Att gå på bio är roligt och spännande igen. Men kan det matcha de nästan sinnesbrytande åtgärder som AMC Entertainment (AMC)? AMC-aktien startade 2021 på 2 per aktie och sköt i höjden mer än 36 gånger till ett rekordhögt pris på 72,62 den 2 juni samma år.

X

Dagens drama på aktiemarknaden har fortsatt under 2022.

På måndagen lägger AMC-aktien till förra veckans imponerande återhämtning med ett rally på hela 16 procent rally till 8,35, den högsta kursen sedan den 22 september. Det katapulterade aktierna över 50-dagars glidande medelvärde, en välkommen förändring.

Företaget meddelade sin största öppningshelg i box office-försäljning för november i sin historia, drivet av den mycket efterlängtade lanseringen av uppföljaren till ”Black Panther”. ”Black Panther: Wakanda Forever” välkomnade 4,9 miljoner gäster på sina AMC- och Odeon-biografer under den fyra dagar långa perioden torsdag-söndag.

Förra veckan ökade den med 27 % i kölvattnet av Q3-resultatet.

Företaget redovisade en nettoförlust på 226,9 miljoner dollar eller 22 cent per aktie, en liten ökning från 224,2 miljoner dollar året innan. Det hade 1,03 miljarder utestående stamaktier i slutet av kvartalet. Intäkterna steg med 27 procent till 968,4 miljoner dollar. AMC rapporterade också ett negativt operativt kassaflöde på 224 miljoner dollar. Analytiker som tillfrågats av FactSet såg en nettoförlust på 25 cent per aktie, mindre än en nettoförlust på 44 cent under tredje kvartalet förra året, och en 26-procentig ökning av försäljningen till 961,1 miljoner dollar. Enligt Yahoo Finance låg uppskattningarna av intäkterna på toppnivå mellan 856 miljoner dollar och 1,01 miljarder dollar.

Aktierna sålde först ut den 22 augusti, vilket ledde till ett tillfälligt handelsstopp på grund av nyheter om marknadskretsbrytare. AMC sjönk så mycket som 42 % till en lägsta nivå på 10,46 och föll under 50-dagars glidande medelvärde, ett tecken på att aktien är svag. Varför? Bolagets preferensaktier debuterade på NYSE under symbolen APE.

Innehavare av AMC:s stamaktier av klass A fick en APE för varje aktie i AMC som de ägde den 15 augusti. AMC:s ledning klargjorde för investerarna att AMC-aktien skulle känna av effekterna av det som kallats ”APE-splittringen”.

Sedan dess har AMC-aktien fortsatt att kämpa.

AMC har nu fallit med hela 51 % sedan försäljningen den 22 augusti. Förra veckan föll aktien med 13 % för veckan, vilket innebar den lägsta veckostängningen sedan mitten av februari 2021 – ungefär vid den tidpunkt då meme-aktiernas frenesi kom upp i högsta växel.

BMO Capital startade nyligen bevakning av AMC Entertainment på outperform och satte ett kursmål på 6,50, rapporterade Benzinga. Men liksom många andra högspekulativa aktier kämpade AMC-aktien efter att Federal Reserve på onsdagen höjde räntan med ytterligare tre fjärdedels 1 punkt till ett målintervall på 3,75 %-4 % och Fed-chefen Jerome Powell signalerade att toppräntan kan komma att bli högre än väntat.

Som framgår av ett dagsdiagram har aktien fastnat under sitt kraftigt nedåtgående 50-dagars glidande medelvärde – ett nej för ledande tillväxtaktier.

Inuti Finanstidning:s stora bild: Kommer Nasdaq att påbörja ett fjärde ben nedåt?

Aktiens utsikter såg roligare ut under våren och sommaren i år. AMC gick på en resa i maj efter att ha bottnat nära 10, en viktig psykologisk prisnivå. Och under nästan två veckor i augusti korsade aktierna i hausse det långsiktiga 200-dagars glidande medelvärdet.

Enkelt uttryckt hade AMC:s kortsiktiga agerande varit det mest optimistiska sedan slutet av augusti till början av september 2021.

