Letar du efter en aktie med hög tillväxt och stor potential – särskilt när teknikaktier blir sämre? Apple-aktien eller Microsoft? Amazon.com eller Facebook? Varför välja? Äg dem alla.

X

QQQ-aktier, eller Invesco QQQQ Trust (QQQQ), lägger de 100 viktigaste Nasdaq-aktierna i din portfölj i en enda handel. Det bästa av allt är att den utelämnar finansbolag och fokuserar din portfölj på företag i sektorer med snabbare tillväxt. QQQ ett billigt sätt att äga de företag som bygger framtidens ekonomi.

Och i stället för att försöka välja rätt teknikaktie att köpa och när den ska köpas, placera en handel och du äger dem alla just nu.

Allt detta till en stenhård avgift på endast 0,2 % per år. Efter ett provisionskrig som inleddes 2019 av Charles Schwab (SCHW), Interactive Brokers (IBKR) och TD Ameritrade (AMTD), kan du köpa denna fond utan provision. Det innebär att du bara betalar 20 dollar per år för varje investerad 10 000 dollar.

Hur kommer du med på tåget?

Vad är QQQQ-aktier?

QQQ-aktien är den femte mest populära börshandlade fonden i världen och har mer än 160 miljarder dollar i investerarnas tillgångar. Den följer den Nasdaq-100-index, som omfattar de mest värdefulla icke-finansiella aktierna på Nasdaq. QQQQ är också den största ETF som följer en smalare del av aktiemarknaden. Den största ETF:n är den breda SPY-aktien, som äger alla aktier i S&P 500.

Men även om QQQ-aktien inte är en bred ETF för marknaden äger den de mest värdefulla aktierna som handlas på Nasdaq. Den definitionen innebär att QQQQ är mycket teknikintensiv. De flesta av världens största teknologiaktier handlas fortfarande på Nasdaq. Och med tanke på att tekniken fortsätter att vara den sektor som presterar bäst, kan jättar som Microsoft (MSFT) och Apple (AAPL) och det tekniskt närliggande Amazon.com (AMZN) blir bara viktigare i ETF:n.

Vilka är de tio största innehaven i QQQ-aktien?

QQQQ-aktien är starkt inriktad på megacap-teknikaktier. Alla dess tio största innehav är teknik eller teknikrelaterade företag som Amazon.com.

Företag
Symbol
Vikt i QQQQ-aktien

Apple
(AAPL)
13.6%

Microsoft
(MSFT)
10.1%

Alfabetet
(GOOG)
6.7%

Amazon
(AMZN)
5.4%

Tesla
(TSLA)
3.2%

Nvidia
(NVDA)
3.0%

PepsiCo
(PEP)
2.3%

Costco Wholesale
(COST)
2.2%

Metaplattformar
(COST)
2.0%

Broadcom
(BRCM)
1.9%

Källa: Invesco per den 18 november 2022

Varför är Nasdaq 100 bättre än Dow Jones?

Nasdaq 100 är inte lika känd som Dow Jones Industrial Average, men den är överlägsen på många sätt, bland annat för att den är det:

  • Bredare: Nasdaq har 100 aktier jämfört med Dow Jones 30 aktier.
  • Mer representativ för de stora marknadsledarna. Nasdaq 100 ger större vikt åt företag med det största värdet som handlas på marknaden. Detta är utan tvekan en bättre metod än Dow. Dow väger aktierna utifrån deras pris per aktie. Detta är inte logiskt meningsfullt.
  • Mer regelbaserad. Nasdaq 100 är mindre beroende av mänsklig inblandning. Ändringar görs i både Dow och Nasdaq 100 när aktier läggs in och tas ut. Människor väljer vad som finns i Dow och när ändringar görs. Men eftersom Nasdaq 100 äger alla stora Nasdaq-aktier finns det ingen bedömning av vad som tas in och vad som tas ut varje år.
  • En bättre prestation: Kanske viktigast av allt är att Nasdaq 100 slår Dow Dow i fråga om vinster. QQQ-aktien har gett 13,2 % årlig avkastning under de senaste 15 åren, vilket inkluderar utdelningar. SPDR Dow Jones Industrial Average ETF (DIA) avkastade endast 9,0 % per år under denna tid. Och under de senaste fem åren har QQQQ avkastat 13,9 % per år, vilket är bättre än Dow Jones avkastning på 9,7 %.

Vad är en ETF?

ETF:er, som skapades för mer än 25 år sedan, är nu bland de snabbast växande investeringsinstrumenten i världen. Precis som värdepappersfonder är ETF:er investeringar som äger en hink full av andra investeringar.

Och ETF:er kan äga allt från enskilda aktier, som QQQ gör, till obligationer, råvaror och valutor. Nästan alla ETF:er äger de investeringar som dikteras av ett index. QQQ-aktien äger aktierna i Nasdaq-100.

Men andra ETF:er äger aktier i andra index, till exempel små aktier och medelstora aktier. Du kan också köpa ETF:er som endast äger tillväxtaktier eller slagna aktier som kallas värdeaktier. Vissa ETF:er köper endast aktier som innehas i specifika branschindex, t.ex. informationsteknik eller allmännyttiga företag.

