(Bloomberg) — Investerare på aktiemarknaden hoppas på en stark avslutning på ett kaotiskt år.

Mest lästa från Bloomberg

En mindre hökaktig Federal Reserve och uppmuntrande inflationsdata skulle kunna utlösa ett megarally i december, som har visat sig vara en stark månad för aktiemarknaden under de senaste 70 åren. I år kan den dock få en sen start: Med alla vändningar på väg in i 2023 kan till och med tjurar sitta på sidlinjen tills nästa viktiga inflationsrapport släpps den 13 december.

Fed-chefen Jerome Powell gav viss optimism på onsdagen genom att signalera att centralbanken kommer att sänka takten på räntehöjningarna. Efter hans kommentarer steg S&P 500-indexet med 3,1 % för att hoppa över sitt 200-dagars glidande medelvärde — en allmänt bevakad teknisk indikator som används för att mäta mer långsiktiga pristrender — för första gången sedan april. Detta hjälpte referensindexet att avsluta veckan med en uppgång på 1,1 %, eftersom handlare bedömer en överraskande stark jobbrapport och den övergripande risken för att räntehöjningar ska driva in den amerikanska ekonomin i en recession.

”Aktiemarknaden har förmodligen sett bottennivåerna eftersom vi sannolikt är nära slutet på Feds räntehöjningar”, säger Eric Beiley, verkställande direktör för förmögenhetsförvaltning vid Steward Partners Global Advisory. ”När jag tittar på nästa år ser jag verkligen att Feds räntehöjningspolitik kommer att upphöra, förhoppningsvis i början av 2023, eftersom dessa höjningar får effekt i form av försvagade inflationssiffror och en avmattning i den globala ekonomin.”

Den potentiellt starka avslutningen för aktier kommer att sätta punkt för ett smärtsamt år av volatilitet, då Feds insikt om att inflationen inte var tillfällig satte stopp för den kortaste tjurmarknaden någonsin. Aktierna störtade sedan in i en björnmarknad när centralbanken höjde räntorna för att tämja den decennierhöga inflationen, för att sedan återhämta sig i oktober när inflationen började svalna. Det har gjort att S&P 500 har sjunkit med mindre än 15 % under 2022.

Historien fortsätter

Denna dragkamp mellan tjurar och björnar kommer att fortsätta under de kommande åtta handelssessionerna när Fed går in i sin lugna period före sitt sista möte för 2022, som äger rum en dag efter att det senaste konsumentprisindexet publiceras den 13 december. Få ekonomiska tillkännagivanden har haft större betydelse i år än november månads inflationsmätning, med tanke på Feds aggressiva kampanj för att dämpa de skenande priserna.

Om marknadsåterhämtningen sedan mitten av oktober håller i sig under december månad skulle S&P 500 avsluta ett annars tumultuöst år för globala kapitalförvaltare på en hög nivå. S&P 500 har stigit med 14 % sedan slutet av september och är på väg mot sitt bästa fjärde kvartal sedan 1999.

Aktiemarknaden är framåtblickande, med aktier som diskonterar vad som kommer att hända minst sex till tolv månader framöver. Historien visar att de amerikanska aktierna stiger när den höga inflationen når sin höjdpunkt, och att S&P 500 levererar tvåsiffriga vinster ett år senare. Denna optimism har bidragit till det senaste rallyt.

Det har också gjort tjurarna uppmuntrade att de amerikanska aktiekurserna är redo för kraftiga vinster fram till slutet av året, eftersom avkylande bostadsmarknader, bensinpriser, privata löner och lediga jobb har gett upphov till en debatt om huruvida aktierna har nått botten. Och volatiliteten har minskat betydligt, med Cboe Volatility Index, eller VIX, som föll under 20 förra veckan efter att ha rusat så högt som 34,53 intradag den 12 oktober.

Trots detta står aktierna fortfarande inför fler hinder när investerarna väntar på att se om indexets nedåtgående trend från januari kommer att brytas.

Mimi Duff, managing director på GenTrust, tror inte att S&P 500 har prisat in en ytlig recession ännu. Hennes grundscenario är att referensindexet faller till 3 300, en nedgång med 19 % från fredagens stängning. Men det har inte hindrat henne från att hitta köpmöjligheter. Duff rekommenderar kunderna att köpa aktier i bioteknikföretag med stort kapital på grund av deras starka balansräkningar, och hon blir också mer optimistisk när det gäller småbolag på grund av deras billigare värderingar.

”Ingen vill fånga en fallande kniv, men vi vill inte missa något”, säger Duff, som tror att inflationen troligen har nått sin topp och kan sjunka till 3-4 % under nästa år. ”Det är inte lätt att landa ett flygplan på en smal väg”, tillade hon och syftade på sannolikheten för en mild ekonomisk nedgång, ”men vi borde alla vara mer optimistiska eftersom inflationstrenderna har förbättrats”.

Så vad skulle kunna utlösa att S&P 500 faller till nya bottennivåer? En hökaktig Fed som förblir orubblig när det gäller räntehöjningar av jumboformat, enligt Beiley från Steward Partners.

För tillfället råder han kunderna att hålla sig till aktier i konsumentvaror, energi och finansbolag. Men om ekonomin gradvis bromsar in nästa år och undviker en recession, satsar han på att Big Tech-aktier, inklusive Amazon.com Inc, kommer att gynnas av ett bättre vinstscenario.

”Det okända är omfattningen av den ekonomiska avmattningen”, sade Beiley. ”Är det en mjuklandning eller en långsammare ekonomisk miljö? Om vi får det måste man vara mer optimistisk när det gäller aktiemarknaden. Men om det är en mer omfattande avmattning med en recession kommer aktierna sannolikt att sjunka ytterligare härifrån.”

©2022 Bloomberg L.P.