Det har varit ett tufft 2022 för den berömda kapitalförvaltaren Cathie Wood, chef för Ark Investment Management, när hennes börshandlade fonder sjunker.

Woods flaggskeppsfond, Ark Innovation ETF (ARKK) , rasade med 64 procent på årsbasis fram till den 14 oktober och nådde sin lägsta nivå på fem år. Ark Innovation har rasat med 79 % från sin rekordhöga nivå i februari 2021.

De skyhöga räntorna och den tröga ekonomiska tillväxten har gjort hål på Woods unga, ”störande” (som hon beskriver dem) teknikföretag. Stigande räntor skadar dem eftersom deras vinstflöde kommer senare (om alls), medan den säkra avkastningen på statsobligationer stiger nu.

Ark Innovations största innehav, elbilsjätten Tesla (TSLA) , har förlorat 42 procent hittills under året. Nummer två, videokonferensföretaget Zoom Video Communications (ZM) , har rasat med 61 %. Och nummer 3, videostreamingtjänsten Roku (ROKU) , har dykt 78 %.

Wood kallar årets nedgång för teknikaktier för en köpmöjlighet. Och hon försvarar sina senaste förluster med att hon har en femårig investeringshorisont.

Fem års underprestation

Ark Innovations femåriga resultat kan verkligen ge investerare tröst fram till den 9 maj. Fondens femåriga avkastning slog S&P 500:s fram till dess.

Men Ark Innovations femåriga årliga avkastning uppgick till ynka 1,07 % fram till den 14 oktober, långt efter S&P 500:s avkastning på 8,93 %, enligt Morningstar.

Trots denna underprestation hade fonden på 6,7 miljarder dollar ett nettoinflöde på 1,27 miljarder dollar hittills under året fram till den 13 oktober, enligt VettaFi, ett ETF-forskningsföretag. Det är uppenbart att många investerare är lojala mot Mama Cathie, som vissa fans kallar henne.

Men tidvattnet kan börja vända. Under de fem dagarna fram till och med den 13 oktober drabbades Ark Innovation av ett utflöde på 204 miljoner dollar.

Investerarlojalitet

Man kan undra varför så många investerare har hållit fast vid Wood, trots hennes mediokra avkastning. Det faktum att hon hade ett spektakulärt år hjälper säkert till. Ark Innovation ETF sköt i höjden med 153 % år 2020.

Dessutom har Wood blivit något av en rockstjärna i investeringsvärlden. Hon har dykt upp ofta i media under de senaste åren. Hon är uppenbart intelligent och välformulerad och förklarar finansiella begrepp på ett sätt som nybörjarinvesterare kan förstå.

Wood har ändå fått sina motståndare. Den 29 mars utfärdade Morningstar-analytikern Robby Greengold en svidande kritik av Ark Innovation.

”ARKK visar få tecken på att förbättra sin riskhantering eller sin förmåga att framgångsrikt navigera i det utmanande område som det utforskar”, skrev han.

Wood bemötte Greengolds punkter i en intervju med Magnifi Media av Tifin. ”Jag vet att det finns företag som det där. [Morningstar] som inte förstår vad vi gör”, sade hon.

Om Woods investeringsresultat återhämtar sig kommer hennes trogna att säga: ”Jag sa ju det”. Om det inte gör det blir det intressant att se hur länge investerarna är villiga att hålla sig till henne.