Av Bingyan Wang

Aktierna i Alibaba Group Holdings stiger efter nyheten om att medgrundaren Jack Ma avstår från kontrollen över dotterbolaget Ant Group Co., vilket kan öppna upp för att återuppliva planerna på en börsintroduktion för fintechjätten.

Alibabas Hongkong-noterade aktier ökade med så mycket som 8,3 % i den tidiga handeln på måndagen och ökade sina vinster från och med i år till 27 %. Aktierna överträffar en ökning med 1,7 % i stadens bredare Hang Seng Index och bidrar till att lyfta stadens teknikindex med 3,0 %. Alibaba är aktieägare i Ant.

Ant, som äger Kinas mest använda digitala betalningsplattform, Alipay, har sett över sin verksamhet i samband med regeringens repressalier som började med att Peking avbröt företagets planer på en börsintroduktion i slutet av 2020. Den nya förändringen av kontrollen, som tillkännagavs av Ant under helgen, för företaget ett steg närmare en omstrukturering.

Alibaba tillade i söndags att dess aktieinnehav i Ant förblir oförändrat.

Alibabas aktier steg senast med 7,6 procent. Aktierna i enheten Alibaba Health Information Technology Ltd. är 8,0 % högre.

Skriv till Bingyan Wang på bingyan.wang@wsj.com