Argentinas president Alberto Fernandez sade på onsdagen att hans regering planerar att under de kommande dagarna lägga fram lagstiftning för den nationella kongressen som ”skulle ge säkerhet” för energiproducenter och bidra till att föra Argentinas agenda för flytande naturgas (LNG) framåt.

Vaca Muerta-skifferbäckenet, världens näst största okonventionella gasreserv och den fjärde största oljereserven, ger landet starka fördelar på olje- och gasmarknaderna, sade han när han talade inför en publik av energiledare i Houston.

”Jag är övertygad om att vi, med utgångspunkt i den mängd reserver som Argentina har, måste tänka på att utforma ett land där energi är den centrala axeln”, sade Fernandez till publiken som bestod av chefer från Chevron Corp (NYSE:) , Exxon Mobil Corp (NYSE:) , Equinor, Shell (LON:) och Schlumberger (NYSE:).

Energilagen, som utarbetas tillsammans med ekonomiminister Sergio Massa, kommer att omfatta LNG, vätgas, litium, solenergi och andra former av energi, sade Fernandez i kommentarer efter evenemanget.

Det sydamerikanska landet kommer att ha ett underskott i energihandeln även i år, sade Fernandez, men regeringen räknar med att den ökande produktionen i Vaca Muerta och byggandet av en viktig inhemsk gasledning kommer att vända detta underskott. År 2026 kommer Argentina att registrera ett energihandelsöverskott på 13 miljarder dollar, sade han.

Energibolag som är verksamma i Argentina hoppas att gasledningen snart ska vara klar, sade cheferna vid mötet och konstaterade att bristen på tillräcklig kapacitet har försenat vissa planer på att öka gasproduktionen och hållit tillbaka produktionen av olja och associerad gas.