Men är det vid denna tidpunkt dags att ta bort eventuella återstående vinster från bordet? Rallyt i maj 2021 uppvisade trots allt element av en klimaxkörning.

Eller är det ett köp nu?

I den här artikeln undersöks grundläggande, tekniska och fondägande faktorer för att avgöra om Leawood, Kan, företaget med 950 biografer och mer än 10 000 skärmar har en god sannolikhet att tjäna mer pengar för aktiehandlare.

5 billiga aktier att köpa och titta på just nu

I början av februari redovisade AMC intäkter för fjärde kvartalet förra året på 1,17 miljarder dollar, vilket var en ökning med 620 procent jämfört med året innan, och en justerad nettoförlust på 11 cent per aktie. Toppresultatet överträffade en konsensusprognos från Yahoo Finance på 1,09 miljarder dollar och en nettoförlust på 26 cent. Blockbustern ”Spider-Man: No Way Home” ökade biljettintäkterna rejält. AMC:s ledning noterade att bokningarna för den kommande filmen ”The Batman” under den första helgen var ”mycket starka”.

Under flera veckor i mars dominerade köparna återigen aktien. AMC nådde en fyra månaders toppnotering på 34,33. Men som en MarketSmith diagram visar att AMC-aktien stött på 200-dagars glidande medelvärde på ett dagligt diagram.

AMC gjorde en bättre återhämtning i augusti. Den stängde flera dagar ovanför 200-dagarslinjen. Det hade inte hänt sedan november 2021.

Den 5 augusti rapporterade AMC ytterligare en omgång starkare kvartalsresultat. Företaget redovisade en nettoförlust på 20 cent per aktie, jämfört med en förlust på 71 cent under föregående år. AMC:s nettoförlust krympte till 121,6 miljoner dollar jämfört med 344 miljoner dollar under fjolårskvartalet. Försäljningen ökade med 162 procent till 1,17 miljarder dollar. Det var det femte kvartalet i rad med tresiffriga ökningar av omsättningen.

Dessutom genererade företaget på icke-GAAP-basis ett positivt operativt kassaflöde på 52 miljoner dollar. Ett år tidigare brände företaget 127 miljoner dollar i kontanter på operativ nivå. Företaget rapporterade också 1,18 miljarder dollar i tillgänglig likviditet.

”Vårt resultat för Q2 2022… bevisar återigen vad vi länge har sagt, nämligen att när Hollywood släpper filmer med ett brett konsumentintresse kommer folk att strömma till för att se dem på biograferna i enorma och iögonfallande mängder”, sade VD Adam Aron i ett pressmeddelande. Totalt 59 miljoner människor såg filmer på AMC-biografer i världen, vilket är en ökning med 168 procent jämfört med året innan.

Tidigare den här månaden meddelade AMC att medlemmar i sitt ”AMC Stubs”-program kan se filmer för endast 5 dollar per biljett plus skatt varje tisdag fram till slutet av januari. Särskilda evenemang ingår inte i detta rabatterade pris.

5 Nasdaq-aktier att köpa och titta på nu

Gå bortom box office?

AMC gör allt för att få film- och TV-älskare tillbaka till biograferna. Under Halloweenhelgen meddelade AMC att den av MTV Entertainment Studies och 101 Studios producerade TV-hitserien Yellowstone hade en smygpremiär på sina biografer lördagen den 29 oktober. För att tillgodose fansens efterfrågan har företaget lagt till extra föreställningstider under hela helgen före Halloween.

Tänk på att storfilmer eller TV-program inte nödvändigtvis leder till lika stora vinster för biografoperatörerna.

Robert Marich, författare till ”Marketing to Moviegoers”, berättade för Finanstidning att ”vinstöverskottet från biljettförsäljning av storfilmer går oproportionerligt mycket till Hollywooddistributörerna, eftersom biografens andel av biljettintäkterna minskar procentuellt sett”.