Och det finns också mer exotiska ETF:er. Vissa ”omvända ETF:er” stiger i värde när marknaden faller. Och vissa äger råvaror som guld eller silver.

Vilka är de bästa sektorerna i QQQ-aktien?

Teknik- och kommunikationsaktier dominerar QQQ-aktien och står för mer än två tredjedelar av indexet. Denna tunga sektorkoncentration är en risk. QQQQ kommer att drabbas mycket hårdare än S&P 500 om teknikaktier korrigerar.

Sektorn
Vikt i QQQQ-aktien

Informationsteknik
50.5%

Kommunikationstjänster
15.3%

Konsumtion av diskretionära varor
14.2%

Hälsovård
7.6%

Konsumenter av stapelvaror
7.0%

Industrier och allmännyttiga företag
5.2%

Övriga
0.2%

Källa: Invesco per den 18 november 2022.

Vilka andra alternativ finns det? Hur mycket kostar de?

Investerare har valmöjligheter när de vill köpa Nasdaq 100.

Investerare kan nu äga alla samma aktier på Nasdaq 100 till en mycket lägre avgift med en ny ETF. Det är Invesco Nasdaq 100 ETF (QQQM). Liksom Invesco QQQQ Trust äger den alla 100 största icke-finansiella företag på Nasdaq. Men den gör det för 0,15 % per år, eller 25 % mindre än de 0,2 % som QQQQ tar ut.

First Trust Nasdaq-100 Equal Weighted Index Fund (QQEW) äger också alla 100 icke-finansiella aktier på Nasdaq. Men till skillnad från QQQQ-aktien äger QQEW alla 100 aktier lika mycket, i stället för att vikta dem utifrån deras värde. First Trust Nasdaq-100 Equal Weighted Index ETF är mindre än QQQ-aktien, med tillgångar på 1,4 miljarder dollar, och tar mer betalt (0,58 %).

Direxion Nasdaq-100 Equal Weighted Index (QQQE), liksom QQEW, har lika stor vikt i alla aktier i Nasdaq 100. Den är mindre, 438 miljoner dollar, men billigare med en årlig kostnadskvot på 0,35 %.

Betalar QQQ-aktien utdelning?

Få människor köper tekniska aktier med målet att få utdelning, men allt fler av dessa aktier ger utdelning. Apple och Microsoft är hyggliga utdelningsbetalare, nu. Men dessa utdelningar är en droppe i havet eftersom en majoritet av Nasdaq 100-aktierna inte betalar någon utdelning. Sammantaget är QQQQ-aktiens utdelningsavkastning bara 0,7 %, eller mindre än hälften av avkastningen för S&P 500.

Teknisk analys av QQQ-aktier – är det ett köp nu?

Om du vill äga ledande Nasdaq-företag är det svårt att slå QQQQ. ETF:n har kraftiga köp och försäljningar under dagen, vilket gör att priset du får för att sälja ligger nära priset du betalar för att köpa.

Å andra sidan använder vissa investerare QQQ-aktier mer taktiskt. De pilar in och ut för att fånga upp marknadsrörelser. Om du är den här typen av investerare måste du vara mer uppmärksam på tekniska åtgärder på den breda marknaden. Dessa investerare letar efter att QQQ ska trycka sig över sitt 50-dagars glidande medelvärde. Och det är 277 den 18 november. Den är 3 % högre nu, så det är nu dags att tänka på att köpa.

Det är också viktigt att QQQQ håller sig över sitt 21-dagars exponentiella glidande medelvärde. Ett 10-dagars enkelt glidande medelvärde (SMA) kan vara för snävt och ett 50-dagars enkelt glidande medelvärde för löst. Finanstidning Charts inkluderar inte 21-dagarslinjen. På Leaderboard-grafiken är 21-dagarslinjen ritad i grönt. Prenumeranter på MarketSmith kan ställa in anpassade glidande medelvärden.

Finanstidning:s marknadspuls kommer att tala om för dig om marknaden befinner sig i en bekräftad uppåtgående trend och om det nu är en bra ingångspunkt. Och Stock Market Today visar dig brytande trender på marknaden som talar om för dig om du bör vara med i QQQ på kort sikt eller inte. Missa inte heller detta webinar från Finanstidning som visar hur man handlar QQQQ som proffsen.

Slutsats

QQQ-aktien är ett utmärkt alternativ för investerare som vill försäkra sig om att de inte missar nästa Amazon eller Google. När ledande Nasdaq-aktier blir stora landar de på QQQ. Det här är ett lättsamt sätt att äga en diversifierad korg med heta aktier.

Kolla in Finanstidning Stock Lists och annat Finanstidning-innehåll för att hitta dussintals fler av de bästa aktierna att köpa eller bevaka.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Se de bästa aktierna att köpa och bevaka

Se Finanstidning:s videor om investeringsstrategier

Dagens Finanstidning-aktie: Hur man hittar, spårar och köper de bästa aktierna