Amerikanska aktier steg tidigt på tisdagen efter att kärninflationsdata kom in lägre än väntat.

S&P 500 (^GSPC) steg med 1,5 % i den tidiga morgonhandeln, medan terminer på Dow Jones Industrial Average (^DJI) avancerade med 0,9 %. Det tekniktunga Nasdaq Composite (^IXIC) steg med så mycket som 2,5 %.

Oktober månads producentprisindex (PPI) sjönk till 8,0 % i årstakt, ned från 8,5 % i september, efter att ekonomer tillfrågade av Bloomberg räknat med 8,3 %. Det årliga kärn-PPI överraskade också med 6,7 %, jämfört med ett konsensusprognos på 7,2 %. PPI-rapporten kommer efter att andra viktiga inflationsdata kom in lägre än väntat i torsdags, där konsumentpriserna steg 0,4 % i oktober och kärnpriserna ökade 0,3 %.

Avkastningen på den tioåriga benchmark statsobligationen rörde sig högre till 3,8 %, medan dollarindex, som mäter valutan mot sex motsvarigheter inklusive yen och euro, sjönk 0,7 % till 105,96 dollar.

Aktierna slutade lägre på måndagen efter förra veckans rally då investerarna smälte nya kommentarer från Federal Reserves tjänstemän om utsikterna för räntehöjningar. Fed:s vice ordförande Lael Brainard sade på måndagen: ”Jag tror att det förmodligen kommer att vara lämpligt att snart gå över till en långsammare ökningstakt.”

Vissa strateger menar att måndagens bottennoteringar inte berodde på Brainards kommentar, utan mer på en signal om vad som kan komma att ske.

”Det senaste i en växande våg av bevis för att FOMC kommer att röra sig med 50 bps i december snarare än den takt på 75 bps som de har hållit sedan juni”, skrev strateger på Bespoke Investments i en not till kunderna.

Brainards kommentarer kom efter att Fed-guvernören Christopher Waller upprepade Fed-chefen Jerome Powells senaste kommentarer om att beslutsfattarna har ”en bit kvar” innan centralbanken slutar höja räntan.

”Marknaderna har svårt att anpassa sig till vart vi tror att Fed funds rate är på väg och vad det kommer att betyda för ekonomin och vinsterna när vi går in i nästa år”, sade Rob Haworth, Senior Investment Strategist på U.S. Bank Wealth Management, till Yahoo Finance Live på måndagen.

Historien fortsätter

Stämningen om aktier och global tillväxt bland fondförvaltare som Bank of America har undersökt visade sig vara ”fortfarande överdrivet björnaktig” med en makroutsikt där ”92 % förutspår ”stagflation” år 2023″, skrev strateger under ledning av Michael Hartnett i en kommentar på tisdagen.

På investerarnas bord fanns också USA:s president Joe Bidens möte med Kinas president Xi Jinping, det första mötet mellan ledarna för världens två största ekonomier sedan Biden tillträdde.

”Som ledare för våra två nationer har vi enligt min mening ett gemensamt ansvar för att visa att Kina och USA kan hantera våra skillnader, förhindra att konkurrensen blir något som närmar sig en konflikt och hitta sätt att arbeta tillsammans med brådskande globala frågor som kräver vårt ömsesidiga samarbete”, sade Biden vid öppnandet av mötet.

USA:s president Joe Biden skakar hand med Kinas president Xi Jinping när de möts vid sidan av G20-ledarnas toppmöte på Bali, Indonesien, den 14 november 2022. REUTERS/Kevin Lamarque

Home Depot (HD) inledde den stora detaljhandelsföretagens vinstvecka med att försäljningen ökade med 5,6 % under det tredje kvartalet, vilket överträffade analytikernas förväntningar då högre priser kompenserade för en avmattning i transaktionerna. Walmart (WMT) överträffade också Wall Streets förväntningar för kvartalet och höjde sina utsikter då detaljhandlaren ”avsevärt förbättrat” sitt överskottslager. Discounterns lager var 13 % högre än i fjol under tredje kvartalet, jämfört med 25 % under föregående kvartal.

Target (TGT), Lowe’s (LOW) och TJMaxx (TJX) kommer att släppa sina resultat på onsdag.

På annat håll stabiliserades priserna på kryptovalutor generellt sett efter förra veckans konkursansökan från FTX. Bitcoin (BTC) handlas på 16 801 dollar på tisdagsmorgonen, medan Ether (ETH), den näst mest populära kryptovalutan, handlas på 1 262,96 dollar.

Dani Romero är reporter för Yahoo Finance. Följ henne på Twitter @daniromerotv

Klicka här för de senaste nyheterna om aktiemarknaden och fördjupade analyser, inklusive händelser som påverkar aktierna.

Läs de senaste finans- och affärsnyheterna från Yahoo Finance

Ladda ner Yahoo Finance-appen för Apple eller Android

Följ Yahoo Finance på Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn, och YouTube