AMC är sugen på att expandera till nya intäktsströmmar. Redan i våras sade VD Adam Aron att företaget räknar med att lansera en matleveranstjänst med Uber som partner redan under andra kvartalet samt att lansera ett AMC-märkt kreditkort senare i år.

I april skapade AMC rubriker på ett annat extraordinärt sätt: Företaget köpte en 22-procentig andel av Hycroft Mining (HYMC), som driver en ädelmetallgruva i Nevada. Affären ger AMC 23,4 miljoner aktier, varje aktie med en rätt att äga fler aktier, i företaget. Tydligen har gruvan på 71 000 acre 15 miljoner uns guldfyndigheter och 600 miljoner uns gruvvärdigt silver.

HYMC har svalnat efter att ha stigit med 511 % under veckan som avslutades den 11 mars. Aktierna handlas för närvarande nära 68 cent men siktar på en tredje raka veckoförbättring.

Guldet hoppade upp på fredagen på grund av den svaga amerikanska dollarn. Ädelmetallen handlas för närvarande nära 1 681 dollar per uns på spotmarknaden, en bra bit från sin fleråriga toppnotering på 2 070 dollar.

Investor’s Corner: 7 tips för att överträffa S&P 500

Tekniska åtgärder idag

Även om ett episkt rally för korta köp av aktier gick överstyr i januari 2021, lockade AMC-aktien fortfarande till sig blankare under sommaren samma år. Har nu, efter en smärtsam nedgång sedan våren 2021, de korta säljarna släppt taget?

Uppgifter från förmedling TradeZero för veckan som slutade den 12 augusti visar att blankförsäljningen ökade till 7 369 aktier till en genomsnittlig kostnad på 24,69 per aktie. Under veckan som avslutades den 19 augusti sålde TradeZeros kunder 3 087 aktier kort till en genomsnittlig kostnad av 21,52. Det är tamt jämfört med vad TradeZero såg förra året. Under veckan som avslutades den 23 juli 2021 placerade sig AMC Entertainment på tredje plats bland aktier som handlas för minst 10 dollar per aktie och som säljs kort mest. Totalt 14 666 blankningsaffärer passerade mäklarens plattform till ett genomsnittligt pris på 38,18 per aktie.

Både i oktober och i början av november kom AMC inte med på TradeZeros topp 10-lista över kraftigt blankade aktier som handlas under 10 per aktie.

Under tiden kan du kolla in 50-dagars glidande medelvärde, som är rött i alla Finanstidning-diagram. Före den katastrofala nedgången i slutet av augusti handlade AMC-aktien i sex veckor mestadels över denna viktiga tekniska nivå. Under tiden började 50-dagarslinjen stiga igen. Det är dock inte längre fallet i dag.

Varför spelar en stigande 50-dagarslinje roll? I ett nötskal betyder det att fram till andra halvan av augusti hade AMC:s pristrend under de senaste 2-1/2 månaderna varit uppåtgående. Men 50-dagars kurstrenden har definitivt vänt nedåt.

Vilket håll är marknaden på väg åt nu? Läs den här kolumnen varje dag

Täcker shortbolagen AMC-aktien?

Låt oss gå tillbaka till den tidigare hypernabba körningen under meme-aktie-boomen 2021.

Före den gigantiska uppgången den 2 juni 2021, under bara fem handelssessioner (24-28 maj), utplånade AMC de korta säljarna genom att stiga med hela 203 %. Under veckan som avslutades den 4 juni slutade AMC-aktien nästan på en uppgång på 100 % eller mer för andra veckan i rad. Otroligt.

I januari 2021 gick WallStreetBets chattrumshandlare på Reddit samman och köpte aktier och bullish köpoptioner i AMC-aktien. De gjorde detsamma i ett band av andra företag som hade blivit kraftigt blankade och kämpade.

När en aktie uppvisar ett stort kortintresse och blir uppbjuden kan man nästan räkna med att en kedjereaktion av köp kommer att inträffa. Varför? Kortvariga säljare som satsar på en nedgång i aktien måste ofta göra en helomvändning. De täcker sin korta position genom att köpa tillbaka aktier.

