

Historien fortsätter

”Förutom sannolikheten för att räntorna förblir höga och en eventuell ekonomisk avmattning kan eventuell hausse som utlöses av avtagande inflation motverkas av aktiernas fortfarande höga värderingar och alltför optimistiska vinstförväntningar”, säger Chris Larkin på E*Trade från Morgan Stanley. ”Det kan vara ett recept för en skakig handel på kort och lång sikt.”

Oron för recessioner i USA och Europa i år har motverkats av förnyad optimism om Kina. Världens näst största ekonomi gjorde i början av december en abrupt helomvändning när det gäller strikta Covid-begränsningar och följde snabbt upp med andra marknadsvänliga förändringar.

Den kinesiska ekonomin beräknas nu expandera med 4,8 % i år, enligt uppgifter som sammanställts av Bloomberg. Fortfarande förvärrades dock deflationstrycket under fjärde kvartalet, och pristillväxten kommer sannolikt att vara dämpad även när ekonomin återhämtar sig senare i år, enligt China Beige Book International.

”Förväntningarna på Kina förbättras, men ekonomiska data kanske inte ger bekräftelse förrän landets skenande Covid-utbrott har fått sin gång”, sade Nitin Chanduka, strateg på Bloomberg Intelligence.

Viktiga händelser denna vecka:

 • USA:s grossistlager, tisdag

 • Fed-chefen Jerome Powell bland talarna vid Riksbankens symposium i Stockholm, tisdag

 • Världsbanken väntas släppa rapport om de globala ekonomiska utsikterna på tisdag

 • Ledamöter från ECB-rådet talar vid Euromoney-konferensen i Wien på onsdag.

 • KPI i USA, första ansökningar om arbetslöshetsunderstöd, torsdag

 • Fed-chefen i St Louis, James Bullard, vid virtuellt evenemang för Wisconsin Bankers Association, torsdag

 • Thomas Barkin, Fed-chef i Richmond, talar vid VBA/VA Chamber, torsdag

 • Handel med Kina, fredag

 • USA: University of Michigan konsumenternas stämning, fredag

 • Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo rapporterar resultat, fredag

Veckans MLIVE-pulsundersökning:

Några av de viktigaste rörelserna på marknaderna klockan 13:46, Tokyo-tid:

Aktier

 • S&P 500 futures sjönk 0,3%; S&P sjönk 0,1% måndag

 • S&P/ASX 200 sjönk 0,3 %.

 • Hang Seng sjönk 0,3 %.

 • Japans Topix steg med 0,3 %.

 • Shanghai Composite sjönk 0,2 %

Kryptovalutor

Obligationer

Råvaror

 • West Texas Intermediate crude sjönk 0,2 % till 74,45 dollar per fat.

 • Spotguldet var lite förändrat på 1 873,18 dollar per uns.

Den här artikeln producerades med hjälp av Bloomberg Automation.

–Med hjälp av Abhishek Vishnoi.

(I en tidigare version av denna artikel korrigerades stavningen av Atlanta Fed-tjänstemannens namn.)

©2023 Bloomberg L.P.