(Bloomberg) — Efter att ha varit världens sämsta resultat under en stor del av året är ett viktigt index för kinesiska aktier den största vinnaren hittills i november.

Mest lästa från Bloomberg

Från Covid-kontroller till fastighetskrisen och till och med relationerna mellan USA och Kina, verkar det som om tidvattnet håller på att vända i alla de stora frågor som har slagit mot aktiemarknaden i världens näst största ekonomi i nästan två år. Rädslan för att gå miste om vad som ser ut att bli en episk återhämtning har utlöst en köphysteri.

Det senaste positiva för investerarna är det personliga mötet mellan Joe Biden och Xi Jinping som gav upphov till förhoppningar om varmare band mellan de två supermakterna. Det har sporrat satsningar på att bättre samarbete och samverkan mellan de två sidorna kommer att minska risken för att hundratals kinesiska företag som Alibaba Group Holding Ltd. avförs från USA på grund av revisionsproblem.

En mätning av kinesiska teknikföretag som är noterade i Hongkong steg med 7,3 procent på tisdagen. Det bredare Hang Seng China Enterprises Index klättrade med nästan 5 % efter att ha gått in i tjurmarknadsterritorium föregående dag. Hang Seng Index, Hongkongs riktmärke, nådde också en milstolpe på tisdagen då det steg med över 4 %.

LÄS: Billiga HK-aktier är ett hett val för China Bulls: Taking Stock

”Kina verkar snabbt ta itu med alla de stora frågorna som investerarna har i åtanke, såsom Covid Zero, fastighetsbristen och relationerna med USA”, säger Vey-Sern Ling, verkställande direktör på Union Bancaire Privee. ”Sammantaget mildrar dessa också den bredare oron för att Kina kan bli mer ideologiskt, mindre pragmatiskt och alltmer isolerat efter kommunistpartiets 20:e kongress.”

LÄS: Xi, som fått nya befogenheter, försöker stabilisera Kina på hemmaplan och utomlands.

Historien fortsätter

November månads rally kommer efter fyra raka månader av förluster för de viktigaste kinesiska aktieindexen inför president Xi Jinpings maktövertagande vid partikongressen förra månaden.

Återhämtningen började med frenetiska spekulationer om en potentiell återöppning i Kina, som fick viss trovärdighet när myndigheterna lättade på vissa Covid-kontroller förra veckan. En rad åtgärder för att lindra likviditetsbristen i fastighetssektorn gav ytterligare bränsle till rallyt, eftersom det gav handlarna förtroende för att Peking äntligen vidtar konkreta åtgärder för att ta itu med de två största ömma punkterna för ekonomin – Covid Zero och fastighetskrisen.

Teknik- och fastighetsaktier var de mest framgångsrika i Hongkong på tisdagen. En Bloomberg Intelligence-mätning av kinesiska fastighetsutvecklare steg med mer än 3 %, vilket innebär att månadens vinst har stigit till 61 %.

Alibaba steg med mer än 13 % under dagen på grund av förväntningar om att resultatet på torsdag kommer att visa att e-handelsföretaget återvände till försäljningstillväxt under septemberkvartalet efter den första nedgången någonsin under föregående period.

”Även om mötet inte innehöll några dramatiska genombrott fanns det vissa framsteg värda att notera som borde vara positiva för kinesiska aktier”, sade Dillon Jaghory, analytiker vid Global X i New York, med hänvisning till mötet mellan Xi och Biden. ”Kommunikationskanaler mellan amerikanska och kinesiska tillsynsmyndigheter är avgörande för att minska risken för avnotering av kinesiska ADR:er. Ett ökat engagemang bör bidra till att minska den politiska risken från amerikansk sida för kinesiska aktier.”

På fastlandet steg Kinas referensindex CSI 300 Index med 1,9 procent. Efter att ha staplat in netto 16,6 miljarder yuan (2,4 miljarder dollar) i kinesiska aktier på land via handelslänkar med Hongkong i måndags – det mesta sedan december 2021 – var utländska investerare nettoköpare av ytterligare 8,2 miljarder yuan under tisdagen.

Aktierna steg även när data visade att Kinas ekonomiska aktivitet försvagades i oktober, med en industriproduktion som inte nådde upp till förväntningarna och en detaljhandelsförsäljning som krympte för första gången sedan maj. Som ett tecken på fortsatt politiskt stöd försökte Kina upprätthålla rikliga kontantnivåer i sitt finansiella system med likviditetsverktyg med olika löptider, vilket bidrog till att stoppa den värsta försäljningen av statsobligationer på sex år.

”Den första reaktionen på Kinas makrodata verkar positiv trots att de kom in under förväntningarna, vilket kan öka sannolikheten för fler lättnader på kort sikt”, sade Marvin Chen, analytiker på Bloomberg Intelligence.

–Med hjälp av John Cheng och Yiqin Shen.

©2022 Bloomberg L.P.