Enligt MarketSmith, är det korta intresset – aktier som säljs korta av enskilda och professionella investerare – nu 4,2 gånger större än AMC-aktiens dagliga genomsnittliga volym på 24,7 miljoner aktier. Det motsvarar totalt 104 miljoner aktier. Så det korta intresset utgör nu nästan 20 % av aktiens hela float på 511,7 miljoner – en mild nedgång från 21 % under våren 2021.

En stark lönsamhet i framtiden kan leda till att stora fonder och andra institutionella investerare ökar sin ackumulering. En kraftig återhämtning skulle kunna tvinga blankare att täcka sina positioner, vilket skulle bidra till att driva aktierna ännu högre.

NYSE publicerar uppgifter om blankningspositioner två gånger i månaden. Dessutom kan täckningsgraden för blankningar snedvridas av dramatiska förändringar i den dagliga aktieomsättningen. Ovanstående uppgifter tar inte heller hänsyn till eventuella aktier som kan ha sålts kort i dark pools.

Inside Investor’s Corner: Vad är short interest och hur man drar nytta av det

Viktiga Finanstidning-betyg

För tillfället, AMC:s betyg i Finanstidning Stock Checkup visar nu på mer nedåtgående toner.

De inkluderar ett 58 Earnings Per Share Rating på en skala från 1 till 99. Ett 26 Composite Rating på en skala från 1 (wizened) till 99 (wizardly) har sjunkit från ett hyggligt resultat på 76 förra månaden men har förbättrats under de senaste dagarna. Helst ska man fokusera på aktier som visar ett 90-95 Composite Score eller högre.

Lyckligtvis sköt AMC:s branschgrupp film nyligen från botten till topp 20 av Finanstidning:s 197 branschgrupper när det gäller sex månaders prisviktad prestanda. Fritidsfilmgruppen ligger nu på plats 32. Det är ganska bra.

Kontrollera den dagliga prisviktade utvecklingen för alla Finanstidning:s branschgrupper, plus rankningar baserade på sex månaders utveckling, på Finanstidning Data Tables.

Ömsesidiga fonder som äger en andel i AMC har hoppat upp till 662 i slutet av det andra kvartalet i år jämfört med 190 i Q4 2020. Men under det tredje kvartalet har fondägarna sjunkit till 626.

Relativ styrka sjunker igen

När du väljer tillväxtaktier för de största potentiella vinsterna baserat på CAN SLIM-investeringsparadigmet, fokusera på de aktier som har ett Composite Rating på 90 eller högre. Att sikta på 95 eller högre, särskilt i början av en ny tjurmarknad, är ännu bättre.

Med tanke på att AMC-aktien är en turnaround play är det dock vettigt att lägga större vikt vid relativ styrka. AMC har den i massor.

I augusti hade AMC en mycket respektabel 96 Relative Strength Rating. Denna poäng innebär att AMC-aktien har presterat bättre än 96 % av alla aktier i Finanstidning-databasen under de senaste 12 månaderna. Och 3-månaders RS Rating zoomade då till högsta möjliga 99, enligt MarketSmith data. Nu har båda dessa betyg sjunkit till en besvikelse på 4 respektive 14, men båda har stigit på senare tid.

Accumulation/Distribution Rating är hyfsat på B-grad på en skala från A till E. Detta betyg tittar på 13 veckors pris- och volymerörelse.

Från mars till maj 2021 skapade AMC en boxy cup – gott om tid för ett solitt cupmönster att bildas. Detta mönster ger en korrekt köppunkt på 10 cent över koppens vänstra topp på 14,54 den 18 mars. Så i AMC:s fall låg den korrekta ingången vid 14,64.

AMC-åtgärder under första halvåret 2021

AMC var tvungen att överstiga 14,64 för att bli ett nytt köp. En 20-procentig ökning den 25 maj 2021 skickade aktierna att rusa förbi den korrekta köppunkten. Köpzonen på 5 % går upp till 15,37; aktien blev snabbt förlängd.

