I slutet av en sorglig vecka för Big Tech-vinster lyckades Apple Inc. överträffa förväntningarna på intäkter och resultat med hjälp av Macs som såldes i rekordfart under skolavslutningen, vilket uppvägde en liten miss på iPhone-försäljningen.

Apple
AAPL,
-3.05%
aktier studsade mellan små vinster och förluster i efterhandeln på torsdagen, även om cheferna förutsåg att intäktstillväxten kunde avta under semesterkvartalet. Som det har varit fallet under hela COVID-19-pandemin vägrade Apple-cheferna att erbjuda en traditionell finansiell prognos, men finanschef Luca Maestri berättade för investerarna vid en telefonkonferens att de förväntar sig en sekventiell avmattning av tillväxten under decemberkvartalet, delvis drivet av kraftiga valutaeffekter, tuffa jämförelser för Mac-verksamheten och tryck på tjänsteverksamheten.

Smartphonegigantens intäkter ökade med 8 % under det fjärde kvartalet, till 90,1 miljarder dollar från 83,4 miljarder dollar året innan, och kom in före FactSets konsensus på 88,7 miljarder dollar. Apple genererade 42,6 miljarder dollar i sin största affärsverksamhet, iPhone-försäljningen, en ökning från 38,9 miljarder dollar året innan, men analytikerna räknade med 43,0 miljarder dollar.

En stor drivkraft för uppgången kom från Apples
AAPL,
-3.05%
Mac-segmentet, som visade ett massivt överträffat resultat trots att försäljningen av iPhone var svag. Mac-verksamheten satte ett nytt rekord för kvartalsintäkterna på 11,5 miljarder dollar under kvartalet före skolstarten, vilket är en ökning från 9,2 miljarder dollar året innan och klart över FactSets konsensus, som räknade med 9,3 miljarder dollar.

Verkställande direktör Tim Cook förklarade vid samtalet att Mac-kategorin gynnades av lanseringen av MacBook Air med Apples anpassade M2-chip, samt av lättnader i utbudet som gjorde det möjligt för Apple att möta en tidigare efterfrågebakgrund. Maestri sade att han förväntar sig att Mac-intäkterna kommer att ”sjunka avsevärt” på årsbasis under decemberkvartalet, eftersom den perioden står inför tuffa jämförelser.

En viktig fråga inför Apples rapport var hur efterfrågan på företagets nya iPhone 14-serie har hållit i sig, särskilt med tanke på rapporter om att företaget har dragit ned på tidigare produktionsmål. Cook berättade att även om det fortfarande var tidigt så var ”konsumenternas efterfrågan stark och bättre än vad vi förväntade oss att den skulle vara”.

Företaget har begränsad tillgång till modellerna iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max, sade Cook och tillade att det är svårt för företaget att ”bestämma den exakta mixen” av sina telefoner tills det kan uppfylla all efterfrågan.

Intäktsutvecklingen för Apples olika produktlinjer var blandad. Medan Mac-försäljningen var stark sjönk iPad-intäkterna till 7,2 miljarder dollar från 8,3 miljarder dollar, medan analytikerna hade räknat med 7,8 miljarder dollar i iPad-intäkter. Den kategorin såg ”motsatta” trender i förhållande till Mac-verksamheten i och med att iPads stod mot ett ”exceptionellt starkt iPad-kvartal” från året innan som innehöll en produktlansering.

Företaget drog in 9,7 miljarder dollar i intäkter i kategorin wearables, hem och tillbehör, vilket är en ökning från 8,8 miljarder dollar under samma period för ett år sedan. Analytiker hade räknat med intäkter på 9,2 miljarder dollar.

Tjänsteintäkterna klättrade till 19,2 miljarder dollar från 18,3 miljarder dollar, men nådde inte upp till FactSets konsensus som låg på 20,0 miljarder dollar. Maestri delade med sig av att även om han förväntar sig att segmentet kommer att växa under decemberkvartalet kan verksamheten påverkas av tryck på reklam och spel samt valutaeffekter.

För det senaste kvartalet redovisade Apple en nettovinst på 20,7 miljarder dollar, eller 1,29 dollar per aktie, jämfört med 20,6 miljarder dollar, eller 1,24 dollar per aktie, under föregående år. Analytiker som spåras av FactSet förväntade sig en vinst på 1,27 dollar per aktie.

Om Apples aktie lyckades hålla vinsterna till fredagens stängning, skulle det sannolikt vara det enda Big Tech-företaget att se en positiv aktieutveckling efter resultat den här veckan. Aktier från Microsoft Corp.
MSFT,
-1.98%,
Alphabet Inc.
GOOG,
-2.34%

GOOGL,
-2.85%,
och Meta Platforms Inc.
META,
-24.56%
noterade var och en en kraftig nedgång under sessionen efter sina respektive rapporter, och Amazon.com Inc.
AMZN,
-4.06%
aktier sjönk med 12 % i den sena handeln på torsdagen.

Apples aktier har förlorat 18 % hittills i år, medan Dow Jones Industrial Average
DJIA,
+0.61%
– som räknar Apple som en av sina 30 komponenter – har sjunkit med 12 %.