AMC:s (AMC) aktie sjönk med hela 17 % efter öppning på torsdagsmorgonen efter att landets största biografoperatör föreslagit en omvänd aktiesplit och en omvandling av sina preferensaktier till stamaktier. AMC stoppades för volatilitet under de första minuterna av handeln.

Företaget sade att det vill hålla ett särskilt möte för aktieägarna för att rösta om en omvänd uppdelning av AMC-aktier i förhållandet 1:10. Detta steg ses ofta som kosmetik för att minska aktiepoolen och öka priset på varje aktie. Om det godkänns kommer varje 10 aktier som innehas att kombineras till en.

Styrelsen föreslår också att APE:s (APE) preferensaktier omvandlas till AMC:s stamaktier. På torsdagen steg APE med 78 % strax efter att marknaden öppnat och låg runt 1,21 dollar styck.

APE debuterade i augusti som en form av utdelning för aktieägarna och ett verktyg för företaget att få in pengar. Namnet är en blinkning till detaljhandelsföretag som kallas ”Apes”.

Vid lanseringen fick befintliga aktieägare i AMC en APE-enhet för varje aktie de ägde. APE nådde en toppnotering på 10,50 dollar i augusti. Före torsdagens tillkännagivande handlades enheterna över 60 cent styck.

Tidigare i veckan meddelade AMC att man hittills har samlat in 162 miljoner dollar genom försäljningen av sina APE-aktier och att man har minskat sina skuldförpliktelser med cirka 180 miljoner dollar i år genom en kombination av refinansiering och återköp av en del av skulderna till rabatterat pris.

AMC:s verkställande direktör Adam Aron har lutat sig tungt mot sin aktieägarbas efter att hans företag blev en viktig del av ”meme-aktien”. Han talar regelbundet direkt till privata investerare på Twitter.

På torsdagen twittrade Aron att åtgärden att omvandla APE-enheter till AMC-aktier tar upp prisskillnaden mellan de två. Den omvända uppdelningen av aktierna görs för att undvika att få status som ”penny stock”.

Om konverteringen och den omvända uppdelningen godkänns vill AMC också ha rätt att emittera stamaktier, på samma sätt som man har kunnat emittera ytterligare APE-enheter för att anskaffa kapital.

Historien fortsätter

På torsdagen meddelade AMC Entertainment också att man minskar sin utestående skuld med 110 miljoner dollar genom att sälja APE-enheter till Antara Capital, en av företagets nuvarande skuldägare, till ett genomsnittligt pris på 0,66 dollar per aktie. APE-enheternas stängningskurs under föregående session var 0,685 dollar.

AMC Entertainment har inte sett sina aktier så här lågt sedan januari 2021, innan den tjocka ”meme”-aktienraseriet.

Ines är en ledande affärsreporter för Yahoo Finance. Följ henne på Twitter på @ines_ferre

Klicka här för att se de senaste trendiga aktietickrarna på Yahoo Finance-plattformen.

Klicka här för de senaste nyheterna om aktiemarknaden och fördjupade analyser, inklusive händelser som påverkar aktierna.

Läs de senaste finans- och affärsnyheterna från Yahoo Finance

Ladda ner Yahoo Finance-appen för Apple eller Android

Följ Yahoo Finance på Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn, och YouTube