Som alltid ska du kontrollera din risk. Inte alla breakouts fungerar, särskilt inte när aktiemarknadens uppåtgående trend går under tryck eller in i en korrigering.. Bästa tiden att köpa? När Finanstidning noterar att marknaden befinner sig i en bekräftad uppåtgående trend betyder det att efterfrågan på köp är god bland institutionella investerare.

När du investerar i aktier ska du söka vinden i ryggen, inte i ansiktet.

Redan i maj 2021 föreslog denna berättelse att man skulle titta på hur AMC-aktien hanterar ett potentiellt uppåtgående motstånd nära 20. Faktum är att agerandet sedan den otroliga veckan som avslutades den 29 januari formade ett djupt koppmönster. Från den utsiktspunkten levererade AMC ett andra utbrott den 27 maj och överskred en ny köppunkt på 20,46 med raseri.

För att få denna idealiska ingång i en kopp utan handtag, lägg helt enkelt till 10 cent till koppens högsta nivå på vänster sida – 20,36. Den 27 maj skenade aktierna förbi 20,46-gränsen. Under en tid vägrade AMC att titta tillbaka. Men med vinster på hela 501 procent på bara två veckor var det klokt att låsa in åtminstone en del av vinsten.

AMC-aktien år 2022: Är det ett köp nu? Eller en säljare?

AMC ligger 93 % under sin högsta nivå på 72,62 som fastställdes den 2 juni 2021. Så på den nuvarande prisnivån handlar den ännu inte på en Finanstidning-stil inträdespunkt. För dem som vill gå lång, titta för att se om ett nytt bullish diagrammönster kommer att bildas.

För fyra månader sedan noterade denna berättelse att det kunde ta ett tag. Med tanke på aktiens nedgång kommer AMC att behöva veckor, om inte månader, för att bygga upp den högra sidan av den nya basen på ett bullish sätt.

AMC:s diagram visar den allmänna strukturen för en extrem dubbelbotten. En mellantopp på 34,33, som står mellan den ursprungliga bottennivån på 12,90 i mitten av mars och 9,70 under veckan som slutade den 13 maj, fastställde en teknisk köppunkt vid 34,43. Ändå är AMC inte i närheten av att bryta ut förbi denna ingång. Dessutom bryter de vilda svängningarna i prisutvecklingen mot egenskaperna hos en mycket bra bas.

En utmärkt bas innebär att de stora pojkarna och flickorna på Wall Street är mer benägna att köpa och behålla aktier, snarare än att dumpa dem. Och när ett starkt diagrammönster väl har etablerats erbjuder ett Finanstidning-målsatt utbrott enskilda handlare den bästa möjligheten att skörda vinster omedelbart i början av en potentiell stor uppgång.

Under några dagar i augusti visade veckokortet att AMC försökte korsa en nästan 12 månaders trendlinje som förbinder toppen i september 2021 på 52,79 med lägre toppar i november 2021 (45,95) och i slutet av april i år (34,33). För den mycket aggressiva näringsidkaren erbjöd detta trendlinjebrott nära 25 en överspekulativ ingång. I själva verket sprack rallyt snabbt.

Så vid denna tidpunkt är AMC-aktien ännu inte ett köp.

Aktierna måste först göra följande: 1) stiga tillbaka över 10 veckors glidande medelvärde och styra det högre, 2) övervinna ett stort överflöd av missnöjda innehavare som är redo att sälja om aktien klättrar tillbaka över 10, och 3) uppvisa en pris- och volymåtgärd som signalerar kraftig ackumulation av fondförvaltare, inte distribution.

Slutligen, när du har köpt en aktie med goda framtidsutsikter, ska du beakta investeringens gyllene regel. Genom att hålla förlusterna små håller du dig kvar i investeringsspelet på lång sikt.

Följ Chung på Twitter: @saitochung och @IBD_DChung

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Billiga aktier att köpa: 5 snabbväxande företag att titta på just nu

Hur ser en bra kopp med handtag ut?

Här är de nuvarande långsiktiga ledarna

Nyheter i Investor’s Corner

Finanstidning 50 aktier att hålla koll på