Amgen Inc.

AMGN -2.42%

har långt framskridna samtal om att köpa läkemedelsföretaget

Horizon Therapeutics

HZNP 0,39%

PLC, enligt personer som är bekanta med saken, i ett uppköp som sannolikt kommer att värderas till över 20 miljarder dollar och utgöra årets största sammanslagning inom hälsovården.

Det amerikanska bioteknikföretaget var den sista av tre budgivare som stod kvar i en auktion om Horizon, sade personerna, efter att den franska läkemedelstillverkaren

Sanofi SA

sade på söndagen att det inte längre är med i tävlingen.

En affär kan slutföras på måndag om samtalen med Amgen inte faller samman, sade personerna.

Alert erbjudanden

Viktiga nyheter i världen av affärer och affärsmän.

Horizon utvecklar läkemedel för att behandla sällsynta autoimmuna och svåra inflammatoriska sjukdomar som för närvarande främst säljs i USA. Dess största läkemedel, Tepezza, används för att behandla sköldkörtelögonsjukdom, en sjukdom som kännetecknas av progressiv inflammation och skador på vävnader runt ögonen.

Företaget är Nasdaq-noterat, men är baserat på Irland och har verksamhet i Dublin, Deerfield, Ill. och en ny anläggning i Rockville, Md.

Horizon sade förra månaden att det var intresserat av att ta över från Amgen, Sanofi och

Johnson & Johnson,

ett avslöjande som föranleddes av en rapport från Wall Street Journal.

Johnson & Johnson sade senare att det hade hoppat av.

Förra året mer än fördubblades intäkterna från Tepezza, vilket ökade Horizon totala nettoomsättning med 47 procent till 3,23 miljarder dollar. Horizon har sagt att den årliga globala nettoförsäljningen av läkemedlet planeras att så småningom nå en topp på mer än 4 miljarder dollar, eftersom företaget strävar efter att få godkännande för försäljning i Europa och Japan.

Den typen av tillväxt är attraktiv för stora läkemedelsföretag – där många sitter på stora högar av kontanter – som förlitar sig på förvärv som en nyckelstrategi för att öka försäljningen. Många stora läkemedelstillverkare letar efter nya inkomstkällor för att kompensera förluster när några av deras viktigaste produkter förlorar sitt patentskydd.

Analytiker förväntar sig att Amgen kommer att förlora försäljning när patenten börjar löpa ut på sina storsäljande osteoporosläkemedel Prolia och Xgeva senare under detta årtionde. Dessa två läkemedel stod för nästan 5,3 miljarder dollar av Amgens intäkter på 26 miljarder dollar förra året.

I oktober slutförde Amgen en affär på 3,7 miljarder dollar för ChemoCentryx och dess läkemedel för behandling av en sällsynt immunsystemssjukdom.

Genom att lägga till Horizon skulle Amgen få fler läkemedel mot sällsynta immunsjukdomar i sitt sortiment, som också innehåller bioteknikerns immunsjukdomsbehandlingar Enbrel och Otezla. Amgen skulle kunna hjälpa till att sälja fler av Horizons produkter utomlands, enligt analytiker.

Ett förvärv av Horizon skulle kunna ge Amgen nya intäkter på cirka 4 miljarder dollar fram till 2024, enligt Jefferies & Co.

Andra stora företag inom life science har gjort affärer under de senaste månaderna.

Johnson & Johnson slöt nyligen ett avtal på 16,6 miljarder dollar för att förvärva tillverkaren av hjärtutrustning Abiomed Inc. för att stärka försäljningen av sin medicintekniska division, som hade halkat efter sin läkemedelsenhet.

Merck

& Co. följde upp med en egen affär och gick med på att köpa bioteknikföretaget för blodcancer

Imago BioSciences Inc.

för 1,35 miljarder dollar, innan patentet för dess cancerimmunoterapi Keytruda löper ut.

Pfizer Inc.,

kom i augusti överens om att köpa Global Blood Therapeutics Inc. för 5,4 miljarder dollar i en affär som skulle ge den stora läkemedelstillverkaren ett fotfäste inom behandlingen av sicklecellsjukdomar.

En affär med Horizon skulle troligen vara det största förvärvet inom hälsovården globalt sett under 2022, före Johnson & Johnson-Abiomed-affären. Årets aktieförsäljning på grund av stigande räntor har visserligen lagt en dämpande effekt på affärsverksamheten, men den har också gjort vissa företag till mer attraktiva måltavlor. När aktien nådde sin topp för ungefär ett år sedan värderades Horizon till omkring 27 miljarder dollar.

Aktierna, som föll kraftigt tidigare i år, har stigit kraftigt sedan möjligheten till ett uppköp dök upp, och företaget har nu ett marknadsvärde på cirka 22 miljarder dollar.

Horizons andra läkemedel inkluderar Krystexxa för behandling av gikt, en form av inflammatorisk artrit, och Ravicti för en sällsynt, potentiellt livshotande genetisk sjukdom som kallas ureacykelstörning och som höjer ammoniaknivåerna i blodet.

Läkemedel för behandling av sällsynta sjukdomar har blivit en stor källa till läkemedelsförsäljning eftersom de kan ge höga priser som sjukförsäkringsbolagen har varit villiga att betala.

Skriv till Ben Dummett på ben.dummett@wsj.com, Dana Cimilluca på dana.cimilluca@wsj.com och Laura Cooper på laura.cooper@wsj.com.

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alla rättigheter förbehållna. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8